salibandymaaliin laukaisupeli

Olin aikoinani Salibandymailamerkki Exelin messuosastolla pitämässä veto kisaa. Paikalle oli raahattu lätkämaali jonkaedessä oli 3 x 3 matriisi levy. tarkoitusoli sammuttaa valo jokaisesta lokerosta osumalla pallolla siihen. siinä oli myös ristinolla toiminto ja joku että valo syttyi johonkin ruutuun ja piti nopeasti osua siihen yms.

Mulla on sen jälkeen monesti ollu mielessä että semmonen pitäis tehä. Elektroniikaan osaaminen on aika lastenkengissä kun taas sähkö hommia teen työkseni ja autosähkökin luonnistuu.

Ajatus olis alkuun saada tomimaan niin että osuttaessa valo vaan sammuu ruudusta. Ongelmia on pari miten toteuttaa osuma tunnistus levyyn yhdeksään osaan ja miten hoitaa elektroniikka. Sellasen kaavion teinkin jo että onnistuu sysäysreleillä ja normi releillä. varmasti kun osaa niin hoituu halvemmalla/helpommallakin.

Lisänä olis sekunttikellon yhdistäminen tohon esim alkaa ottaa aikaa ekasta osumasta ja stoppaa kun vikakin valo sammuuu, sitten se random valon syttyminen ja sen sammuttaminen oliskansihan hieno ominaisuus…

Any way olen uusi tällä foorumilla ja ei vielä mitään tietoa kuinka aktiivista täällä on, muutaman hienon jutun tossa luin ja ajattelin tän paikan olevan juuri oikea tälläselle tiedustelulle. Ja tietenkin onko porukalla viitseliäisyyttä jeesata tälläsen kanssa.

Teppo

Hei!

Tuollainen kuulostaa hauskalta ja hyödyllisesltä projektilta!

3x3 matriisi on vielä aika yksinkertainen hoidella esim. mikrokontrollerilla, kunhan vain tarpeeksi I/O:ta on. Tietty voi käyttää myös erilaisia muxeja inputtien ja outputtien hoitamiseen, mutta lisä-IO ei paljoa nykykontrollereissa maksa, joten kytkentä on järkevintä pitää sen puolella mahdollisimman simppelinä :slight_smile: Mikrokontrolleri pystyisi ohjaamaan valot(ledit) joko suoraan taikka sitten fetti-ohjauksella, joka sekin on aika simppeli.

Ekana mikä tästä tuli mieleen, niin on se miten fyysinen toteutus on tehty. Onko ruutujen takana jokin kytkin mihin pallo osuu, vai onko ruutu itsessään iso kytkin… En tiedä. Olisi hauska jos voisit oman hahmotelman uploadata johonkin. Luulisin että kytkimillä tämä olisi järkevin toteuttaa, muita vaihtoehtoja jos miettii niin törmää nopeasti erilaisiin käytännön ongelmiin.

Itse harrastan myös sählyä ja tämmöinen projekti olisi siinäkin mielessä ihan mielenkiintoinen toteuttaa jonkun kanssa. Jätkänshakin oon tehnykkin elektroniikalla ja mikrokontrollerilla joskus, joten sen koodi olisi jo valmiina olemassa (ei täydellisin koodi, mutta toimiva kuitenkin) :smiley:

Pitää vielä perehtyä viestisi sisältöön ajan kanssa mutta nopeet vataukset… levypintoihin aluksi meinasin juurikin että levyn takana esim kulmissa olisi painonapit ja levy jotenkin niiden edessä. sitten tuli mieleen että joku idealla 2d kiihtyvyys anturi joka havitsisi tärähdyksen voisi kanssa toimia ehkä jopa paremmin kunhan viereiseen levyyn osuma ei heilauta toisenkin anturia liikaa

kysymys kuuluukiin minkälainen anturi antaisi painonappimaisen singnaalin havaittuaan tärähdyksen. kytkin voisi olla pieni metalli boxi jonka kuoreen tulee jännite ja boxin sisällä johdon nokassa metalli kuula joka sulkisi kytkimen osuessaan boxin pintaan…

Teppo

Tässä sähkömiehen versio relekaaviosta 2 x 2 matriisille http://aijaa.com/0026310246116

Tässä kytkärissä jo sammuneeseen paneliin uudestaan osuessa valo syttyy takaisin joka ei periaatteessa haittaa kun kyseessä on tarkkus peli. tämän ominaisuuden voi poistaa laittamalla sysärin eteen avautuvan releen joka saa ohjauksen sysärin start/stop ulostulolta jolloin sysäri lukittuu toiseen asentoon jännitteen hävitessä a1:ltä.

