Sähkökatkosta ilmoitus

Käsittääkseni monet sähkösiirtoyhtiöt tarjoaa tuollaista palvelu. Elenia tapauksessa se on ilmainen. Sähköjen katkeamisesta ja paluusta tulee tekstiviestillä ilmoitus

Kyllä sähköyhtiöllä on tälläinen palvelu mutta sen toiminta ei vakuuta, varsinkin isoissa katkoissa viestikeskus kaatuu…

Lisäksi se kertoo vain sähkön tulosta mittarille. Jos talosta laukeaa sulake tai vikavirta ilmoitusta ei tule.

Kakkos asuntoa siis olis tarkoitus vahtia jos esim olen ulkomailla niin voi soittaa Suomeen että menkää kattomaan mikä vikana :wink: Ja asunto keskellä korpea ei naapureita…

Mulla tulee telegram chattiin hälytys sähkökatkoksesta suunnilleen näin. Voin tarkemmin laittaa jos kiinnostusta on.

  • Raspberry Pi kotona (joka kerää ruuvitag dataa, ei liity aiheeseen nyt).
  • Raspberry pi avaa bootin jälkeen reverse ssh tunnelin googlen cloud serverille (jota kautta pääsen takaisin raspberry pi:lle sshlla, ei liity tämäkään aiheeseen)
  • Googlen cloud serverillä on yksinkertainen scripti tarkkailemassa onko ko. portti käytössä, jos ei ole niin laittaa curlilla telegram chattiin viestin.

Eli kun kotona sähkökatko, niin portti katoaa ja telegram viesti tulee n. 20 sekunnin kuluttua.

1 Like

Tilasin 3kpl ruuvitag ja ebaysta DS18B20 sensorin niin pääsee kokeilemaan mitä saan aikaiseksi.
Ihan perus FAQ onko missä miten ohjelmistoja päivitetään ruuvitag jne?

Sähkökatkoon löysin adroid softia, Powertrip ja Power outage alarm. Kokeilen jos niillä saisin sähkökatko hälyt tulemaan SMS luuriin.

Sitten vielä toisessa kohteessa on pellettilämmitys, jos lämmitin jumii niin mun tietoon piirilevyllä 2 pinniä yhdistyvät toisiinsa. Voiko tämän sulkeutuneen piirin singnaalin yhdistää ruuvitag tms että tulis taas kännyyn ilmoitus asiasta?

Sitä olen joskus miettinyt että vanhan nokialaiseen tinais johdot esim numeroon kaksi ja pikavalintaan kakkoseen oma numero ja jos pelletti jumii niin kännykkä soittaisi mulle ja tietäisin että pelletti sammui… mutta joku wifi, bluetooth juttu olis mielekkäämpi

Omien ohjelmien tekeminen on helpointa Espruinolla.

Jos toiseen pinniin kytkee Raspberry Pin maan ja toiseen GPIO-pinnin jonka sisäinen ylösvetovastus on päällä, pinnien yhdistyessä GPIO menee maahan ja ohjelma voi lukea tämän.

Miten paljon patterin kestoon voi vaikuttaa muuttamalla lähetystehoa tai lähetysväliä?
Mulle riittäs vaikka lämpötilan kerronta 30min välein mutta patterin vaihto ei houkuttele

Sitten pellettiin jatkokysymys, voinko ruuvitagin patterista vetästä pellettiin plussan ja ku pelletti menee nurin rele menee kiinni ja tämä patterin jännite pääsisi sitten ruuvitagin pinniin ja voisiko tämän sitten mitata/ saada hälyytyksen tästä? tahtoisin siis sähköverkosta riippumattoman hälyytyksen tehdä

Lähetysteholla on pieni vaikutus ja lähetysvälillä se kaikkein suurin vaikutus. Lähettäminen ylipäätänsä kuluttaa merkittävän määrän energiaa vrt. kaikki muu, tosin ruuvitagin kulutuksella jo 10s lähetysvälillä energiankulutus on niin pientä, että paristo tyhjenee melkein nopeammin itsekseen kuin kuluttamalla.

