Vu Meter w/ LM3915. Entäs taajuudet?

Hellou.

Kaverin kanssa jotain eye candy projektia tehdään ja olisi nyt tarkoitus tehdä LM3915 piirillä VU Meter.

Ensiksi googlailin paljon VU Meter skhemoja, että miten on toteutettu ja päädyttiin tähän LM3915 piiriin, joka on about suunniteltu VU Meteriä varten.

Seuraava askel oli toki halu toteuttaa stereoversio yksinkertaisesta monosta, joka käytännössä tarkoitti kahdennusta ja leftin/rightin erottelu. Erittäin yksinkertainen loppuen lopuksi.

Vielä ennen kuin ollaan mitään rakennettu, ollaan katseltu monipuolisempaa. Eli mitenkä taajuuden erottelut tapahtuisi? Vaatiko se ihan uudet piirit, vaiko jokaiselle taajuudelle oma piiri?

Elikkä tähtäimessä olisi esim. 5-tasoinen left ja 5-tasoinen right. Tasoilla siis tarkoitan eri taajuusalueita, jotka näytetään ko tasolla.

Tähän mennesä eipä ole itse paljoo tarvinnut nähdä vaivaa, ainoastaan opiskella kuinka piiri toimii ja yms. perushommaa, joka pitäisi JO osata (hmm, missähän vika :astonished:).

Googleillen ja otin jostain PDF filusta talteen tälläisen stereoversion:
http://www.prioriteetti.net/VUMeter/stereo_schematic.png

Tuohon menisi siis pari LM3915 piiriä. Ja toki kun ollaan aina enemmän vaativia (tai ainakin minä), niin nyt taajuksien perässä juostaan. Saattaa olla, että alkaisi olla helpompaa valita joku asiallinen piiri, launchpadi ja lähteä ohjelmoimaan protoversiota. Taitaa muuten VU Meter nimi muuttua nyt johonkin Frequency Analyzer, kun taajuksia erotellaan.

Aloittelijoiden puolelle toki tämä, sillä tämä kait pitäisi olla sitä hyvin peruskauraa, joka pitäisi kyllä osata, jos on vähän enemmänkin näpräillyt. Eikä tässä varsinaisesti ohjelmointitaitoja tarvita, kun “nössöillään” LM3915 piirillä.

Ideoita, mielipiteitä, värillistä haukkumista… Otetaan tietenkin vastaan.

Kiitän itseäni, jotta jaksoin avautua ja hakea apua projektiin. (Kyllä auttajakin saa kiitosta ja hatun nostoa… ei se siitä jää kiinni :wink: )

  • Insomniumer

Ja enköhän yritä päivitellä tätä projektin tahtiin ja kuvatkin mukaan, kun sinne asti päästään.

EDIT: Eh, olisi ehkä pitäny siirtää elektroniikkasuunnitellu alueelle, mutta kerkesin jo tänne,… joten pahoittelut.

No periaatteessa saat eri taajuuksille oman VU-mittarin sillä, että suunnittelet sopivat taajuusalueet läpi päästävät suodattimet ja syötät niiden lähdöt omille LM3915-piireilleen, jotka sitten ohjaavat omia ledipalkkejaan. Muistelen nähneeni joskus jossain jonkun tekemänä hieman vastaavan vehkeen.

Toinen, kenties haastavampi vaihtoehto olisikin sitten tehdä sama homma kokonaan jollakin prosessorilla, eli näytteistää kumpaakin kanavaa, tehdä yllämainitut suodatukset digitaalisesti, laskea vaikkapa RMS-arvot kultakin taajuuskaistalta ja sytytellä ledejä sen mukaan. Mikään ihan perus-AVR tuohon ei kylläkään enää riitä.

Helpointahan homma tietenkin on, jos jostain löytyy valmiina sopiva piiri, joka hoitaa koko homman, mutta en muista ainakaan kuulleeni sellaisesta.

Noh, näin vähän kuvittelin tilanteen olevankin.

Millähän nimellä nämä suodattimet kulkevat ja onko jotain suosituksia mitä kannattaisi käyttää? Arvelin, että suodattimista on kyse, jotka tulis piirin ja lähteen väliin, mutta en ole vielä löytänyt tapauksia LM3915 yhteydessä.

En kyllä ole oikein vielä perillä tuosta audiosignaalista, että miten se toimii. Vähän olen katsellut, mutta selvää vastausta ei oikein ole löytynyt (siis sellaista, että se on suomeksi, eikä matemaattisesti kerrottu. :smiley:). Noh, varsinaisesti en taida tätä oppia tarvita, mutta asioiden ymmärtämiseen se taitaa auttaa julmetusti, joten jos sattuu joku tietämään selkeää opusta audiosignaalista, niin olisi varmaankin aika minunkin nostaa hattua.

Kiitokset jo virtamuuntajalle (meniköhän se nimi noin :blush:)

Itse tekisin seuraavasti:

Ottasin pari jotain quad-operaatiovahvistinta ja kytkisin niiden vahvistuksen yhdeksi päästökaistalla ja siihen rakentaisin kaistanpäästösuotimen. Tämän jälkeen sitten ääni VU mittaukseen ja jos oikein härö on niin ulostuloliittimeen. Noin saisi neljä mittaria helposti ja pieneen tilaan.

Ai niin ja ulosotto kuormittaa sitten lähtöä ja voipi vääristää signaalia riippuen siihen liietetyn laitteen ottoimpedanssista.

Ja noin ensimmäinen kaistanpäästösuodin oparin ympärille löytyi:
swarthmore.edu/NatSci/echeev … lters.html

Ja tutkimatta tarkemmin wikipedia vihjaisi:
pantherfile.uwm.edu/msw/www/BodePlot/
Voipi olla hyvä työkalu.
noilla jo varmasti syntyisi hienoja blinken lichtejä.