Sählypallon laukaisulaite

Olen miettinyt harrastemielessä sählypallon laukaisulaitetta. Alkuideana olisi luultavasti kaksi samalla vauhdilla pyörivää (vauhti)pyörää, joiden väliin pallo ohjattaisiin. Jotain tämän kaltaista siis:

youtube.com/watch?v=_JgHS7jC5co

Kenties pallon tulovaiheessa voisi olla putki, joka ohjaa pallon tarkemmin.

  • Mink√§laista s√§hk√∂moottoria tuohon kannattaisi harkita? S√§hlypallohan on muovia, painaa 23 grammaa, sen halkaisija on 72 millimetri√§ ja siin√§ on 26 reik√§√§.

Olisi hyvä, jos sählypallolla voisi olla lähtönopeutta 50-200 km/h välillä. Moottoreiden olisi hyvä myös olla ohjattavia, eli pallolle voisi antaa eri lähtönopeuksia. Tiedän sähkömoottoreista hyvin vähän, joten apu olisi tarpeen.

-Timo

Muistaisinkohan oikein jos sanoisin rälläkän laikasssa lukevan 53m/s? Harakirikaupoista saa tusinan yhden käden laitteita työkalun hinnalla.

Se olisi sitten yläpää. Alapäähän päsätään induktiivista kuormaa kestävällä himmentimellä.

Mutta jos villit ehdotukset käyvät niin putki, pari magneettiventtiiliä, paineen alennin, kolmivaihekompura. Putkeen joku hieno pallon syöttömekanismi, kompurasta putken alkupäähän paine, syöttöventtiili kiinni ja laukaisu auki. Paineilma vie sitten pallon. Ilman nopeus lienee se ~300m/s joten painekammion koko ja paine määrittää lähtönpeutta melkoisesti. (Vähän ilmaa, hitaampi pallo) Bonuksena maalivahdille lepattava takatukka.

Mumpikaan noista ei ole sitten millään lailla turvallinen. Ensimmäisessä ajatuksessa on pyöriviä massoja, jotka sirpaloituessaan poistuvat tangentin suuntaan ja tosiseta voi rööristä lentää ties mitä töhkää.

Ihan hyvä idea, pääsis halvalla alkuun. Tosin, ideana olisi tehdä siitä akkukäyttöinen, koska harvalle sählykentälle saa sähköt vedettyä.

Olisiko silloin jokin halpa akkuporakone mahdollinen? Esimerkiksi:

Black & Decker EPC12CA 12V akkuporakone 49,95 ‚ā¨
tee-se-itse.hongkong.fi/fi/sahko … /p/132937/
Jännite 12 V, akun kapasiteetti mAh 1200, vääntömomentti 11 Nm, kierrosluku min-max 0-750, portaaton nopeus.

Eihän tuossa ole vääntöä paljon mitään, mutta eihän 23 gramman pallon lähettäminen kai paljon vaadi.

Hahmottelin tähän ideaa hiukan tarkemmin. Eli ylhäällä on sähkömoottori (punainen), joka hihnan (vihreä) avulla pyörittäisi kahta vaihdepyörää (keltaiset), joilla saataisiin lisää vauhtia kahden metallilevyn välissä oleville varsinaisille vauhtipyörille (alemmat keltaiset). Sählypallo tungettaisiin sitten noiden kahden alemman pyörän väliin. Toinen yksinkertaisempi tapa olisi tietysti, että molemmilla pyörillä olisi omat moottorit, mutta ehkä esitetty versio on halvempi tehdä (vai onko :confused: ) ja molemmille pyörille saadaan ainakin sama nopeus.

v1.jpg

Onko tuossa mitään järkeä?
Ja olisiko arvoisilla Ruuvipenkkiläisillä ideoita, mistä tarvittavia pyöriä, akseleita ja hihnoja voisi hankkia?