Onko tossa kytkärissä järkeäreleitähän tulis 3 x 3 matriisiin näin ollen 27 kpl ja jos a hinta on 4e luokkaa kertyy siitä jo hintaakin tolle viritykselle…

Teppo

Hei!

Mielenkiintoinen releviritys :smiley:. Toimii varmaan ihan ok, mutta tosiaan hinnan puolesta ei kovin järkevä.

Hmm. Olen kuullut semmoisen sanonnan suunnittelutöissä, että “Keep It Simple, Stupid” aka KISS. Jotenka varmaan kytkimillä tehty ja mikrokontrollerille syötetty kytkintieto lienee tässä järkevin ratkaisu. Tällä tavalla laitteistosta saa myös kannettavan (akkuineen) ja sitä voi ns. “kentällä” pitää mukana. Releet vie paljon virtaa eikä ne oikein tämmösessä sovelluksessa ole ns. tätä päivää. Tottakai tuon voi tehdä noinkin kuten olet esittänyt, mutta itse ainakin tekisin pelkästään kytkimillä, ledeillä ja mikrokontrollerilla.

Kiihtyvyysanturitunnistus toimisi ehkä myös (jos mekaaninen rakenne on hyvä), mutta siellä missä on kiihtyvyysanturi niin siellä on myös mikrokontrolleri, joka ei ainakaan lisää yksinkertaisuutta… MMMmmm joten en näe järkevänä tehdä tunnistusta millään kiihtyvyysanturillakaan. Optinen tunnistus voisi ehkä olla myös yksi tapa tehdä tämä. Heti tulee mieleen kuitenkin se, että jos pallo osuu ylimpään ruutuun ja se “valuu” siitä kohti maata (lyönti esim. oli sen verran heikko), että alla olevat anturit tunnistaa sen iskuksi. Tämä ongelma voidaan kuitenkin kiertää hystereesillä käyttäen joko elektroniikkaa tai mikrokontrolleria.

No, mutta kuten varmaan on selvillä, tapoja kyllä löytyy miten tämä voidaan tehdä. Kysymys kuuluukin mikä on fiksuin ja halvin tapa tehdä tämä? Mielestäni tähän muodostuu lähes automaattisesti vastaus silloin kun olet saanut mietittyä osuman havaitsemistavan.

Jatka vain idean työstämistä, ongelmat on tehty ratkottaviksi :slight_smile:

Helpointahan tuo on varmasti tehdä kontrollerilla, mikrokytkimillä ja ledeillä.
Pallon tunnistava mekaniikka voi olla esimerkiksi makuualustasta leikattu siipale joka pienen varren kanssa on kiinni mikrokytkimessä, näin kun pallo taittaa siipaletta menee mikrokytkin kiinni.
Pallon nopeuden pystyy laskemaan helposti esimerkiksi lyöntialustan alle sijoitettavalla mikrolla ja laskemalla kuinka pitkään kestää, että jokin laudan mikroista kertoo osumasta.
Kontrollerilla selkeä ohjelma, että osuessaan sammuttaa valon jne. Esimerkiksi artikkeliosiolla käydyt picaxet ovat hyvin intuitiivisia aloittelijoille, joilla ei välttämättä ole minkäänlaista ohjelmointikokemusta.
Tuolla laudalla pääsee hyvin alkuun, 20M2-mallissa on kutienkin 18 käytettävissä olevaa IO-nastaa http://www.picaxe.com/Hardware/Starter-Packs/PICAXE-20-Starter-Pack/
Toimiakseen tuo syö 5V DC:tä joten koko paketin saisi toimimaan samalla käyttöjännitteellä helposti.
Lisäksi mikäli haluaa niin tuolta samalta sivustolta on mielestäni huokeasti saatavilla sarjaliikenteellä toimivia LCD-näyttöjä, joita on helppoa ja yksinkertaista käyttää esimerkiksi picaxe-piirien kanssa.