Mulla esimerkiksi on ihan kohta 2 vuotta ollut ruuvitagi 24/7 ulkona sään armoilla, joista ensimmäisen n. puolitoista vuotta oli 10s lähetysväli, ja siitä eteenpäin ollut 5s lähetysväli. Samaten yksi tagi jääkaapissa ja yksi pakastimessa samoilla lähetysväleillä ja hyvin jaksaa. Sensijaan sisätiloissa lämpimässä huoneenlämmössä oleet tagit tyhjenivät tuossa loppuvuodesta, eli reilu puolentoista vuoden käytön jälkeen, enkä keksi tälle mitään muuta selitystä kuin että paristot ovat tyhjentyneet itsekseen hitaammin kylmässä.

Näissä tageissa oli käytössä CR2450HT, joka on n. puolta pienempi kapasiteetiltaan kuin CR2477.

Kertokee vielä aloittelijalle miten helpoiten muutan tuon lähetysajan vaikka 5min välein?
Mikä ohjelma ja millä koodilla tms? :slight_smile:

Jos teet muutenkin Espruinolla GPIOta varten, niin sitten on aika lailla lukittautunut Espruinon omaan IDEhen. Jos taas teet Ruuvin koodien päälle niin luultavasti helpoiten saisit ruuvi_examples/ruuvi_firmware main.c:hen tehtyä muutokset. Tekisin jotakuinkin niin että main.cssä on viiden minuutin välein pyörähtävä ajastin joka käynnistää mainostuksen hetkeksi ja sitten 5-10 lähetyksen jälkeen lähettäminen lopetettaisiin.

Meiltä tulee kohta (tällä viikolla?) päivitys jossa nappia painamalla pääsee hitaampaan lähetysmoodiin joka lähettää kuuden sekunnin välein, patteri kestää siinä teoriassa 8 vuotta. Helpointa voisi olla käyttää sitä ohjelmaa, käytännössä patterin oma itsepurkautuminen ja kemiallinen kuluminen alkaa tulemaan vastaan 8-10 vuoden kohdalla.

eli siis voinko Espruinolla säätää ajan vaikka 1m? ja miten se tehdään?
1 tagi mulla on tulossa GPIO kokeiluun
Toinen tagi on ihan vaan rantasaunalla kertomassa millon sauna valmis
Kolmas tagi ois tarkotus kesämökille vahtimaan lämmitystä ja luurivahtii sähkökatkoja…
Meazuremia meinasin käyttää että saan hälyt aina puhelimeen olin missä tahaansa.

Kaikissa tageissa riittäisi vaikka 1min välein lähetys ja jos tämän homman opin saattapi olla että tuttaville pitää seuraavaks asennella järjestelmiä :slight_smile:

Espruino on javascript-pohjainen ohjelmointiympäristö mikrokontrollereille, sillä on helppo tehdä tuo GPIO-kokeilu mutta RuuviTagin koko toiminnaliisuuden tekeminen olisi työlästä.

Nordicin ohjelmistoradio tukee korkeintaan 10 sekunnin lähetysintervallia, sitä harvempi on monimutkaisempi tehdä ja patterin käyttöikä ei välttämättä enää pitene. Kannattaa myös huomata että BLE-lähetyksistä läheskään 100% ei tule perille, jos lähetät minuutin välein dataa saattaa tulla viiden minuutin välein perille.

