Kehittynyt virtalähde mopoon ja ledivilkut

Moides!

Olisi 6 V:n s√§hk√∂j√§rjestelm√§ll√§ oleva mopo. Puolan tuottama s√§hk√∂h√§n on vaihtos√§hk√∂√§, ja olisi tarkoitus rakentaa ‚Äúkehittyneempi‚ÄĚ virtal√§hde valoille. Eli jotain PWM -tyyppist√§ laitetta. Mit√§s komponentteja tuohon tarvitsee? Kanttaisi ehk√§ muuttaa systeemi tasas√§hk√∂lle ja 12 V:lle.

Tarkoitus olisi sen my√∂t√§ saada my√∂s led -vilkut, jotka my√∂s tekisi itse. Niihin my√∂s kaipaisin v√§h√§n ohjeita. Netist√§ l√∂ytyy hyvin huonosti tietoa edes n√§ist√§ ‚Äúlaillisista‚ÄĚ (eli joita saa tehd√§ ilman s√§hk√∂asennuslupia) s√§hk√∂t√∂ist√§.

Mopon sähköjärjestelmän teho on 23 W. Eli siis noin 4 A.

Paras ratkaisu olisi varmaan tasasuunnata suoraan sillalla (http://en.wikipedia.org/wiki/Diode_bridge) se ~6Vac ja siitä sitten hakkurilla --> 12Vdc. Jälkimmäiseen löytynee valmiita moduleita. Kannattaa selailla esim. Farnellin tai Digi-Keyn vailkoimaa (tai muuten vain googlata). En osaa suoraan antaa tuohon ratkaisua.

Toinen vaihtoehto on kytkeä ensin puolan tuottama jännite muuntajaan, jonka muuntosuhteen tunnet (varovasti, iso muuntosuhde voi tuoda ison jännitteen). Sen jälkeen tasasuuntaus sillalla ja sitten mittaus. Käyttäisin kuitenkin tuota ensimmäistä ratkaisua. Hakkurit ovat se päivän sana :slight_smile:

LEDiä voi ajaa PWM:llä tai yksinkertaisemmalla virtarajoittimella (http://en.wikipedia.org/wiki/Current_limiting). Tai vain etuvastuksella ja FET-ohjauksella (http://www.electronics-tutorials.ws/transistor/tran_7.html). Koekytkentälevy on hyvä tällaisten kytkentöjen testailuun. Kaupasta vaan palikat ja tökkii ne siihen levyyn kiinni ja katsoo ihmeissään syntyvää savua. Yleismittari on jees.

Siitä en sitten tiedä mitkä LEDivilkut ovat katulaillisia :laughing:

Ainiin et tarvitse sähköasentajan lupia kunhan pysyt alle 60V vai miten se nyt meni.

Tällainen ainakin löytyi: http://electroschematics.com/5905/6v-to-12v-converter-circuits/. Siinä on ainakin periaatteeltaan ihan toimivan näköisiä piirejä. Jos simulointi onnistuu esim. LTSpicellä niin voi tarkistaa, tai sitten vaan kokeilee koekytkentälevyllä.

Sähkötekniikan tietämykseni on tasoa P = U x I, joten tarvitsisin erittäin pelkistettyjä ohjeita!
PWM, eli hakkuristakin tietotaso on se, että se on niin sanottu katkontapiiri, eli katkoo jännitettä saadaksensa oikean jännite/virtatason. Miinuksen ja plussan löydän sentään mittaamalla!

Ledien katulaillisuudesta sen verran, että kyseessä on vanha 80 -luvun mopo, jolloin muuntelu on aika vapaata.

E: Tässä on esimerkiksi tämmöisiä diosisiltoja: partco.biz/verkkokauppa/inde … 75_11_1013 . Miten noista saisi 6 v --> 12 v ?

Kannattaa vilkaista nuo linkit mitä laitoin. Wikissä on aika hyvä selostus aiheesta kuvin. Tässä vielä suomeksi tuo diodisilta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasasuuntaaja

Jokatapauksessa diodisillalla et vielä saa muuta kuin 6Vdc…tai tarkkaan ottaen siitä tulee jännitteen huippuarvo, joka on isompi kuin 6Vac rms-arvo. No mutta kuitenkin, ideana on, että diodeilla tasasuunnataan se AC-jännite. Tämän jälkeen käytössä on epätasainen 6Vdc -jännite.