Noin yksinkertaisen idean mikä sinulla on kasaa helposti verolevylle, koska vedot ovat aika suoraviivaisia inputtien ja outputtien suhteen, hyppäreillä/helpoilla liittimillä vain johdot ledeille sekä kytkimille.
Mikäli ryhdyt projektia väsäämään autan mielelläni, kuten varmasti muutkin aktiiviset foorumilaiset!

Arduino(tai jos intoa riittää niin mieluummin launcpad) ohjmaamaan, ledejä näyttämään osuman, ja mitens olisi piezoja havaitsemaan osuman?
-sähkörummuissakin käytetään piezoja!
Mikrokytkimet voipi olla helpompia elektronisesti(periaatteessa menee vaikka ilman mikrokontrolleriakin), mutta mekaanisesti päässet helpommalla kun käytät piezoja.

Tuo valon sammuminen on varmasti aika helppo toteuttaa.

Dem it kirjoitin juuri pitkän viestin mutta se katosi bitti avaruuteen, joten referoin sen kun kellokin jo :slight_smile:

Todella mahtava huomata millanen vastaanotto ja meiniki tällä alalla on ja tällä foorumilla verrattuna mihinkä tahansa muuhun.

Typen idis nopeuden laskemisesta aivan mahtava ja pitää toteutta tohon jos suinkin onnistuu, tarvitsee lisäosaksi tärähdyksen tunnistavan levyn.

Osumalevyn toteutuksessa olen jonkinlaisen iskuanturin/tärinäanturin kannalla. kolme kuvaa kohdelevyn rakenteesta

  1. aijaa.com/0085510254917
  2. aijaa.com/0025010254918
  3. aijaa.com/0072110254919

Kuvassa yksi on hahmoteltu rungon ideaa. kotelomainen runko. taustalevy johon matriisien valot tulee kinni ja korote runko jostain 20mm x 50mm kokoisesta

kuvaan kaksi on lisätty osumalevy mustekalojen varaan. osuma levyn matsku pitää sis olla valoa läpäisevää kun merkkivalaistus olisi sen takana.

kuvassa kolme etulevy on paikoillaan jossa on osumakohdissa aukot ja etulevyn ja osumalevyn välissä olisi tärinän vaimentimena ohut suikale vahtomuovia. jos matskut olisi 8-12mm vaneria ja rima 18mm vanerista sahattua suikaletta luulen painoa tulevan liikaa joten kehikko varmaan aluminista ja levyksi jotain kestävää ja kevyttä…

Teppo

Hei Teppo!

Tässähän on selvästi idea jo kehittynyt eteenpäin :slight_smile:

Tuossa aiempana Typpi heitti ilmoille idean, että makuualustasta leikkaisi palasen ja käyttäisi sitä mikrokytkimen kanssa osuman ilmaisimena. Minulle tuli mieleen tästä, että olisi varmasti hienomman näköinen lopputulos jos koko maalialue olisi yhtä kokonaista vaahtomuovia.

Siihen voisi sitten maalata päälle kuviota tai muuta vastaavaa. Vaahtomuovi kun on kimmoisa materiaali, niin muutama mikrokytkin per osuma-alue voisi hoitaa kyseisen sektorin osumisen tunnistamisen. Vaahtomuoviin voisi sitten leikata X:t ja O:t ja niihin koloihin upottaa joukko ledejä, x:n kolot vaikka toisella värillä kuin o:n kolot. Jokainen varmaan ymmärtää että leikkaus pitää tehdä silleen että O ei tipu pois kun se on leikattu :smiley: Jokin kehikko ristinollan ‘raksien’ ympärillä on aika tympeä mielestäni, sillä siihen osuu väkisellä ja sitten osumaa ei tule ollenkaan ja se on vähän sama asia kuin vetästä tolppaan säbäillessä. Tästäkin syystä olen vahvasti yhtenäisen maali-alueen kannalla vaikka sen itse tähän heitinkin.