Ok no 10sec kanssa ok jos helpompi tehdä.
eli 1 ruuvi pitäs saada GPIO 10sec lähetyksellä ja 2 ruuvia vakiosoftalla 10sec lähetykselle.
Mitenkä onnistuisi? :slight_smile: Joskus 90 luvulla vähän tehnyt koodia mutta siis ihan aloittelija olen

Meazurem kuitenkin lähettää datan luuriin max 1min välein niin kyllä joku kuudesta 10sec sykleistä perille tulee :slight_smile:

Osa ruuveista tulee ehkä meneemään myös rossin alle ja ullakolle jne vaikeisiin paikkoihin niin 10vuoden patterinkesto olisi plussaa

Raspberry Pi oon myös harkinnut mutta sitten tarviis myös UPS ostaa että sähkökatkoissa saa virtaa niin helpompi aloittelijalle vain mennä android softilla

Tämä onnistuu parhaiten Espruinolla ohjelmoimalla, mutta samalla pitää miettiä missä muodossa data lähetetään. Esimerkiksi Meazurem ei taida tukea omia dataformaatteja (@icewood ?)

Tähän olisi helpointa ladata ja asentaa eilen julkaistu päivitys 2.4.2 osoitteesta Software Update - Ruuvi .
Kahden napin painalluksen jälkeen vihreä led vilkkuu kuuden sekunnin välein (ja data lähtee kuuden sekunnin välein). Lähetyssykli valitiin niin että se mahtuu RuuviStationin skannausikkunaan.

Jos haluaa tiristää viimeisiä mikroampeereja, niin ruuvitag_fw/ruuvi_examples/ruuvi_firmware at master · ruuvi/ruuvitag_fw · GitHub voi muokata. Kenties kiihtyvyysanturin voisi ottaa kokonaan pois päältä ja käyttää ympäristöanturia vain 10 sekunnin välein, nyt mittaukset tehdään sekunnin välein jotta kohina ja vaste-aika saadaan pysymään mahdollisimman pieninä.

Kovin yksinkertaista ohjetta näihin ei voi antaa, mutta etenkin Espruinolla on hyvät tutoriaalit omilla kotisivuillaan.

Joo, ei ole tapaa määritellä käyttäjän omia custom-formaatteja. Sinänsä erilaisia dataformaatteja ohjelmisto kyllä tukee, mutta vain integroituna mukaan softaan.

Mutta periaatteessahan olisi varmaan mahdollista lähettää dataa samassa formaatissa, kun virallinen RuuviTag?

Joo, voisi olla helpointa tehdä jokin +100 astetta tarkoittaa että nyt on GPIO kytketty ja 0 astetta tarkoittaa että ei.

Hei onko tuo kuuden sekunnin lähetys sykli viellä olemassa versiossa 3.31.1.
Omasta mielestäni en saanut vihreää lediä vilkkumaan kuuden sekunnin välein, vaikka nappia kaksi kertaa painoinkin.

@otso osaisi vastata tähän varmaan parhaiten.

Hei,

Tuota kuuden sekunnin sykliä ei ole enää käytössä. Päätimme näin koska versio 3.X toi tagiin tallennetun historiadatan, ja jotta historiadatan voisi lukea kännykän on saatava tagiin yhteys. Käytännössä yhteyden muodostus on aika epävarmaa kuuden sekunnin lähetyksellä.

Halutessasi voit asentaan longline-version firmwaresta nRF Connect -appilla, https://github.com/ruuvi/ruuvi.firmware.c/releases/download/v3.31.2-RC1/ruuvitag_b_armgcc_ruuvifw_longlife_v3.31.2-RC1_dfu_app.zip. Tuo versio lähettää kerran kymmenessä sekunnissa ja toimii hyvin Ruuvi Gatewayn kanssa.

[Edit] mutta tässä longlife-versiossa ei ole tagin omaa historiatietoa saatavilla

Kiitoksia vastauksesta

Original question by Heikki_Marjo Feb’19
is it possible to somehow get a notification of a power outage on the handset with a screw tag or some other way?

Otso replied: The first thing you should figure out is how to detect a power outage. For example, is there a heater in the house that is always on, whose temperature could be measured?