Jos et ole ihan varma jännitteen tasoista yms. niin yleismittarilla voi kokeilla mitata AC ja DC-jännitettä ja jos mittarista löytyy, niin taajuuden voi mitata. Se nimittäin vaihtelee kierrosluvun mukaan (kierroslukumittarin saisi ehkä tästä :slight_smile:). Sen jälkeen koitat kytkeä diodisillan navat, joissa tyypillisesti on merkki ~ (aalto) mopon + ja - napoihin (tai + ja runko). Tämän jälkeen sillan + ja - -navoissa pitäisi näkyä tasasuunnattu jännite. Tuosta on hyvä lähteä liikkeelle jos elektroniikka kiinnostaa :slight_smile:

Mutta jos sinulla on jossain muuntaja 1:2 -muuntosuhteella, niin ehk√§ sit√§ kannattaa kokeilla. Helpointa on kuitenkin tehd√§ ensin muuntajalla ~12V ja sitten reguloida t√§m√§ lineaarisella regulaattorilla (eli siis ‚Äútavallinen‚ÄĚ regulaattori, http://fi.wikipedia.org/wiki/Regulaattori).

http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=427 --> t√§t√§ LM2577 kannattaisi muuten ehk√§ kokeilla. Tuota TO-220-koteloa on helppo juotella vaikka ilman koekytkent√§alustaa etk√§ tarvitse montaa oheiskomponenttia. Pit√§isi onnistua ilman oskilloskooppia (joskin se on hy√∂dyllinen laite hakkurin rakennuksessa). T√§ss√§ datasheet, josta l√∂ytyy my√∂s tyypillisen kytkenn√§n kaavio (‚ÄúTypical application‚ÄĚ): http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2577.pdf. Tosin ei taida tuon antama virta riitt√§√§ ainakaan p√§√§valolle. Ainakin datasheetin esimerkeiss√§ on max. vajaa 1A output-virta.

Ainiin ja ennen tuota LM2577 tarvitaan se diodisilta. Mutta nuo kannattaa testailla erikseen eli kuten yllä sanoin, silta kiinni mopon jännitteisiin ja mittaa outputin. Sitten rakentelee koekytkentälevylle tuosta LM2577-piiristä hakkurin ja mittaa sen antaman jännitteen. Sitten voi yhdistellä nämä kaikki näkkärille juottamalla ja sitten voikin alkaa miettiä mitä tällä 12V:lla voisi tehdä :slight_smile:

Miksi pitää nostaa jännitettä => LASKEA hyötysuhdetta?
Edelleenkin esim. ‚Äúvalkoiset‚ÄĚ LEDit k√§ytt√§√§ valmistajasta riippuen 3-4V j√§nnitett√§ niiden nimellisvirralla!
Ja niiden eteen sopiva virtalähde, oli se sit vastus tai parempi elektroninen…

Esim. 6Vac => noin 8.5Vdc
Tuosta valmista tuotetta kiinasta, joka voi kenties toimiakkin tuossa systeemissäsi (tasurikin jo valmiina)…
dx.com/p/7029-mr16-3-x-1w-led-dr … pcs-180543
Ja perään soppelia LEDiä joka kestää tuon virran…

B-)

En tiennyt, että jännitten nosto laskee hyötysuhdetta. 12 v toisaalta olisi hakusessa sen vuoksi, koska sille jännitteelle löytyy monenlaisia laitteita, lisäksi magneetosta tuleva kuormittamaton jännite on monta kymmentä volttia.