Voisin vielä sen verran tuumata, että oman kokemuksen perusteella, mitä mikrokontrollereiden kanssa olen leikkinyt, niin helpompaa olisi aloittaa jollain AVR:llä tai Launchpadilla (MSP430). Arduinokin varmasti varteenotettava vaihtoehto, mutta budjettia ajatellen Launchpadia halvempaa vaihtoehtoa en ole vielä löytänyt… :slight_smile:

Niin ja mielelläni voisin auttaakin tässä rojektissa mm. mikrokontrollerien suhteen jos siihen ratkaisuun lopulta päädyt. :slight_smile:

Jos olisi yhtenäinen maalialue tulisi ongelmaksiestääosuma yhtäaikaa kahteen ruutuun…

Kaveri väläytti ideaa jossa olisi ruudun toisessa reunassa valonlähde ja toisessa reunassa koko ruudun leveydeltä valosensori. sensoriin tulisi muutos kun pallo katkaisee osan valovoimasta hetkellisesti. tällöin ruudukkovoisi olla ilman pohjalevyä ja pallot sujahtaisi maaliin. :slight_smile:

Olen kuitenkin vahvasti tuon värinä tunnistuksenkannalla edelleen ilman testailuja mikrokytkimien toimivuudesta versus esim pieni mikki…

rolpat ruudukkojen välissä ovatvain osa peliä. Tarkka pelaaja osuu keskelle ruutua :wink: en pidä tosiaan sitä ongelmana, kun ottaa sen osana pelin vaikeutta. Laukaisun kovuutta mitattaessa tolpat ovat ns haitta mutta senkanssa pitänee tulla toimeen tai anturoida tolpat tai kääntää levy ja anturoida takaseinä kovuuslaukaisua varten.

Elektroniikan suhteen ovat henk koht ne ongelmat edessä. Villi ajatus tulimieleen josko pelinvoisi rakentaa esim iphoneen. kytkeä pelkästään levy kiinni piuhalla puhelimeen ja puhelin hoitaisi näytön viran ja logiigan.Olisiko se mitenkäänmahdollista?

Vaikkakin itsenäinenlaite voi olla järkevämpi ratkaisu helppoudenpuolesta?

Teppo

Hei!

Mielestäni riittävällä anturoinnilla ei ole ongelmaa tuon yhtenäisen maalialueen kanssa, mutta sun projekti niin en lähde väittelemään tämän enempää :slight_smile:

Valosensorijuttu toimisi kyllä varmaan ihan kohtuullisesti. Kun tekisi sen vielä niin, että valoanturoidaan vaaka- ja pystysuunta niin saadaan ruudukkoon osuman sijaintikin selville, tosin tässäkin on omat pienet ropleemansa kuten että mikä on riittävä anturointi ja millainen valovähde/valoportti jne…

Jos tunnustaa että värinätunnistus on paras niin siitäpä sitten rakentelemaan mekaanista toteutusta joka on tarpeeksi herkkä mutta ei liian herkkä :slight_smile: Värinätunnistuksesta tuli mieleen että siinähän pystyisi myös käyttämään piezo-antureita, nämä antavat värinästä/osumasta/fyysisen muodon muutoksesta jännitepiikin joka on suht. helppo tunnistaa esim komparaattorilla tms…

Nojuu, tolpat tietysti kuuluu asiaan mikäli peli niin määritellään, kunhan osuma-alue ei ole liian ahdas pallolle.

Elektroniikan puolesta voin sanoa, että kyllä tuo varmasti puhelimellakin onnistuu tietyin ehdoin, mutta vaatii sitten jo enemmän harrastuneisuutta ja tuntemusta ohjelmoinnista. Fyysinen liitäntä iphoneen on kaiketi jokin sarjamuotoinen, joten kovin paljoa tuolla ei logiikoita tutkita ilman ulkoista lisälaitetta. Väittäisin että väistämättä joudut käyttämään mikrokontrolleria taikka ihan silkkaa elektroniikkaa ja logiikkapiirejä. Iphone olisi tässä tapauksessa vain lisämauste… :slight_smile:

Eniveis, nää oli vaan nää mun 2 senttiä.

Toihan olis mielenkiintoinen että olis tosiaan ristiin noi valoanturit niin silloin ei tarvitsis mitään kehikkoa edes vaan reunat maalin ympäri. No tähtääminen vaikeutuu kun ei ole fyysista kohdetta mihin osya ja osuma alueen markkaaminen osutuksi olisi kanssa jonkun halogeeni virityksen varassa :slight_smile: ehkä…

Idiksenä kyl mielenkiintoinen

Joo toi luuri homma on sitten periaatteessa lisättävä valmiin laitteenpäälle jos haluu niin viritellä. vissiin…

Teppo

Hei Teppo,

Miten on tämä edennyt? Oletko saanut rakenneltua kehikkoa? Laitahan kuvia jos jotain löytyy :wink:

