USB-lisävirtapaketti

Ajattelin rakentaa usb-laitteille paristopaketin antamaan lisävirtaa tiukkoihin tilanteisiin.

Virtaa meinasin ottaa neljästä AA-paristosta tai ehkä akusta. Ongelmahan tuossa on se, että paristoissa on nimellisjännite 1,5V ja akuissa 1,2V. En tiedä miten kranttuja usb-laitteet ovat syötettävälle virralle, mutta kai se olisi hyvä pitää tuossa 5V:ssa, jotta uskaltaa arvokkaampiakin aparaatteja sillä latailla.

Mitenkäs tuo siis kannattaisi toteuttaa? Kannattaako laittaa diodi varmistamaan että virta menee oikeaan suuntaan? Entäs kun tuoreilla paristoilla paketin jännite on yli 6V ja tippuu jossain vaiheessa varmaan alle 5V:n. Auttaisiko joku regulaattori (esim. L4941BV), ja miten se käyttäytyy kun input jännite laskee lähelle outputtia?

Tässäpä myös valmis kytkentäkaavio ja piirilevy (katso Download-kohta): ladyada.net/make/mintyboost/
Tuo siis nostaa jännitettä 5V:iin ja sen pitäisi olla hyötysuhteeltaan parempi kuin lineaarisen regulaattorin.

Omani (ostettu kitti, muumi-rasiassa) toimii ihan kivasti kännykän (Openmoko Neo FreeRunner) kanssa. Lisäsin siihen myös kytkimet ja liittimen Nintendo DS Liten akulle, jottei ole pakko käyttää AA-paristoja/akkuja.

Tuohon törmäsinkin jo, mutta vasta nyt tutustuin tarkemmin. Ilmeisesti tuon LT1302CN8-5:n maksimi Vin on 8V, joten tuonhan voi kasata 4xAA kotelon jatkoksi, joka sopii minulle paremmin kuin kaksi paristoa.

Onko se 8V sisääntulojännitettä 5V ulostulollakin? Muistaakseni nimittäin luin jostain Ladyadan/Adafruitin sivuilta, ettei sille saisi syöttää enempää kuin 4,5 V (tjsp.).

Joo, niin luin minäkin jostain, mutta LT1302:n datasheetissä mainitaan, että jatkuva sisääntulojännite tulisi olla 2,2-8 V.

[EDIT] adafuitin foorumilla on tälläinen ketju, jossa tutkitaan tuon hyötysuhdetta suuremmilla sisääntulojännitteillä: adafruit.com/forums/viewtopi … 15&t=11827

Ottakaahan huomioon, että tuon topologian step-up hakkurissa ei sisääntulojännite saa olla lähtöjännitettä suurempi, muutoin se ei enää pysty reguloimaan sitä. Jos katsotte esimerkkikytkentäkaaviota vaikka, niin silloin lähde syöttää kuormaan/lähtöön abauttiarallaa tulojännitteen miinus schottky-diodin kynnysjännite (tyyliin 0.2…0.5V).