Sähkön siirtäminen langattomasti - prototyyppini

Sähköhammasharjan langattomasta laturista inspiroituneena päätin kokeilla itsekin tehdä langattoman induktioon perustuvan laturin seuraavaan projektiini. Nykyään on toki olemassa jo paljon muitakin käyttökohteita kuten kännykät ja jopa sähköautot. Tässä artikkelissa kerron induktiivisen sähkön siirtämisen periaatteesta lyhyesti ja esittelen oman langattoman laturin prototyyppini kytkentäkaavioineen. Tavoitteena on myös hieman innostaa muita käyttämään vastaavia tekniikkoja omissa tuotoksissaan.

Vaikka sähkönsiirtäminen ilman johtoja voi äkkiseltään kuulostaa vaikealta, sen toteuttaminen ei ole mitenkään vaikeaa. Periaate kun on aivan sama kuin muuntajassa. Itseltäni on toki vielä toteuttamatta sen käyttö lopullisessa kohteessa, joten haasteita voi tulla vielä eteen ja projektikin voi jäädä kesken, mutta ainakin perusperiaate toimii.

yleiskuva.jpg
Video prototyyppini toiminnasta (webm, 7,7 MiB, 1:21):
https://dl.dropbox.com/u/4305182/linked/ruuvipenkki/induktio-laturi-esittely.webm

[size=150]Induktio[/size]
Induktioilmiötä hyödynnetään mm. muuntajissa. Induktioon tarvitaan yksinkertaisimmillaan kaksi käämiä ja vaihtovirtaa eikä sen periaate ole kovin vaikea. Ensiökäämiin syötetään vaihtovirtaa, jolloin syntyy muuttuva magneettikenttä. Kun tähän magneettikenttään tuodaan käämi, jota kutsutaan toisiokäämiksi, indusoituu toisiokäämiin vaihtojännite ja mikäli toisiokäämi on suljetussa virtapiirissä, syntyy sinne myös vaihtovirtaa. Vaihtovirran suuruus ja jännite riippuvat ensiökäämin virrasta ja jännitteestä sekä ensiö- ja toisiokäämin kierrosten suhteesta. Muuntajassa käämien väliin laitetaan yleensä myös rautasydän, joka parantaa hyötysuhdetta, mutta langattomassa latauksessa sitä ei käytetä, sillä laitteet on tärkeää pystyä erottamaan toisistaan.

Toinen tärkeä ero verkkomuuntajan ja induktiivisen laturin välillä on käytetty taajuus. Verkkomuuntaja käyttää suoraan verkossa olevaa 50 Hz taajuutta, mutta langattomaan lataukseen se ei riitä. Hyötysuhde paranee taajuuden kasvaessa, joten se voi olla esimerkiksi 100 kHz tai kuten omassa prototyypissäni noin 150 kHz (ei testattu oskilloskoopilla), mutta luultavasti pienempikin taajuus toimisi.

Induktiosta Wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6magneettinen_induktio (katso myös artikkeli muuntajista)
Toinen hyvä lähde tutustua tarkemmin induktioon on lukea lukion fysiikan sähkömagnetismin kurssikirjaa (kurssi numero 7).

[size=150]Prototyyppini[/size]
Prototyypissäni, kuten kaikissa langattomissa latureissa, on kaksi osaa: ensiökäämin sisältävä lähetin ja toisiokäämin sisältävä vastaanotin. Lähetin ei varsinaisesti lähetä mitään säteilyä, vaan luo ainoastaan muuttuvan magneettikentän ja vastaavasti vastaanotin ei vastaanota vaan siihen indusoituu sähkövirta. Esittelen ensin vastaanotinosan, koska se on huomattavasti yksinkertaisempi ja sitä voi testata hammasharjan laturilla.

vastaanottimet.jpg
Ensimmäinen versioni oli niinkin yksinkertainen, ettei siinä ollut kuin itse käämitty käämi, jossa oli reilu kaksikymmentä kierrosta ja sen päässä LED, jolla ei ole edes etuvastusta. Kyseinen versio toimi tehtävässään erinomaisesti ja LED palaa kirkkaasti sekä hammasharjan laturilla että omalla versiollani. Periaatteessa LED ei tässä versiossa pala kuin puolet ajasta, mutta käytännössä ihmissilmä ei voi sitä erottaa ja LED näyttää palavan jatkuvasti.

Toinen versio sisältää jo vähän enemmän elektroniikkaa ja käämin kokoa on suurennettu. Käämissä on noin 50 kierrosta ja halkaisija noin 5 cm, kuten lähettimen puolella. Rakensin siihen yksinkertaisen tasasuuntauksen, mutta kuormana on edelleen LED. Tasasuuntauksessa on vain tasasuuntaussilta ja sen perässä kondensaattori tasaamassa huippuja, jotta LED palaa tasaisemmin. Seuraavaksi lisännen siihen step-up hakkurin, jolloin sillä voisi käyttää esimerkiksi mikrokontrolleria tai ladata akkua. Myös tämä versio toimi hyvin molemmilla lähettimillä.

vastaanotin.png
Kytkentäkaaviossa on käytetty jännitteen ja maan merkintöjä, mutta niiden väliin kytketään tässä tapauksessa LED.

Lähetinosassa oli huomattavasti enemmän tekemistä ja sen toteuttaminen vaati jo vähän perehtymistä. Tutustuin pariin internetistä löytämääni ohjeeseen ennen oman versioni tekemistä:
http://www.instructables.com/id/Wireless-Ipod-Charger/
http://electronics.stackexchange.com/questions/20565/induction-charging-for-diy-projects

Rakensin lähettimeni toimimaan 12 V tasavirtalähteellä, jonka sain ukkosen rikkomasta ADSL-modeemista. Vastaavasti käämeihin käyttämäni kuparilanka on melko vanhaa eikä aivan parasta mahdollista, mutta näyttää toimivan. Yksinkertaistettuna lähettimessä on kaksi käämiä, joihin johdetaan mosfeteillä sähköä vuorotelleen, ja multivibraattoripiiri, joka kytkee mosfetit vuorotellen päälle.