Jos se on montakymmentä volttia, niin sitten saattaa riittää tasasuuntaus ja lineaariregulaattori. Lineaariregulaattorin järkevyys riippuu tosin yleensä tarvittavasta kuormasta ja jännitepudotuksesta. Regulaattoriin hukkuva lämpöteho on suoraan P = U x I jossa U siis jännitepudotus ja I regulaattorilta otettava virta. Hakkurin hyötysuhde riippuu toteutuksesta ja voi parhaillaan olla jopa lähellä 100%:a. Mutta siis jännitteen muutokseen hukkuu aina hieman tehoa = hyötysuhde laskee - teki sen sitten muuntajalla tai hakkurilla (osassa hakkureistakin on muuntaja, mutta se toimii vaan korkeammalla taajuudella ja on sen takia pienempi).

Mutta hakkuriprojekti on kyllä varmasti opettavainen :slight_smile: Ja kuten yllä sanottiin, pelkän LEDin takia et tarvitse jännitteen nostoa.

Joo, eli tosiaan nykyisell√§ alkuper√§isell√§ j√§rjestelm√§ll√§ tuo ajovalon vakio 15 watin ja 6 voltin hehku palaa aika helposti, kun kierrosten noustessa tulee ylij√§nnitett√§ (ja virtaa). Tuon ik√§isess√§ mopossa ei viel√§ j√§nnitteentasaajaa ole. Takap√§√§ss√§ on nyt 12 voltin hehkut (ollen turhan himmeit√§). Siell√§kin ylij√§nnite polttaa. Sinne voisi varmaan samalla laittaa ledit, niin tulisi my√∂s ‚Äúilmaista‚ÄĚ s√§hk√∂√§, kun ledi tuottaa vastaavan valotehon pienemm√§ll√§ teholla.

Eli kanttaisi vissiin tehdä niin, että vain reguloidaan siihen kuuteen volttiin ja sitten tasasuunnataan? Tarkoitus olisi siis paras mahdollinen hyötysuhde.

Toi on varmaan helpointa jos ei ole tiettyä syytä käyttää juuri 12V:a. Jonkin regulaattorin kuitenkin tarvitset ja jos jännite heiluu paljon, niin tarvitset todennäköisesti juurikin hakkurin (jos haluat hyvän hyötysuhteen = käyttää kaikki saatavilla olevat watit hyvin).

Nyt kannattaisikin ensin miettiä speksit kuntoon eli mitä LEDejä haluat ja minne, mikä on niiden vaatima jännite ja miten haluat niitä ohjata ja vielä mopon tuottaman jännitteen huippuarvo kuormittamattomana olisi plussatieto.

Edellä ehdotettiin valmista moduulia LEDien ohjaamiseen. Ei varmaan huono ratkaisu. Itsellä vain on paha tapa tehdä aina kaikki itse ammattini takia (elektroniikkasuunnittelija) :slight_smile: Mutta jos elektroniikka kiinnostaa, niin opettavaisempaa on tietysti kyhätä jutut itse.

Mittaan tuon tarkan kuormittamattoman jännitteen, kun pääsen taas mopetin äärelle.

Mutta jos oletetaan nyt, että ajovaloksi tulisi led, joka on tämä: viewitem.eim.ebay.fi/BA20D-H6M-1 … 79325/item
Tuolle vissiin pitää olla 12 V? Pitääkös tuommoiselle olla tasajännite? Tasasuuntauksen voisi tehdä vain lampulle menevään johtoon, silloin muut jäisivät koskemattomiksi. Lisäksi tuossa mopossa on sellainen järjestelmä, että ajovalo ja töötti on samassa ja sitten taka- ja jarruvalolle on oma 5 W:n linja. Eivät vaikuta toisiinsa, eli kun jarruvalo menee päälle niin ajovalo ei himmene. Tööttiä jos painaa, niin ajovalo himmenee matalilla kierroksilla.

Noita vastaavia teholedejä, kun löytäisi vähäsen halvemmalla ja mieluummin Suomesta.

Taidan led-vilkkujen suunnittelun jättää tuonnemmaksi, mutta tuo tehokkaan ledin asentaminen ajovaloksi on nyt se ykköshomma.

Mites töötti toimii? Kokeilepa antaa vaikka patterista sille tasasähköä. Sanooko sitten jotain muuta kuin kerran plop.

Oma PV sanoi kvaak tyhjäkäynnillä ja kvääk kierroksilla, eli tykkäsi jostain ei kovin tasaisesta sähköstä. Mkeastus siis nousi ja samoin äänen taajuus.

