Seinävalo

Kun vielä olen vasta-alkaja niin joku voisi rautalangasta vääntää miten saan valovastuksen toimimaan niin että pimeässä se kytkee lampun päälle? :blush:
Mitä kivaa ja erikoista voisi tollaseen itetehtyyn seinälammppuun tehdä? Teknisessä sellaista teen ja koulun piikkiin saa osat. Lämpökytkin? Liiketunnistin? Vilkkuminen?
Sellai ritariässä valo ois siisti.
Lamppuja toimii varmaan punainen Neon nauha tai ledinauha

LDR:n resistanssi laskee valossa. Niiden tehonkesto on kuitenkin melko pieni ja releen kela vaatii toimiakseen virtaa jonkin verran enemmän. Sen takia sillä ohjataan transistoria, joka taas ajaa releen kelaa ja se ohjaa sitten kuormaa eli valoa.

Mikäli käytät esimerkiksi 12V ledinauhaa releen voi tietenkin korvata sopivan jämerällä transistorilla. Silloin voi sitä himmentää ajamalla PWM:ää.

Vilkunnan voi tehdä NE555 piirillä. Tai ihan RC piirillä sopivasti transistorin kantaan laittamalla.

Lisää mahdollisuuksia saa mikrokontrollerilla.

Mutta käytännössä sinulla on neljä hommaa tuossa projektissasi. Ensin sinun tarvitsee miettiä kytkentä ja sen jälkeen rakentaa se. Käytätkö reikälevyä, suunnitteletko ja teet oikean piirilevyn vai tinaatko 3D häkkyrän. (helppousjärjestyksessä) Tämän jälkeen tulee vianetsintä, kun siellä on kuitenkin jossain oikosulku tai avoin piiri ja kondensaattorit väärin päin. Kun laite toimii, teet sille kopan. LDR kannatta muuten sijoittaa niin, ettei se näe ohjaamaansa valoa. Voipi rele olla entinen melko nopeastikin.

Ja kun kysyit mitä valokytkin osaa tehdä niin minun taas auki revitty himmennin ajaa yhtä RGB-kanavaa LEDinauhoille, kahta TRIACia halogeneille ja lukee DS1820 lämpötila-antureita. Se ottaa käskynsä vastaan napeilta ja sarjaportista, jonne myös kertoo lämpötilansa. Koska PC on himmentimen perässä, voi sille antaa vihjeitä TV:n kapulasta. Niin ja lopun aikaa se laskee e:n N:ttä deismaalia. Oli ehtinyt jonnekin 200 000 viimeksi.

555:sta juttua ja tuolta kannattaa katsella myös noita peruspalikoiden normi elämää.
http://koti.mbnet.fi/huhtama/ele/index.php?si=ml10.sis&pa=

Eka himmennin piiri, jonka löysin.
http://english.cxem.net/guard/guard1.php

Ja jokapojan ja miksei tytönkin iltasadut löytyvät.
http://www.epanorama.net/

Elektroniikan rakentelu on oikeasti ihan mukavaa, mutta sillä on hieman jyrkkä oppimiskynnys. Mutta tutki erilaisia vaihtoehtoja ja kysy lisää.

En ymmärtäny puoliakaa tosta testistä :smiley:

Voisin tuon valovastus homman toteuttaa tai sitten sellasen ritariässä valon.

Joku vois vaikka kytkentäkaavion vääntää mulle siitä valosta.
Siis sellanen edestakaisin menevä valo. Voiko sitä edes ledinauhalla toteuttaa?

Eik√∂s ledinauhoissa ole yleens√§ rinnan useita ledej√§ etuvastuksineen ja niit√§ ‚Äúohjataan‚ÄĚ k√§ytt√∂j√§nnitteell√§ ja maalla?

En usko, että monikaan täällä on kauhean innokas suunittelemaan valmista tuotetta. Kannattaa varmaan itse tutustua asiaan ja kysyä apua niissä asioissa joita ei ymmärrä. Moni varmaan on valmis ja halukas auttamaan uuta harrastajaa. Itsellenikin tuoreena elektroniikkasuunittelun harrastajana tämä sivusto on ollut jo avuksi.

Tosta hieman p√§hkin√§√§ mist√§ alkaa parantelemaan, MUTTA √ĄL√Ą VAHINGOSSAKAAN ala tekem√§√§n j√§nnitet√∂it√§ joista et ole 110% varma!

(se säätöpotikka markkeeraa tässä sitä LDR ja R1 ja LDR paikkaa vaihtamalla voit sit asettaa kummin päin valoisuuden muutokseen tuo kytkentä reagoi!)
Eli, siitä laskeskelemaan arvoja…

Onko pakko käyttää LDR:ää? Fototrankullinen sarja löytyisi:
http://www.partco.fi/raksarjat/futurekits/
Pääsisit helpolla. Vai haluatko suunnitella itse?

Kiitti tosta! Voisin tuon hommata.

Sitte ois vielä se toinen eli miten saan ritari ässän auton sen punaisen puolelta toiselle menevän valon? Vai onko edes mahdollista ledinauhalla?

LED nauhalla EI onnistu, ellet ala kikkaileen ja pätki sitä 3 kerranaisina (yleisin mitta 12V nauhoilla), jonka jälkeen teet johdotuksen sopivaan härpäkkeeseen, esim. mikrokontrolleri jonka sit ohjelmoit…

Ritari ässä valot tosiaan kannattaa tehdä mikrokontrollerilla. Saa helposti vaihdettua järjestyksiä ym. Tietysti voi käyttää perinteistä 555 ja 4017 yhdistelmää.

Esimerkkinä avr mikrokontrollerilla tehdystä:
metku.net/index.html?path=articl … t-1/index6

Niin, löytyyhän noita Ritari-ässä valoja valmiina rakennussarjoinakin. Kannattaa kysyä Bebekistä tai Elektorista.

http://www.bebek.fi/kauppa/index2.php
http://www.elektori.com/

Rakensin takapihalle aurinkovoimalla toimivan valaistuksen jokunen aika sitten ja rakensin siihen tuo samaisen hämäräkytkimen
http://markonieminen.kuvat.fi/kuvat/Green+energy/H%E4m%E4r%E4kytkin.jpg

Voi laittaa kuvaa ihan sisuksista jos semmosta halutaan.

Netist√§h√§n l√∂ytyy vaikka ja millasta valmista esim 16F84 pohjasta ‚Äúled jahtaaja‚ÄĚ ohjelmaa.
Kyl se kannattaa tehdä mikrokontrollerilla niin saapi pienempään tilaan ja tuolla 555 + 4017 ei oikeen saa tehtyä kuin 4 ledillä jos tahtoo sen menevän edestakasin.
Mikrokontrolleriin saa jo heti 8 lediä joka on heti paljon sulavemman näköistä silmällekkin :slight_smile:

Joo semmonen seinävalo mis on liiketunnistin ois jees…! Tai sellanen piilokamerasysteemi, semmosen mäki haluisin :>