Väyläohjain

Tarkoituksena olis suunnitella jonkunlainen 4-8 kanavainen simppeli väyläohjain.
Alku mietintöjä ollut että simppeli versio olis varmaan niin että kojetaulun paneeli kytkimissä olisi erikokoiset vastukset ja katolla olevassa ohjaimessa oleva piiri lukee arvon mukaan napin ja kytkee releen vetäväksi ja toisella painalluksella päästää, virtojen katkastua ohjain nollaisi kaikki off asentoon.

Tarkoituksena on mahdollisimman vähäinen johtojen veto katolle. Tällä taktiikalla tarvisi vain +12 ja ohjaus johto.

Hmm, en ehkä käsittänyt homman jujua, joten mitä tällä ohjaimella sitten ohjailtaisiin? :smiley:

Eli ohjaimella ohjataan auton katolla olevia vilkku paneelia, työ valoja, teksti kyltin valaistusta…ym.
Katolle tulis releistö ja niitä ohjaava ohjain ja sisälle pelkkä paneeli, tosin ohjaus paneeliin olisis hyvä saada kanssa merkkivalot mikä näyttää että kyseinen toiminto on kytkettynä päällä.

Nykyään nuo vilkut…ym asennetaan moduulina ihan käyttöauton katolle eli ei tule kiinteäksi asennukseksi ja siksi pitäs noiden johtojen määrää karsia, muutamam johdon saa nätisti menemään melkein mistä tahansa katolle.
Nykyään onneksi on jo LED vilkut ja työvalot joten riittäisi että katolle saadaan +12v 3-4 neliön kaapeli, maa piste mahdollisesti katolta ja sit tuon ohjaimen oma johto.
Kyllähän ohjauksen voisi tehdä CAT johdolla mutta heti ohjaus johdon paksuus nousee, olisi kätevämpi tällänen one wire malli ja ohjain paneelissa sais käytettyä pieniä paino kytkimiä jolla saadaan taas paneelin paksuus olemattomaksi.

Jos molempiin päihin laittaisi mikrokontrollerit niin nehän rupattelisi keskenään sarjaliikenneportin kautta. Tällöin riittäisi kaksi datajohdinta.

Jos noita paneelia ja ohjausyksikköä on tarkoitus siirrellää ajoneuvosta toiseen, harkitsisin myös jotakin langatonta tiedonsiirto tekniikkaa esim zigbee. Näin ei tarvitsi kuin jännitteet yksiköille.

Tuota kahden mikrokontrollerin juttua olen miettinyt mutta ongelmaksi tulee vaan se että voi olla vähän liian haastava projekti minulle, jonkun verran vasta osaan noita käyttää että tuon helpomman version saisin toteutettua että pic haistelee että mitä nappia painetaan joilla on eri arvot.

Tossa pitäs sitä alkaa jotenkin suunnittelemaan koska tarvin omaan autoon moisen kohtapuoliin ja siihen se ns tulee protona, jos tuntuu toimivan niin tulee muutamaan muuhunkin autoon moiset.

Onkohan noilla laitteilla jonkinlaista turvallisuusmerkitystä? Jos on, niin silloin olisi syytä miettiä kytkennän toiminta mahdollisimman luotettavaksi.

Kestäisiköhän tavallinen lattakaapeli tuossa käytössä edes muutaman käyttökerran? Se olisi ainakin helppo vetää ulos jonkun luukun/oven välistä eikä vaihtaminen olisi suuri vaiva kaapelin vioituttua. Kovettuminen pakkasilla voi olla ongelma.

Lattakaapelilla voisi toteuttaa kytkennän kovana johdotettuna logiikkana, jossa ei softabugeilla ole sijaa: yhdellä karvalla ohjattaisiin rele päälle ja toisella karvalla tuotaisiin paneelin lampulle tieto siitä, että rele on vetänyt ja syöttää toimilaitteelle virtaa.

No joo, eipä noilla saa mitään aikaseksi vaikka syttyis omiaan päälle, kyseessä nyt on vilkku paneeli…ym vilkut ja teksti kyltin taustavalaistus ja muutama työvalo, tosin työvalot nyt on ehkä pahimmat jos nyt sattuisi omiaan syttymään, mutta ei se taas mukavaakaan olis.

Olenhan tossa miettinyt että yksi vaihtoehto on ihan verkkokaapelilla veto katolle joka suoraan ohjaa releitä, paneelissa olis sit vaan kontrolleri joka nappien mukaan ohjais katon releitä ja samasta ohjaus jännitteestä ottas sit merkkivalolle kanssa, eli jos rele vetää niin valokin syttyy.
Voihan ton oven tiivisteen kohdan muuttaa latta johdoksi mutta kun kiinteeseen käyttöön nyt riittää että tarvii porata esim kattolistan alle 2 reikää, ohjaus ja virta, jos joskus otetaan johto pois niin siihen sit tulpat paikalleen.

Tuosta lähti ajatus moiseen rojektiin.
http://www.youtube.com/watch?v=fLOj7PnTRfM