Ei ole ikävä kyllä edennyt vielä kuin ajatuksissa. Hankintoja pitäisi tehdä kehikon konsepti on kyllä jo pitkälti valmis. Muutamia asioita pitää vaan päättää miten tekee. osumalevyjen vaimennus, kumilangat vai vaahtomuovi, rungon materiaali vanerista sahattu rima vai alumiini. pinta levyt muovi vai 4mm vaneri. valon osumalevyjen taakse ledi vai kestäiskö hehkulamppu (yksledi maksaa saman kuin kaikki yhdeksän hehkulamppua) ja mikä lediratkaisu ois halvin (ikeasta tarra led spotit 4kpl 20e.

Mutta tottakai eka varmaan kannattais rehdisti protilla halvimmista mahdollisista matskuista ja katsoa mikä toimii ja mikä ei. Yks miksi kanssa oli vaiheessa yhdellä tutulla ón kiinaan yhteyksiä tehtaisiin jos olis teettäny ohjeiden mukaan siellä koko roskan mut en oo saanu mitään vastausta :slight_smile:

eiköhän toi viikonlopun aikana kasaannu siis osuma alue…

Niin ja ensin kelasin että ton osuma alueen sitten ripustaa maaliin mutta sehän voi yhtähyvin olla seisova omilla jaloillaan eikä maalia tarvitsis ollenkaan välttis takana olla…

Teppo

Aivan aivan :slight_smile:

Ledit on siinä mielessä parempia että niitä voi suunnata ja jos käyttää vielä IR-ledejä ja sopivia antureita niin IR-valoon perustuvan tunnistuksen pitäisi olla parempi ratkaisu kuin hehkulamppujen käyttö. Lisäksi ledit kuluttavat vähemmän energiaa joka mahdollistaa myös pitempiaikaisen akkukäytön jos ajattelit tästä akkukäyttöistä härveliä rakentaa.

Hetken mietittyäni ajattelin tässä että yksinkertaisin olisi vain maalattu tai päällystetty vanerilevy, missä on tarpeeksi isot pallon mentävät reikäset 9 kpl. Reikien ympärille laitettaisiin kirkasta muoviletkua ympyrän muotoon ja letkun sisämitta olisi esim. 5 mm. Letkun toiseen päähän laitetaan vihreä superkirkas led ja toiseen päähän punainen superkirkas led, molemmat 5 mm ledejä siis… Kun jompikumpi led on päällä, valo loistaa putkeen ja valaisee koko letkun niin että se näkyy “hohtavana” letkuna. Jos tyhjä putki ei valaise tarpeeksi, niin kehittelee sen letkun sisään jotain kirkasta geeliä tai jotain väliainetta mikä muuttaa valon kulkua niin että valo kimpoaa letkun sisäseinistä enemmän ulospäin. Tällä tavoin saisi rakennettua näyttävän osuman ilmaisimen.

Itse osuman tunnistin voisi sitten olla joko valoportilla tai kytkimellä tai jollakin… Hmm.

Nojoo, tässä oli taas muutama kaksisenttinen täältä suunnasta tähän aiheeseen :slight_smile:

Kuvia 1 x 2 rungon prototyypistä/testausalustasta :slight_smile:

Kuva 1: http://aijaa.com/0044810350267
Kuva 2: http://aijaa.com/0082710350268
Kuva 3: http://aijaa.com/0023410350269
Kuva 4: http://aijaa.com/0046410350270

Kuva 1: Kuvassa siis runko kokonaisuudessaan ruudut oikeassa koossaan mutta valmiina siis 3 x 3 kokoinen rungon paksuus on nyt 100mm ja materiaalina mdf koska oli halvinta. eteen on siis vielä tulossa ns. peitelevy joka pettää levyjen reunat n.10mm aukon koko noin 560 x 360 osuma levy on nyt kooltaan n. 580 x 380. Kokeiluna on nyt eri vaimennus materiaalit vasemassa ruudussa telttapatja tyyppinen levy 15mm paksu ja oikealla vaahtomuovista muotoiltu.

