Vilkkuva joulukortti

Pahimman stressin välttämiseksi projekteihin kannattaa varata riittävästi aikaa. Niinpä tämän vuotiset joulukorttien suunnittelu alkoikin jo lokakuun lopussa ettei kiinalaista korttipajojen lähetysaikojen kanssa tarvitse tuskailla enää joulun ollessa ovella puhumattakaan unettomista öistä kortteja kolvaillessa.

[size=150]Elektroniikan suunnittelu[/size]

Tarkoituksena siis on suunnitellua pienikokoinen kortti jakamaan joulun tunnelmaa ystäville ja sukulaisille. Kortin lähtökohtana oli pieni koko, pieni paino sekä alhainen hinta.

Ilosanomaa päädyttiin jakamaan LEDien kirkkaudella, mutta koska pelkkä loiste olisi liian yksinkertainen ratkaisu, pitää ne saada vähintään vilkkumaan. Em. lähtökohdista johtuen mikrokontrellerin käyttöä ei tullut kysymykseen joten vaihtoehdoiksi tuli mieleen astabiili multivibraattori tai kellopiirin käyttö. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, tällä kertaa suunnittelussa päädyttiin ensimmäiseen vaihtoehtoon miljoonalaatikosta valmiina löytyvien komponenttien vuoksi. Jälkimmäinen ratkaisu tosin mahdollistaisi useampia tiloja varsinkin dualipiirejä (NE556 tai vastaava) käytettäessä.

skema.png

Piirin toiminta kaikessa yksinkertaisuudessaan:
Komponenttien hajonnasta riippuen toinen transistoreista (esim T1) alkaa ensin johtaa ja kollektorijännite tippuu. T2:n kannan ja T1:n kollektorin välille kytketyn kondensaattorin C2 yli on varastoitunut jännite, jonka takia T2:n kantajännite tippuu T2:n emitterin jännitteen alapuolelle. Vastukset R2 ja R6 alkavat ladata kondensaattoria C2 kunnes transistorin T2 alkaa puolestaan johtaa ja C1 vetää T1:n sammuksiin. Vastuksen R2 ollessa paljon vastusta R6 suurempi määräytyy piirin aikavakio C2:n ja R6:n mukaan, tässä tapauksessa transistorit johtavat noin 0,5 sekuntia.

leiska.png

Piirilevyllä haluttiin noudattaa kortin aihetta, joten piirilevy piirrettiin enemmän suunnittelijan taiteellisten lahjojen kuin oikeiden suunnittelusääntöjen mukaan. Suunnitteluun etsittiin lisähaastetta rajoittamalla kortin koko iTeadin pienimpään 5x5cm kokoon. Lisäksi kortti toteuttiin yksipuoleisena pintaliitosratkaisuna, mikä helpottaa kortin valmistamista syövyttämällä. Valmiin kortin oikean ja vasemman puolen LEDit tulevat villkumaan vuorotellen. Piirilevyllä on paikat paristopidikkeen johtojen juottamista varten postituksen asettaessa rajoituksia paksuudelle.

Kakspuoleinen levy ja toiselle puolelle hyvän joulun toivotukset (tai sitten vaan tuohon kuusen sisään/viereen), niin ei tarvi kun tuupata kuoreen ja postittaa :smiley:

Mikä hoitaa jännitesyötön tuossa kortissa…? Vai onko tarkoitus, että kortin saaja hommaa/juottaa haluamansa ulkoisen jännitelähteen korttiin sekä mahdollisesti ulkoisen kytkimen, josta kortti saadaan pois päältä…?

Korttiin jätettiin reunoille tilaa teksteille, joko silkillä tai kupariin kaiverrettuna. Jännitelähde jätettiin saajan vastuulle. Kortilla on pädit merkittynä V+ ja 0V joihin nyt kiinnitetään 9V:n neppariliitimen johdot. 2x AA tai vastaavakin kelpaisi rukkaamalla etuvastuksia pienemmäksi, mutta paristonpitimet saattaisivat kärsiä turhaan postituksessa.

Nappiparisto olisi varmasti tuossa käytössä hoitanut hommansa hienosti, mielestäni on vähän kohtuutonta että noin pienen homman takia pitää viritellä erikseen joku paristoneppari kiinni…