Singaalien läpivienti pyörivään kappaleeseen

Moi!

Törmäsin youtubessa pyörivään led-palloon:
youtube.com/watch?v=sO2-tqoyGik
Korjattuani kuolat näppäimistöltä ´tuli pakonomainen hinku saada jotain vastaavaa pyörimään työpöydälle.

Tein ensimmäisen mallin jo kahdella valkoisella ledilla ja kahdella akselilla. Ledeille on kolmen voltin nappi mukana pyörimässä ja molemmille moottoreille on oma virtalähde, sillä toinen niistä pyörií koko komeuden mukana.

Tuollainen kolmiakselinen ja nopeudelta säädettävä vekotin olisi aika näyttävä vehje, mutta vaikuttaa aika vaikealta toteuttaa signaalien läpivientien osalta. Koitin etsiä ohjeita tai moottoreita huonolla menestyksellä, joten onko kenelläkään tietoa mistä saisi moottoreita, jossa on valmiina läpivientejä? Onko kenelläkään kokemuksia, miten tuon voisi toteuttaa itse normaaleilla DC- moottoreilla? Itselleni tuli mieleen tehdä piirilevylle kuparikehiä, joissa pyörisi jonkinlainen kynsi siirtäen sähköä. (vrt. sellasien lasten autoratojen kontakti)

Yksi vaihtoehto jota mietin olisi jokaiseen pyörivään osaan oma pieni teholähde, ja jokin langaton systeemi ohjauspaneelin kanssa kommunikoimaa. Tämäkin vaikuttaa virhealttiilta ja vieläpä kalliilta…

Meneeköhän liian vaikeaksi ja pitää mennä hiekkalaatikolle rakentamaan jotain yksinke´rtausempaa-

Autojen rateissahan on usein vastaava töötin sähköjä varten. Kaksi kuparikehää sisäkkäin rattiakselin ympärillä, ja ratissa vastaavissa kohdissa jousikuormitteiset piikit jotka ottaa kehiin kiinni.

Tarvitset varmaan jotain tämän tapaista?
mercotac.com/

Nuo HRJJ:n linkittämät osat olivat ihan hyvännäköisiä, mutta eivät projektiin sopivia. Ainakin ne näyttävät turhan kookkailta, ja kierrosrajoitukset paukkuvat aika nopeaan.

Tuo auton ratti- systeemi vaikuttaa hyvältä, pitää lähteä metsästämään jotain pieniä muovi- ja kupariputkia.

Netistä löytyi myös yksi sivu, josta voin ottaa mallia: maybevideodoes.de/howto/slipring.html

Sitten kun sopivat liukupinnat on olemassa, niin kaksi johdinta riittää.

  • ja -, sekä samoista johtimista sarjamuotoinen data…