Kuva 2: tässä kuvassa vasemmalla puolella on ikean 1w ledilista (1lista kolmen sarjasta) tehoa ei tarpeeksi. keskellä näkyy pienenä mustana pisteenä 30mm piwzo elementti sialla liimattuna. todennäköisesti mekaniisesti pitääkiinittää lopulliseen versioon

kuva 3: Näin lovettu sopivan paksuinen telttapatja on ja vastaavasti vaahtomuovi joskin alapuolelle on 5 senttiä leveänä tukemassa osumalevyä. Tarkoitus on että osumalevy on eristetty ohilaukausten runkoon tuomasta tärähdyksestä.

Kuva 4: levy irti ja alta paljastuu piezo sekä valonlähde

Nyt sitten pitäisi alkaa testaamaan jotenkin piezon toimintaa sekä ratkaista halvempi tehokaampi valonlähde. Pienoisloisteputkea varmaan pitää katsella tai halogeeni.loisteputken syttyminen voi olaa sitten taas ongelma tosiaan… eli halogeeniinvarmaan kallistuu ellei jotain parempaa löydy.

Teppo

Nykyiset pienoisloisteputket elektronisella sytkällä syttyy reilusti alle sekunnissa (saa myös 12-Volttiseen sopivana). Se voisi olla hyvä vaihtoehto jos haluaa vaan yhden valovärin osumasta ilmaisemaan.
Toinen vaihtoehto voisi olla nuo pienet kylmäkatodit, syttyvät käytännössä välittömästi ja sävyjä mistä valita on useita.
Rakenne ihan mielenkiintoinen, aika isokokoinen tuosta ainakin tulee. Tosin protohan vasta kyseessä ja keskeneräistä työtähän ei pitäisi tuomita :slight_smile:

Salibandymaalin (160x120) kokonen siitä pitäisi tulla ja syvyyttä ensinmietin 50mm muttavalon takia ajattelin että saisi olla reilummin. nyt on kokeilussatuo 100mm syvyys.

Teppo

Näyttää ihan siltä että olet työskennellyt aiheen parissa :slight_smile:

Tuli mieleeni tuosta piezosta, että jos tunnustaa tai näyttää testailujen perusteella, ettei siinä herkkyys riitä, niin poista se ja kiinnitä uudestaan vähemmän joustavalla kiinnike-aineella, kuten pikaliimalla tai 2-komponenttiliimalla. Sikakiinnitys on aika joustava tapa ja pahassa tapauksessa käy juuri niin että se vaimentaa osumasta syntyneen tärinän juuri sopivasti.

Onko käytössäsi oskilloskooppia? Kannattaa hommata jos ei ole, sillä saat mitattua helposti miten tärinät piezoon vaikuttaa ja siten suunniteltua kytkentääkin, tai ainakin ottaa tietoja ylös mittauksista ja antaa jonkun muun suunnitella jos ei omat taidot riitä.

Toivottavasti kuitenkin tuo riittäisi mitä tähän asti olet saanut aikaiseksi!

Nyt on piezo elementtiä testattu ei tosin kotelossa vaan irtonaista elementtiä sormella napsuttaen. Piti rakentaa sr-kiikku mutta sain kahteen kertaan ostettua nand piirin :slight_smile: toisella kertaa ostin varmuudenvuoksi 7474 d-kiikun jota kokeilin piezolla ohjata. d-kiikku toimii todella oudosti mutta toimii vaikkakin varmasti sr-kiikku on tähän käyttöön parempi

Kuvaan tässä d-kiikun kytkennän:

d-kiikulle 5v syöttö muuntajan kautta kytkentälevyllä pietson miinus ja ledin miinus samaan virtalähteen miinukseen. pietson toinen johto d-kiikun pre (set) nastaan ja reset painonappi virta lähteen plussasta ensin reset nastaan ja mitään ei tapahtunut mutta kun kytkin sen vahingossa set nastaan niin ledi sammui. ja kun pietsoa napauttaa niin ledi syttyy ja kun taas painonapilla sammuttaa led sammuu ja vaikka painonappia painaa uudestaan eli plussaa set nastaan niin led ei syty kuin vasta piezoa napauttamalla. ja led ei jää pysyvästi päälle vaan sammuu hetken päästäjos on liian hentoinen napautus, mutta vähän kovemmalla napautuksella jää päälle ja sammuu vasta painonapilla eikä pietsoa napauttamalla vaikka samaan nastaan menevät??? :slight_smile:

tietääkö kukaan logiigga piiriä jossa on valmiina sr-kiikkuja jos löytyy joku jossa olisi yhdeksän olisi täydellinen :slight_smile:

Teppo