12Vdc tuo vaatii ja 16W (aika tehokas LED) eli tekee vajaa 1.5A (I = P / U). Jos tota käytät, niin helpointa olisi kokeilla tasasuunnata se jännite ja laittaa perään lineaariregulaattori. Esim. tällainen: http://fi.farnell.com/texas-instruments/ua7812ckct/v-reg-14-5-to-30vin-1-5a-12v-3to220/dp/2211338. Tuo vaatii jäähdytyssiilin (ruuvataan vain kiinni, eivät ole kovin kalliita). Siitä ei kyllä ole takeita, että toi toimisi esim. tyhjäkäynnillä oikein jos tasasuunnattu jännite tippuu alle 14.5V (tuo regulaattori vaatii, että input-jännite on 2.5V:a output-jännitettä suurempi). Mutta välillä joutuu kokeilemaan :slight_smile:. Kuormitettuna se jännite voi tipahtaa lähemmäs sitä 6Vac ja silloin tuo lakkaa toimimasta.

Jos elektroniikka ei (vielä) ole kovin tuttua, niin lineaariregulaattorin toiminnan opettelusta ja testaamisesta on kyllä hyvä alottaa. Ja jos 12V:lle löytyy enemmän valmiita palikoita kuten tuo LED, niin silloin on ihan perusteltua tehdä systeemistä 12V. Kolvi varmaan löytyy?

Sillaksi jokin tällainen: http://www.farnell.com/datasheets/79808.pdf

Kyllä, eli todennäköisesti ei toimi tasavirrassa, tasavirtatöötti voisi olla ratkaisu.

Jees, eli ehkäpä valoksi riittäisi todennäköisesti hieman pienempikin teho (vaikka jtn 12 W) niin silloin jäisi lisää jännitereserviä! Mutta niitäpä ei taida kovin helposti löytyä oikeanlaisella kannalla. Pitäisi jostakin saada se noin 7 - 12 watin ledi/ledit ja sitten sovittaa se/ne lampun kantaan!

Mutta eikös ollutkin niin, että näilä ledeillä on kynnysjännite aika matala, eli tuon 16 W:n ledissä olisi se driverin ledille antama jännite periaatteessa huomattavasti matalampi kuin 12 V? Jos näin niin silloinhan asia helpottuu. Pitäisi olla se ledi ja sitten tasasuunnattu jännite driverille. Driverin pitäisi ilmeisesti olla eri kuin tuollaisessa lampussa oleva vakio driveri.

Tarviiko muuten driverille menev√§ j√§nnite olla TASAISTA, eli siis melkko tarkkaan samaa? Jos vaikka se j√§nnite vaihtelee v√§lill√§ 6 - 25 V, niin ‚Äúk√§sitt√§isik√∂‚ÄĚ ajuri t√§m√§n?

Kuten yllä sanottiin, niin yksittäisen LEDin forward-jännite on max. 4V luokkaa. Tuosta 12V LEDistä ei tiedä mitä se tekee (tai en katsonut tarkempia speksejä jos sellaisia oli tarjolla). Siinä voi olla esim. kolme LEDiä sarjassa tai sitten se sisältää hakkurin. Todennäköisesti jostain löytyy sen max. ja min. jännitteet (tai sitten ei). Mutta etsi sopiva LED, hanki se kotiin ja sitten tutki ja mittaile. Kyllä sille aina jostain sen oikean jännitteen saa kehitettyä :slight_smile:

Nyt olisi ledi: fi.farnell.com/lumileds/lxh8-pw5 … 20Products

Forward voltage vain 2,3 v, tarkoittaako, että on täysi valoteho jo tuolla volttimäärällä? Mites kun olisi se ajuri siinä ensin, niin tietenkin se niin on, että jännite on tosi matala tyhjäkäynnillä? Eli alle se 6 - 7 volttia. Onko semmoinen ajuri mahdollinen tehdä, jossa sisääntuleva jännite voi olla matalampikin? Nyt riittäisi tehot, mutta muodostuuko ajuri onkelmaksi…

Hmm j√§nn√§ juttu kun tuossa sanotaan LEDin v√§riksi ‚Äúwhite‚ÄĚ, mutta noin matala kynnysj√§nnite viittaisi punaiseen v√§riin tms.