Isommat vauhtipyörät olisivat varmaan noin 20-30 senttimetrin halkaisijalla, jotta lähtönopeudeksi saataisiin se max 200 km/h ilman isoja ääniä, värinöitä yms. … riippuen tietenkin moottorin ominaisuuksista. Varmaan olisi myös hyvä, että moottori ei joutuisi tunnista toiseen käymään maksitehoilla. Kestääköhän tuollainen poramoottori edes pitkää käyttöä?

-T

PS. Vuokko, taidan vielä hylätä tuon painekäyttöisen laitteen suunnittelun, kun useimmat markkinoilla olevista tennis- ym. pallojen lähettämislaitteista näyttävät toimivan tällä kahden pyörän periaatteella.

Jos ulkomailta tilaus ei ole ongelma, niin suosittelen Technobotsonlinea. Muutaman kerran tuolta tilannut, tavara tullut nopeaa ja hyvää laadultaan.

Mit√§ meinaat vaihdepy√∂rill√§? Ovatkone ‚Äúihan perus py√∂r√§t‚ÄĚ joskin pienemm√§t kuin varsinaiset vauhtipy√∂r√§t, vai sis√§ltyyk√∂ niihinjotain varsinaista vaihteistoa (hammasrattaita jne.)?

Ainakin "perus pyörien tapauksessa homma ei onnistu, koska pyörät pyörivät toisiinsa nähden samaan suuntaan, kun niiden pitäisi pyöriä eri suuntiin, jotta pallon lähettäminen matkaan onnistuisi.

Alla olevassa kuvassa olen yrittänyt havainnollistaa huomioitani, kuva on ruma, koska en viitsinyt käyttää juurikaan vaivaa sen tekemiseen.

Punainen pyörylä kuvaa moottoron akselia ja nuoli suuntaa, johon se pyörii.
Keltaiset pyörylät edustavat vauhtipyöriä ja mustat nuolet niiden pyörimissuuntaa.
Siniset nuolet vauhtipyörissä kuvaavat suuntia, joihin niiden pitäisi pyöriä, jotta pallo lähtisi ison sinisen nuolen suuntaan.

nimetön.jpg

Mainitsit sanan akkuporakone. Siitä ei mahdottomia kierroksia revitä, mutta vääntöä kylläkin.

Jos porakone pyörittää suurta ratasta, joka koskee keltaisen pyörylän alla olevaa ratasta ja toinen keltainen pyörylä on rattaansa kanssa myös yhteydessä siihen toiseen keltaiseen pyörylään niin silloin kaikki pyörivät iloisesti oikein.

Jotain tän tapaista. Jos porakone pyörii myötäpäivään, vasemman puoleinen pallura vastapäivään ja oikea myötäpäivään niin sählypallo lentää ylös.

Porakone, pallukka ja pallukka
Ooo

Rattaat laatikkoon piiloon, akselit näkyville ja akselien päihin renkaat, jotka viskaavat sählypallon mäkeen. Renkaat eivät sietäisi koskea toisiinsa, koska 1) menevät kuitenkin eri nopeudella kuin akseli 2) meteli.

Ja jos 750 rpm on porakone, välitys 1:5 , 5 sentin pyörät, niin kehänopeus oilisi vasta noin 10m/s joten noin 20 cm pyörillä alettaisiin lähestyä 40m/s.

Välitys pitää tehdä sitten pyörylän juuressa toisella pienemmällä rattaalla. Jos porakone pyörittää 15 senttistä ratasta, niin toisen pyörylän juuressa tarvitaan 3 senttinen tuon 1:5 suhteen luomiseksi. Noin mä sitä nopeasti päässäni mietein.

Jep, hammasrattailla lienee helpoin ja yksinkertaisin toteuttaa.

voisko joku tehdä laukaisu syöttäjän jääkiekoille , haluasin sellaisen kuin poika pelaa jääkiekkoa, löytyykö tekijää?

ilmoitelkaa taneli1961