cnc-jyrsin-kaiverrin

Mulla on ollut jo pitempään projektina pienen jyrsimen tekeminen jolla sitten voisi tehdä piirilevyjä, lost-foam aihioita, lennokin siipikaaria, nimikilpiä ym. pientä…

Alunperin piti tehdä kontrolli käyttäen mach2 ja pluto-p, mutta koneen sarjaportin tuki oli vajavainen pluton käyttöön joten projekti vähän viivästyi…

Nyt kontrollin hoitaa Arduino, g-codee tulkitsee rstep. Stepperien ajurit on ebaysta 11e kipale ja poweri on vanhasta pakkausrobotista purettu.

Moottorit on bebekistä kympin astrosynit joille ei oikein speksejä netistä tunnu löytyvän. Moottorien kytkentä siksi vähän hakusessa, ei pysy oikein vauhdissa mukana, ilmeisesti jotkut piuhat väärinpäin.

Kulkupuolelle ois tarkoitus teh√§ ihan vaan neli√∂putkesta liu‚Äôut ja kelkkoja on tarkoitus liikuttaa trapetsikierretangoilla ja kulutusmuovista tehdyill√§ ‚Äúmuttereilla‚ÄĚ

Z-akseli on tällä hetkellä tarkoitus rakentaa lidlistä ostetusta koneruuvipuristimesta :mrgreen:

Onpa kyllä mielenkiintoinen projekti ja hyvin suunnitellultakin vaikuttaa. Kerrohan ihmeessä, kun etenee! :wink:

no, hyvin suunniteltu… suunnitelmat ainakin muuttuneet riittävän monta kertaa niin on tullut mietittyä ja kateltua miten muut ovat rakentaneet.

Tän päivän aikaansaannos:

lähtökohta siis oli tälläinen

Itse kelkka johon kara tulee kiinni tuosta puuttuu, pitää vielä vähän miettiä miten sen tekisi.
Oranssi letku joka yhistää ruuvin ja stepperin on töistä tuomaani kuljettimen hihnaa, varsin jämäkkää tavaraa. Jos rupeaa luistamaan niin pitänee laittaa kiristimet…

Liikevaraa tuolle z-akselille tulee suunnilleen 5cm.

Kätevän oloinen ratkaisu ja ennen kaikkea edullinen. Jatka samaan malliin ja Ruuviin rakennusohjeet, niin voivat muutkin tehdä samanlaisen! :sunglasses:

Dodii, kelkka liu’un osalta valmis. Laakerit ovat rullaluistimen laakereita.
Ostin niitä taannoin 100-päkin tätä projektia varten :mrgreen:

Ainiin, kaikki työstöt on tehty akkuporakoneella ja rälläkällä käsivaralta. Yllättäen lopputulos on ainakin kädellä tunnustellen välyksetön. (toistaiseksi…)

Täytyyköhän tässä alkaa laittamaan omaakin CNC-projektia aluille, kun alkoi kiinnostamaan…?

Noh, katsotaan ensin kuinka äijän käy :smiley:

Hienoa alkua meneillään.

Itsellänikin olisi on muutaman vuoden takaa omatekoinen cnc jyrsin ohjain jolle vaan pitäs tehdä uusi runko kuhan semmoinen inspiraatio tulis joskus :slight_smile:

Hyvin pysty työstämään esim hiilikuitu levyjä, piirilevyjä muovia, puuta…ym mutta metalleja ei oikein voinut työstää kun jyrsimenä oli halpa pienois jyrsin, dremelin kokoinen ja muuta pientä minkä takia oikin jaksanut kovia materiaaleja jyrsiä.
Tosin tarkoitus olikin vaan pystyä edes tekemään rc harrastukseen osia.

Moi

Sattuipa tutun oloiset moottorit silmään… juuri tilasin 4 lisää (2 ennestään)… joku vuosi sitten ostin ekat kaksi ja aivan sama idea, oma pieni cnc kone. projekti on todella hitaasti edennyt mutta nyt kun sain tutun innostumaan niin ehkä siitä tulee jotain. Meidän projektissa runko tehdään lastulevystä, se on kaverin homma ja moottoreita ohjataan suoraan printteri porteista linux pohjaisella koneella emc2 ohjelmalla. http://letsmakerobots.com/node/21754 tässä on projektin esikuva.

minulle jäi siis hommaksi moottorien ohjauksen suunnittelu ja sähköistys yleensäkin. eli käytössä samat stepper moottorit, joiden speksejä sai tosiaan hakea :smiley: mutta erehdyksen ja googlaamisen avulla sain selville ohjaus tavan… ja siitä sitten lähti idea rakentaa omat piirilevyt jonne annetaan syöttöjännite (24v), piirien syöttö(5v) ja suuntatieto (0/5V) ja askel pulssi (5v). juuri tuossa pari vk sitten sain piirit valmistettua ja viime viikolla kolvattua viimeisetkin osat kiinni, ja tänä aamuna viimeinenkin tuli testattua… 6 kpl tuli siis tehtyä.

Kuva piiristä, en jaksan skaalata…
http://mohioo.kuvat.fi/kuvat/Elektroniikka/DSC03416.JPG/_small.jpg

nopeasti noiden moottorien ohjauksesta jos sulla oli vielä arvoitus:
24v käyttöjännite
4-kelaa, kahtena ryhmänä niin että 2 kelalla on yhteinen +johto.
keloja ohjataan näin: 1&2:lla on yhteinen + ja 3&4:lla on yhteinen+

’ Kelat ’ 1 | 2 | 3 | 4

askel1 : 1 | 0 | 1 | 0
askel2 : 0 | 1 | 1 | 0
askel3 : 0 | 1 | 0 | 1
askel4 : 1 | 0 | 0 | 1

jos jotain kiinnostaa noi piirit niin kyselkää

Sattuukos sun korteissas olemaan ic:t 4516 ja 4028?

