Sarjaliikenne, pitkä veto

Pitäs ehkä tollainen pidempi veto tehdä sarjaliikennettä varten. Nopeus on vaan 4800 bps joten tuollainen noin 40 metriä pitäs ilmeisesti mennä kohtuullisen näpsäkästi. Kysymys on vaan, että laittaako puhelinkaapeli (4 johdinta) vai joku catX-johto jossa olis kierretetyt parit tai jopa suojatulla foliolla? Samoissa kouruissa tulee olemaan heikompaa ja vahvempaa virtaa eli verkkokaapelia, 1wirea ja ihan seinäsähköjä.

Luultavasti en tartte kuin sen kolme johdinta ja muille tuskin on mitään käyttöä.

Et tarvitse sarjakaapeliin kierrettyä paria, koska signalointi ei ole differentiaalinen. Jos toimii tuolle etäisyydelle niin hyvä niin. Shieldaus voi toki auttaa jos ongelmia tiedonsiirron kanssa on, mutta ei kannata tuon takia kalliita kaapeleita investoida. Eniten tuossa voi tulla ongelmia maa-signaalin kanssa. Tämän voi estää isoloimalla maan toisesta laitteesta… Kannattaa kiinnittää huomiota minkälaisia virtalähteitä liikennöivissä päissä käytetään. Jos toisessa on vain akku/paristo, niin ok ei mitään, mutta jos molemmat on verkkovirrassa, saattaa maakaapelissa alkaa kulkemaan virtaa ja hyvällä tuurilla paukkuu vastaanotin.

RJ485, CAN tai muu differentiaalinen tiedonsiirto on sitten vaihtoehtona jos tarvitaan nopeutta väylään ja vikasietoisuutta sekä eroon tuosta maajohtimesta. Niin… Kyseessähän on sitten väylä ja se kuuluu terminoida (yleensä 120R) vastuksella ja kaapelit ovat sitten kierrettyjä pareja ja usein myös suojattuja.

Mainitsit 1wiren eli i2c:n, jotenka olettaisin että anturia luet pitkän matkan päästä? Jos syöttösähkö tulee anturille lukijan päästä, niin kannattaa huomioida jännitedroppi joka aiheutuu maakarvasta (40 m) sekä plusjohtimesta (toinen 40 metriä).

Differentiaalisuus ei ole mikään välttämättömyys kierretyssä parissa. Parikaapelin magneettisia häiriöitä kumoavat ominaisuudet toimivat toki ilmankin sitä.

Tuollaisiin kohtuulliseen lyhyisiin vetoihin voit toki käyttää vaikka rs232-rs485 muunnosta tai miksei vaikka ihan yksinkertaista virtasilmukkaa, jota ohjaat sarjaväylän bittitiedolla.

Joo, ei. EI tässä kaapelissa mene mitää 1wire-tietoi vaan Oumannin RS232 <-> PC välinen tietoliikenne.

Eli ehkä jopa halvemmaksi tulis laittaa joku raspberry tuonne oumannin viereen juttelemaan sen kanssa kuin miettiä että rikkooko oumannin ja peeceen? Vai mikä olis ns helppo ratkaisu?

partco.biz/verkkokauppa/prod … s_id=10344

Tällainen palikka oli tarkoitus laittaa peeceehen.