INSIDIOUS - Kahden SIDin USB-syntsa

Ajattelin vähän esitellä viime yön kaljahuuruista harrasteluani, kun on täällä Ruuvipenkissä käyttäjätunnukset mutta ei oikein ole tullut vielä osallistuttua.

Asiaan; kaikki varmasti tietävät Commodore 64:n. C64:n äänipiiri, SID, on kiva laite ja päästää mukavia sointuja. Olen varmaankin valehtelematta jo 10 vuotta pyöritellyt päässäni ideaa tietokoneeseen kytketystä SIDistä. Ensin rinnakkaisporttiin ja jossain vaiheessa idea vaihtui USB:ksi. Jotain skeemoja joskus piirtelinkin, mutta en ikinä saanut mitään valmista aikaan. Eilen illalla sitten vaimon ollessa matkoilla otin pari kaljaa ja piirsin skeeman ja levyn. Sydämenä on Atmel ATmega16U4, jossa on USB-laite sisäänrakennettuna. Lisäksi levyllä on kaksi SIDiä, vanhempi 6581 joka toimii 12 voltilla ja uudempi 8580 (tai 6582) joka toimii 9 voltilla. SIDit jakaa kellosignaalin, osoite- ja dataväylän. Molemmille tulee omat reset-, cs- ja rw-johtimet. Tietokoneelta annetaan rekisterikirjoituskomennot AVR:lle joka sitten komentaa SIDejä.

Olen melko tyytyväinen tuohon skeemaan mutta piirilevy oli aika juosten kustu (ideasta skeemaksi ja siitä piirilevyksi n. kahdessa tunnissa). No, meni se sentään DRC:stä läpi ITeadin säännöillä. Taidan laittaa tilaukseen kun jaksan. Tässä muutama kuva, liitteenä skeemat PDF:nä.

Iso kuva edestä
Iso kuva takaa

Edestä:

Takaa:

INSIDIOUS_Rev_A.pdf (231 KB)

Ohhoh, tämä täytyy nähdä toiminnassa! :wink:

Laita ihmeessä levyt tilaukseen ja äkkiä äänikortti toimintaan. Olisi hyvää lukija-artikkeliainesta kun saat valmiiksi :sunglasses:

Millä softalla muuten suunnittelit skemat ja leiskan? Nätin 3D-kuvan siitä ainakin saa ulos :smiley:

Tosi on. Luulin oikeaksi piirilevyksi ennen kuin luin tekstin.

Ohjelma on Altium Designer. Maksullinen, mutta todella hyvä softa. Ehdottomasti paras mitä olen ikinä käyttänyt.

Nuo 3d-visut levyist√§ n√§ytt√§√§ kyll√§ todella hyvilt√§, ja ne py√∂rii reaaliajassa Direct3D:ll√§. :slight_smile: Eli monikerroslevyj√§ piirt√§ess√§ voit ‚Äúlent√§√§‚ÄĚ levyn sis√§√§n ja n√§et vedot kuinka ne kulkee levyn sis√§ll√§. Cool stuff.

Jeps, ei aivan harrastelijoiden käyttöön viiden tuhannen dollarin hinnallaan tuo Altium :laughing: Pitäydytään siis KiCadissa…

Ihan houkutteleva idea. Tuli itsekin hamstrattua jossain kohtaa el√§m√§√§ pari ‚Äúei lootattua‚ÄĚ C64:sta jemmaan sidien vuoksi. :wink:

Miten olit ajatellut softapuolen pelaavan?

Softapuolelle varmaan teen ekana yksinkertaisen PSID-tiedostojen kuuntelusoftan. Eli softa-UARTin läpi paukutetaan rekisterikirjoituskomentoja SIDeille.

Tarkoituksena oli myös jossain vaiheessa ruveta tutkimaan jos tälle saisi tehtyä VST-pluginin, niin voisi käyttää ihan instrumenttina musiikissa.

Onko projekti jo edennyt piirilevyiksi asti? Tai jopa valmiiksi? :sunglasses:

Ei ole vielä edistynyt. Mietiskelin että taidan piirtää piirilevyn uudestaan kun tilaa kerran olisi. Piirilevy on nyt piirretty 5x10cm kokoon, kun kuvittelin ITeadilla olevan erikseen hinnat sen kokoisille mutta seuraava koko olikin 10x10cm. Eli nyt on siis turhan juosten kustu leiska. Tilaan luultavasti tuon ja pari muuta projektia kun kesälomarahat napsahtaa tilille parin viikon päästä.

Hieno homma, muistahan kertoa muistakin projekteista meille! :sunglasses:

Sain nyt piirrettyä uuden levyn. Heitin tällä kertaa mukaan myös jännitereguloinnin kaikille kolmelle käyttöjännitteelle (12V, 9V ja 5V). Muutaman signaalin ja käyttöjännitteet jouduin vetämään levyn takapuolella. Ehkä jos olisi pelannut enemmän komponenttisijoittelun kanssa niin olisi saanut melkein koko takapuolen maatasoksi… No, aina ei voi voittaa. Tältä näyttää tällä kertaa:

Ensi viikolla varmaankin lähtee ITeadille tilaus. Samaten voisin sitten kirjoitella parista toisesta projektista joihin on levytkin jo tulleet mutta ovat vielä kesken kun meni osatilaus vähän puihin…

Hyvältä näyttää! :sunglasses: