Työvalo

Olen nyt jonkun verran filmaillut työpöydän ääressä webbikameralla erillaisia videoita. Ongelmana on että jos käytän pöytälamppuani jossa on loisteputki, välkkyy video ikävästi.

Ajattelin että voisin samaan pöytälampun runkoon rakentaa ledipohjaisen PWM himmennetyn valon. Ajattelin käyttää usemapaa 12V ledinauhariviä vierekkain joita ohjattaisiin mosfetilla ja arduinolla. Virran ajattelin syöttää 12volttiselta muuntajalta ja stepdown tehtäisiin hakkurilla. Extrana ajattelin tehdä valon keskiosaan pidikkeen webbikameralle niin saisin kuvaa jossa ei olisi pahoja varjoja.

Vilkkumista videoissa tuskin enää olisi koska PWM taajuus olisi noin 255Hz. Valoa varmaan saan enemmän kuin tarpeeksi jos vain laitan riittävästi ledinauhaa. Ledinauhat ajattelin kiinnittää kakskomponenttiliimalla. Ledinauhojen eteen pitää laittaa joku diffuuseri (en tiedä mikä tämä on suomeksi) johon kaipaisin ehdotuksia. Materiaalin pitäisi olla halpaa, helpostisaatavilla ja helpostityöstettävää. Diffuuserin pitäisi kestää kevyttä käsittelyä (eli paperi ei kelpaa). Kaapista löytyy Polymorphia jota voisi kai kaulia hyvin ohueksi levyksi ja lisätä sisäpintaan pieni kuviointi esim leikkuulaudasta. En vain tiedä onko tuo parasratkaisu.

Himmennystä ja päällä oloa olisi tarkoitus hoitaa ihan potentiometrillä jonka kaaren alkupuolella valo ei olisi päällä lainkaan.

Ajattelin että selviydyn tästä ilman sen kummempia piirrustuksia tai tätä parempia suunnitelmia. Homma jatkuu sillä että käyn läheisellä kirppiksellä etsimässä pöytävaloa jotta rakentelun ajan ei tarvitsisi elää ilman valoa.

Itse tämän kanssa myös painineena, voin todeta työvalon olen vakava asia.

Ensimmäinen ongelma. Miten ajattelit elää väritoision kanssa? Tarvitsetko sitä? Omassa testilampussa oli neljä eri valmistajan valkoista LEDinauhaa nipussa ja Tikkurilan värikartta huusi armoa silti. korjaus oli viritellä yksittäisiä värillisiä LEDejä, jotta spektri olisi tasapainoinen. Digikamera oli loistava apu tuon spektrin määrityksessä.

Ja jotta lamppuni osaisi olla tasapainoinen jouduin tekemään jokaiselle LEDityypille oman käyränsä erillaisista kynnysjännitteistä johtuen.

Oma ratkaisuni toimii jollain noin 500Hz taajuudella. PWM on tehty siten, että jos 16-bittisen llaskurin kiertäessä 10-bittisen lukuarvon bitti osoittaa laitetaanko kanava päälle.

hex 0x05 binary 0000 0101 normi-pwm 11111000000...... oma totetukseni 100111100000000...
Eli PWM jakaa päälläolon pidemmälle alueelle. Sitten kun otetaan huomioon, että jokainen kanava on siirretty laskurilla hieman sivuun, saadaan tasaisempi ja vilkkumattomampi valo. Oikeasti se vilkkuu ihan hulluna.

Koska omat LEDit ovat hienosti listoja ja yksittäisiä LEDejä niiden välissä (kaksi kanavaa aina listan välissä) Tein diffuusorin heijastin plexistä. Semmosesta röpöliästä.

Lopuksi tuli mekaniikkaongelmat. Olin tyytyiväinen diffusoriin, mutta 35W hillittömässä amuliinilevyssä lämmittää tuota levyä silti. ja sitten toinen on, että tuota ei meinannut saada millään tiiviiksi vaan pöly kömpi aina sisään. Lopuksi vedin saniteettisilikoonilla kaikki saumat tukkoon ja tein siitä huoltovapaan.

Niin ja rakenne. Lampun tein 6,5mm vesivanerista ja reunojen heijastimet kiillotetusta rosterista. Piirilevy ovat kettorimoihin kiinnitetty ruuveilla ja TO-3 fetit sitten kaikkein päälimmäisessä pelissä lämmittämässä sitä.

Kun olin jo näin pitkälle tullut, saranoin reunaheijastimet ja laitoin jousen ja servon pitämään niitä. Sain sillä tavalla säädettyä valon juuri työpöydälle. Ohjaus tapahtui pienellä numeronäppäimistöllä, jonka olin purkanut jostain. Mikrokontrollereita meni kolme kappaletta. Yksi näppikseen, toinen ledien ajoon ja kolmas tuohon heijastimen heilutteluun, kun pinnit loppui.

Tuli ihan käypänen työvalo autotalliin ja oli hauska väsäillä.

Ja tosian saa toisinkin tehdä, mutta minun tapani oli tämä ja ratkaisin sen näin :slight_smile:

Näin Vanhan liiton miehenä tekisin pwm-ohjauksen analogisena jollain pwm-piirillä tai vaikkapa 555:lla
esim.
dprg.org/tutorials/2005-11a/index.html

Mites ihan jos teho LEDillä?

Malli dirty hack => Powerin +5V/+12V - Logikkaan ymmärtävä FET (helpottaa, kun voi suoraan tunkea 5V sisään ohjaukseen) - vastus (5V: 11W teho LED => ~2.5ohm 1W tai 12V: 31W teho LED => ~2.5ohm 1W) - Teho LED - powerin 0v
JOS ei yksi riitä, niin ton logikka FETin jälkeen vastus - LED pareja rinnan jäähdytyksen-FETin virran keston-valon tarpeen mukaan lisää…

Noi nopsaan laskin, korjatkaa, jos meni metsään…

Pistä vuokko kuvaa tuosta sun lampusta

Pistäsin vaan kyseinen talli paloi kaverin autoremonttiin (oikosulki startin johdon runkoon) joskus Intel Atomin julkistuksen aikoihin ja mun arkistoni myös tästä :frowning:

Lacien kovalevyt pinossa lastulevykaapissa styroxilla tärinävaimennettuna eivät kestä kaapin ympäriltä palamista.

Tosin samalla hyllyllä ollut atomilankku vastasi heti kun heitti uudelleen sähköihin ja verkkoon. ATK tarvittiin siis todellakin ilmastointiin, datan arkistointiin ja varastokirjanpitoon. Se oli paketoitu paksun vanerin sisään vain vesijäähytyken ja johdot ulos vietynä tilan pölyisyydestä johtuen.

snif. hyvä romuvarasto arteineen muistoissain. Ja vielä parempi kirjanpito tavaroista.

Huh, tulipas paljon rautaisia ideoita ja hyvää keskustelua.

Tulee mieleen että värikorjauksesta ei tule tuolla tavalla tasainen, vaan joihin kohtiin syntyy pakosti korjatumpia kohtia kuin toisaalle. Näkisin tärkeämpänä että valo on tasainen koko halutulta valaistusalueelta. Photoshopilla saa nykyään korjattua värit videoihin joten värit saa kuntoon sillä.

Sain tästä idean että ajaisin puolta ledinauhoistani käännetyllä PWM-signaalilla, jonka saisin NAND-komponentilla. Jos atmegasta syötetään ulos kahta eri arvoista pwm signaalia näyttää se jokseenkin tältä.

#1: 111000
#2: 111110
Signaali #1: 0 111000 111000 111000
Signaali #2: 0 111110 111110 111110

Eli päällä olo alkaa samaan aikaan kummassakin signaalissa. Mutta kääntämällä PWM aalto ylösalaisin saadaan tasaisempi ledien päällä olo jakso.
nand.png

#1:111000
#2:110000 =NAND-> 001111
Signaali #1: 0 111000 111000 111000
Signaali #2: 0 001111 001111 001111 

Tajusin nyt että valaisimeen pitää tehdä tila jossa ledistrippejä saa pois päältä ja päälle yksitellen, jolloin välkynnältä vältytään kokonaan mutta valaistuksen säädöstä tulee portainen.

Itse mietin tälläistä pleksiä mutta en tiedä mistä sellaista saisi ostaa. Mistä itse ostit tuon pleksin?

Mikrokontrollerit ovat niin halpoja, että noiden piirien rakentaminen taitaa tulla loppujenlopuksi kalliimmaksi.

Joku 8-jalkainen kontrolleri ja 555+muutama irtokomponentti lienevät suunnilleen samanhintaisia.
Arduino on sitten selvästi kalliimpi.

Diffuusorimateriaalia löytyy Etrasta ( Etolan yhtiö ).
Opaali Apet- tai Akryylilevyä.
Akryyli on kallista ja minimimäärät on neliömetrejä.
2.5m2 Apet-levy n.8.5€ +alv?
En tiedä myyvätkö yksityisille

Meillä duunissa edellisessä valaisin sukupolvessa diffuussorina käytettiin Crystal Clearia (Salossa Kuisma ainakin myy/on myynyt)

Ohessa 400fps videot tuota vilkkumista selittämään. Eli loisteputket vilkkuvat seinästätulevan sähkön mukana 50hz tahtia.

Ledivalaistusvideossa taustalla näkyvä pieni välke tulee katon loisteputkivalaisimesta.

LOISTEPUTKIVALAISTUS
[iframe=http://www.youtube.com/embed/rFjhXykGKMA]560,315,1[/iframe]

LEDIVALAISTUS
[iframe=http://www.youtube.com/embed/2YQ4tUpcPlA]560,315,1[/iframe]

Ohessa vielä itse videoilla käytetyt valaisimet
DSC_0089.JPG
DSC_0088.JPG

DSC06520.JPG
DSC06541_.JPG

Aloitin rakentelun :slight_smile:

Valmista tuli. En laittanut sittenkään diffuuseria projektiin jotta valotehoa ei menisi harakoille kun valosta tuli juuri ja juuri riittävän tehoinen. Muutamia muitakin kompromisseja tuli tehtyä kun mosfetit loppuivat osalaatikosta kesken ja halusin projektin valmiiksi. Vesilasi videossa näkyvä kevyt vilkkuminen tulee katon loisteputkista - olisi pitänyt pistää ne pois päältä.

Jos joku tekee vastaavaa projektia suosittelen tuplaamaan ledien määrän jotta valotehoa on varmasti aina yllin kyllin.

Kirjoitan tästä vielä oikeen kunnon projektikuvauksen jossa ynnäillen projektia laajemmin tämän viikon aikana.

[iframe=http://www.youtube.com/embed/el1rRncpjwE]560,315,1[/iframe]

[iframe=http://www.youtube.com/embed/GXNX4ytQrFU]560,315,1[/iframe]

Kuva vielä valosta. Valon nappipuolella on säätöpotikka josta voi säätää valonvaloisuutta, virtakatkasin ja yksin painonappi jolla ei ole nyt toistaiseksi toimintoa.

valoakansalle.jpg

Millä vehkeellä otit tuon hidastetun videon ?

techradar.com/reviews/camera … 622/review

sangen kysyäasian mut kysäisen silti mikset osta ledi lampua sekasta pitkämäistä ja ruuvaa se lampun kantaan

Hyvä kysymys.
Pääasiallinen syy

  • Asioiden rakentaminen on aina eräänlainen seikkailu, joten itse rakennettu on aina parempi kuin kaupasta ostettu

Toisarvoisia syitä

  • Kaupan ledilampuissa ei ole läheskään niin paljon tehoa kuin halusin
  • Halusin himmennettävän valon
  • Halusin siirrettävän valon
  • Loisteputken kantaan ei ole tietääkseni ledivaloja
  • Valosta olisi tullut liian pistemäinen

Tuo nyt näytti Livalilta ja G23 kannalta.

Megamanilla on 4000K (840) lamppu. Syttyy ihan hyvin, mutta ottaa hitaasti täyden tehon. Ihan jees kunnes laittaa kattovalon päälle ja huomaa pöytälampun olevan keltainen.

Saatavilla oikeasti hyvin varustetuista kaupoista. Myyvät sitä energiajuoman keltaista vain joka paikassa. Sitten on kantayhteensopiva, mutta elektronisesti epäyhteensopiva kantankin PL-S jotain. Kierrä kaukaa.

edelleen tahtoisin 965 lampun G23 kannalla.

Tää näyttää tuolta PL-S jotain lampulta: clasohlson.com/fi/Loistelamp … r363604000, koska kanta on noin lyhyt ennen putkia.
verrattuna tähän, joka ei mainosta olevansa G23
clasohlson.com/fi/Loistelamppu/Pr363152000