Et sattuis muistamaan mitkä pinnit on ne yhteiset, tai piuhojen värit?

Rupesin tänään tekemään x-akselia…

Liu‚Äôut on tarkoitus toteuttaa saman tyyppisesti kuin tuossa √§skeisen viestin linkiss√§. Pohjana on Ikean Lack sohvap√∂yt√§‚Ķ Johon varmaan tarvii ruuvata jonkin sortin vanerivahvistukset sitten kun sit√§ meinaa ruveta k√§ytt√§m√§√§n. (4,95‚ā¨ @ ikea tampereen avajaistarjous)

Itse ruuvin, moottorin ja ruuvin laakeroinnin meinasin väsätä pöytäpinnan alle, joten sen saattaisi saada jopa piiloon. Liikevaraa akselille tulee noin 30cm.

(ei varmaan oo ikean piirtäjä ajatellu tälläistä… thinking outside the box sanois jenkki.)

tyylikäs pöytä pakko myöntää.

nois mun piireis on 4029BE-up/down countteri, 4028BE-BCD->Dec muunnin ja 4071BE 4x2in OR piiri… eli laskuriin tulee suunta ja askel tieto, muunin muuntaa 00,01,10,11 tiedon ->0001,0010,0100,1000 muotoon ja OR-piiri 1010,0110,0101,1001.

Ja ne värit:

Musta on yhteinen plussa keloille Punainen ja Keltainen.
Valkoinen on yhteinen plussa keloille Sininen ja Oranssi.

Millä ohjelmalla meinasit tuottaa G-koodit?

Cambamilla mä testailin jotain simppeleitä tehä. Mut vaihtoehtoja on hakusessa.

Tällä itse meinasin lähtä yrittämään:
linuxcnc.org/

Pitää kyllä tarkastaa tuo Cambamikin

Tässä on mun vanhasta rungosta kuvia, tosni uuteen olis ajatuksena tehdä välyksettömät ja vahvat johteet ettei anna yhtään periksi ja aiheuta nykimistä.

http://markonieminen.kuvat.fi/kuvat/Elektroniikka/CNC%20jyrsin/

Huomasin että emc:lle näyttää olevan arduinolle softa.

axis.unpy.net/01198594294

Pitää varmaan kokeilla, mulla on emc jo yhdellä koneella asennettuna ja ihmeteltynä, mutta silloin kommunikaatio mekaniikan kanssa ei toiminut, ehkäpä tuolla toimisi…

Tuli tässä mieleen että sitähän ois mahollista jättää varsinainen tietokone pois yhtälöstä kokonaan jos käyttäisi arduinon gcode softaa ja sitten tämmöistä tai vastaavaa halpaa android tablettia, jossa usb-hosti, käyttöliittymänä ja gcode streamerina… Gcodet voisi siirtää joko muistikortilla/tikulla tai wlanin yli.

Valmis softa tuolle alustalle tosin taitaa uupua, joten siinä on aikamoinen mutka matkaan.

Sopivalla koteloinnilla sais aika ammattimaisen näköisen vehkeen, ja kosketusnäytöllä voisi aika helposti emuloida jog wheeliä ym…

En oo käyttäny, mutta valmiita työkaluja ohjelman tekoon androidille tuntuu löytyvän
developer.android.com/

Vähän lähikuvaa miten tein kulmien kiristyksen pöytään:


Kierretappien päähän on hitsattu pienet nöllit joten ne eivät mahdu rei’istä läpi. Kiinnityksen jälkeen nöllit on rälläkällä siistitty.

Tarkoitus olisi siis että yläpuolen kelkassa olisi kahdet laakerit ja alapuolella vain yksi pari.
Yläpuolen rullien olisi tarkoitus kulkea kiinnityspisteiden yli, jotta saadaan tehtyä kelkasta pitempi ja tukevampi.

Mitäs projektille kuuluu nykyään? Olen itsekin luultavasti aloittelemassa hieman järeämmän vehkeen rakennusta, jolla pystyisi suunnilleen tällaiseen kaiverrusnopeuteen ja -tarkkuuteen:

youtube.com/watch?v=QfR3Y8aRZ6k

Projekti on ny jäissä kun moottoripyörän palikat tuli ja pitäis saada kone kasaan ennen kun lähden ulkomaille tammikuussa… elikkä tätä pääsen jatkamaan joskus ens kesänä varmaankin.

Ehdottomasti helpoin vaihtoehto rungon tekemiseen on tehä valmiista alumiiniprofiileista. Ja ei noi lineaarijohteetkaan älyttömiä maksa, ebaysta löytyy…

Täytyy alkaa tekemään tutkimustyötä, josko löytyisi hyväksi todettuja rakenteita tuollaiseen hieman järeämpään laitteistoon.

Mikäli teiltä löytyy kirjanmerkkejä hyviin rakennelmiin, niin kertokaa niitä ihmeessä! :sunglasses:

Tässä on yks kotimainen: kaje.nukku.net/jyrsin/

Tuolta saa cad-kuvatkin jos haluaa ihan suoraan kopioida…

Sain tässä ajettua opinnäytetyökseni läpi arduinoon liittyvän aiheen, joten tästä tulikin sitten esimerkkiproju siihen.

Kävin täällä kattomassa paikallisen rautakaupan kalustoa ja löysin muutaman lupaavan näköisen jyrsimen. Kehitysmaamalleissa ei oo hienoja muovikuoria, nää ois huomattavasti näppärämpiä kiinnittää laitteeseen.