If that’s the case, for example Meazurem and a backup phone could be used. The phone has its own battery and data connection, which allows the data to move even during the outage, and as I recall, SMS alerts were at least coming to Meazurem.

Heikki_Marjo replied: In my head, I dreamed, for example, of a relay in the electrical cabinet that the electricity keeps open. when the power goes out, the relay snaps shut and from that a signal is sent to someone who knows how to tell the phone one way or another that the electricity is now out. The site does have an air heat pump, so you can infer something about the temperature, but certain information about electricity would be useful.

icewood added: One way could be to use an old phone for that. That is, in normal use, it would always be kept on the charger and then it would be recognized when it has been on the battery for e.g. a minute, after which an alarm would be triggered. The home network is probably also out of the game at that time, but a text message could still work.

Meazurem’s SMS alert is done from the server, so it might not be so well suited for this.

Heilkki_Marjo added: Another question is whether the ruuvi tag can catch the external sensor somehow, i.e. the purpose would be to measure the temperature of the central heating accumulator. That is, if the central heating goes off, the mobile phone will sound an alarm if the temperature falls below 60c. Or is there any other idea for this purpose?

See: Temperature measurement outside the tag - #3 by jari.isohanni

Jari_Pa added: I understand that many electricity transmission companies offer such a service. In Elenia’s case, it’s free. You will be notified by text message about the power outage and its return

Heilkki_Marjo replied: Yes, the electricity company has this kind of service, but its operation is not guaranteed, especially during big outages, the message center crashes…

In addition, it only tells the electricity output to the meter. If a fuse or fault current trips in the house, there is no notification.

So I was supposed to look after the second apartment, if for example I’m abroad, I can call Finland and ask them to go to the roof, what’s wrong :wink: And the apartment is in the middle of the forest, no neighbors…

Hpi answered: I get an alarm about a power outage in Telegram chat, something like this. I can put it in more detail if there is interest.

Raspberry Pi at home (which collects ruuvi tag data, not related to the topic now).
After booting, the Raspberry pi opens a reverse ssh tunnel to Google’s cloud server (through which I can get back to the raspberry pi with ssh, this is not related to the topic either)
Google’s cloud server has a simple script to check whether port in use, if not, use curl to put a message in telegram chat.
That is, when there is a power cut at home, the port disappears and the telegram message comes after approx. 20 seconds.

Heikki_Marjo I ordered 3 screw tags and a DS18B20 sensor from ebay so I can try what I can do.
A very basic FAQ, is there how to update the software, screw tag, etc.?

I found Android software, Powertrip and Power outage alarm for power outage. I’ll try to see if I can get a power outage alarm sent to the handset via SMS.

Then another object has pellet heating, if the heater gets stuck, as far as I know, 2 pins on the circuit board connect to each other. Can the signal of this closed circuit be connected with a screw tag, etc., so that the mobile phone receives a notification about the matter again?

I’ve sometimes thought that on an old Nokia, you used to wire e.g. your number to number two and speed dial to number two, and if the pellet got stuck, the cell phone would call me and I’d know that the pellet turned off… but some wifi, bluetooth thing would make more sense


Lassi_Alikirri add to this old topic:
Hi is that six second send cycle still there in version 3.31.1.
In my opinion, I couldn’t get the green LED to blink every six seconds, even if I pressed the button twice.

Otso’s reply of Nov’23 six-second cycle is no longer in use. We decided this way because version 3.X brought the history data stored in the tag, and in order to be able to read the history data, the mobile phone must be connected to the tag. In practice, establishing a connection is quite uncertain with a six-second transmission.

If you want, you can install the longline version of the firmware with the nRF Connect app, https://github.com/ruuvi/ruuvi.firmware.c/releases/download/v3.31.2-RC1/ruuvitag_b_armgcc_ruuvifw_longlife_v3.31.2-RC1_dfu_app.zip 1. That version sends once every ten seconds and works well with Ruuvi Gateway.
but in this longlife version, the tag’s own history information is not available