No mutta jokatapauksessa tuollaista LEDiä ei kannata valita, koska se on pelkkä LED. Siihen tarvitsee vielä heijastinkuupan, ohjauspiirin ja sensellaista jos sitä ajovalona haluaa käyttää. Valitse mieluummin jokin valmis moduli, kuten tuo aiemmin linkittämäsi.

Riittäisiköhän tämä 1W LED esim. vilkkuihin (väri valkoinen, vaatii oranssin lasin eli suodattimen): http://fi.farnell.com/ledxon/9008102/led-mod-warm-white-1w-10deg/dp/2098676

3W tehokkaampi. Huomaa, että tuossa on jo hieman jäähdytysripoja: http://fi.farnell.com/ledxon/9008085/led-mod-cold-white-3w-15deg/dp/2098690

Tämä jo varmaan riittäisi ajovaloksi jos sen sijoittaa jonkin kuvun sisään. Huom. tämän jännite 12V, yllä linkatuissa alempi: http://fi.farnell.com/molex/180081-2250/helieon-800-lumen-3000k-50/dp/1824585

Noita Farnellin romppeita saa tilailtua muistaakseni Partcon kautta. Niihin tulee verot p√§√§lle ja toimituskulua. Elfa on yksi jolla suht laaja valikoima. En ole juurikaan k√§ytt√§nyt. Digi-Key on hyv√§ ja sielt√§ saa yksityishenkil√∂ suoraan tilattua. Kama tulee jenkeist√§ ja siihen m√§tk√§ht√§√§ tullit p√§√§lle. Yli 65‚ā¨ tilauksesta ei muistaakseni mene postikuluja.

Miksi lediin tarvitsisi kuupan, kun on jo olemassa umpio? Tuossa ledissä näkyi olevan heijastuskulmakin 120 astetta, eli melkos hyvä, osa menee jopa heijastimeen. Tuo pitäisi viritellä umpion pohjalle. Tarvitseeko tuo toimiakseen muuta kuin ajurin? Valmiit modulitkin tietenkin olisi kivoja viritellä, mutta hinta näkyi olevan jo aika kova (30 e).

Joo siis juurikin umpion sis√§√§n varmaan sopii hyvin tuollainen viimeiseksi linkattu. Kulma on 50¬į. Sen datasheet kertoo vain maksimij√§nnitteen, joten reguloitu 12.3V pit√§isi ymm√§rt√§√§kseni riitt√§√§. Joskus tietty pit√§√§ vain hyv√§ksy√§ se, ett√§ koko totuutta ei datasheet kerro vaan pit√§√§ vain kokeilla :slight_smile: Eli tuota 12.3V enemp√§√§ ei varmaan kannata kokeilla sy√∂tt√§√§, mutta miten se sitten toimii esim. 10V:lla, se pit√§√§ vaan kokeilla.

Niin ja nuo olivat muutenkin vain esimerkkejä mitä löysin pikaisesti. Kannattaa googlata vielä ennen tilaamista.

Aproksimaatioita
15W hehkulanka poltin => 80-110lm
HYV√ĄLAATUINEN LED => 110-130lm/w => 1w LED ‚Äúvastaa‚ÄĚ jo tuota 15w poltinta (t√§√§ oli se poltin joka on siin√§ nyt?)‚Ķ
Ehdotus alkuun ihan lineaarisena säätönä =>

100kohm on vain joku iso mitä löytyy miljoona laatikosta
10kohm on piensignaalitransistorin kannan suojavastus
10ohm vain hatusta pistin, et on joku vastus
FET, no joo… Joku N-kanavainen FET, joka kestää halutin virran ja jännitteen!
Ja se trankku, tähänkin menee joku NPN sellainen.

Ai niin, kuvasta unohtu se tasuri tuohon eteen!

Tuolla 8V jännitteellä ja oletuksena 350mA, niin vajaa 3W hukkuu tähän järjestelyyn!