Lähettimeen käytetyt osat:

 • Kuparilankaa (kaksi käämiä, molemmissa noin 50 kierrosta, halkaisija noin 5 cm)
 • Kaksi mosfettiä (IRFP250N)
 • Kaksi NPN-transistoria (BC548)
 • Kaksi 470 ohm vastusta (¼ W)
 • Kaksi 390 ohm vastusta (½ W, voisi olla enemmänkin)
 • Kaksi 2,2 kW vastusta (¼ W)
 • Kaksi 2,2 nF kondensaattoria
 • 12 V hakkuritasavirtalähde ja liitin sille
 • Tarpeeksi johtoja

Listassa ovat osat, joita käytin, mutta ne voidaan korvata vastaavilla tai muunnella tarpeen mukaan. Esimerkiksi mosfetille ja transistorille löytyy paljon sopivia korvaajia, mutta joidenkin vastuksien ja kondensaattorien arvoilla on jo vaikutusta piirin toimintaan. Käyttämäni 390 ohm vastukset lämpenevät melko paljon.


Kytkentäkaavioon ei ole merkitty virtalähdettä, vaan se on kytketty +12V jännitteeseen ja maahan. Yläosassa näkyy astabiili multivibraattori ja alempana mosfettien ja käämien kytkentä.

Muuttamalla 2,2 kohm vastuksien ja kondensaattorien kokoja voidaan muuttaa piirin taajuutta. Halutessaan piirissä olevan astabiilin multivibraattorin voisi toteuttaa myös esimerkiksi 555-piirillä tai vaikkapa mikrokontrollerin PWM:llä tai ajastimilla, mutta tällöin taajuus jäisi luultavasti pienemmäksi. Multivibraattorin toiminnasta saisi vaikka kokonaan oman lukija-artikkelin ja tarvittavan signaalin voisi tehdä myös toisin, joten jätän selostuksen lyhyeksi sen osalta.

käämi ja mosfetit.jpg
multivibraattori.jpg
Astabiilin multivibraattorin tehtävä on luoda kanttiaalto, joka kytkee mosfetit johtaviksi, kummankin vuorollaan ja siten virran käämeihin. Tein astabiilin multivibraattorin symmetriseksi, jotta virta kulkisi kummassakin käämissä yhtä kauan. Kytkennässä olevat käämit on sijoitettu päällekkäin, niin että virta kulkee toisessa myötäpäivään ja toisessa vastapäivään. Käytännössä siis magneettikentän magneettivuon suunta muuttuu piirin taajuudella.
kaava.png
Kytkennässä on kaksi käämiä, koska vaihtoehtona olisi käyttää tuplamäärä mosfettejä ja siten käyttää samaa käämiä kuljettamaan virtaa molempiin suuntiin.

Atabiilista multivibraattorista lisää englanniksi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Multivibrator#Astable_multivibrator
http://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/astable.html (täällä on myös taulukko, josta voi helposti katsoa sopivat vastusten ja kondensaattorien arvot)

Mittasin tehonkulutukseksi ilman kuormaa 2 W ja kuorman kanssa 3 W Class Ohlsonilta ostetulla Everflourish EMT707CTL sähkönkulutusmittarilla. Kuorma siis tässä tapauksessa tarkoittaa noita kahta vastaanottimen prototyyppiä. Lisäksi mittasin vastaanotinpuolelta LED:in jaloista jännitteeksi noin 2,0 V yleismittarilla. Muita mittauksia en ole tehnyt.

[size=150]Loppusanat[/size]
Artikkelissa voi olla jopa asiavirheitäkin, joista olisi toivottavaa mainita sellaisen huomatessaan, jottei niitä jäisi tulevien lukioiden harmiksi. Mitään asia- tai kirjoitusvirheitä en sinne tietenkään tietoisesti jättänyt, mutta itselläni ei ole lukion fysiikkaa kummempaa koulutusta alasta ja siten tieto perustuu pitkälti niillä kursseilla oppimaani, internetistä lukemaani ja itse kokemaani.

Kiinnostuneet ja kielitaitoiset voivat vilkaista tällaistakin löytämääni artikkelia:
https://sites.google.com/site/ddmcintosh2projects/inductive-charger
Sieltä löytyvä versio on huomattavasti monimutkaisempi kuin tekemäni prototyyppi, enkä ole vielä itsekään tutkinut sitä läpikotaisin.

Muutokset:
Korjattu yksi linkki

Tätä olen miettinyt joskus itsekin.
Hienoa, että jollain oli sentään viitseliäisyyttä ottaa asiasta selvää. :slight_smile:
Tuli heti mieleen pari projektia… :stuck_out_tongue:

Luulen, että hammasharjoissa käytetään tuollaista rautasydäntä. Yleensähän siinä laturissa on sellainen muovinen tappi, joka sopii harjan pohjassa olevaan koloon. Uskoisin että sen sisällä on jonkinlainen rautanko.

Hyvä artikkeli ja projekti.

Asiasta vielä hieman edemmäksi, osaako kukaan selittää miten toimii: stuff.tv/news/apple-news/rum … ess-future

Eli Applen patentoima langaton lataus. Ei ole kaiketi ihan perusinduktiivinen hässäkkä kun lataus toimii metrin etäisyydelle. Nimi on siis near field magnetic resonance (NFMR). Tarkoittanee sitä, että magneettikenttä pystytään tarkemmin kohdistamaan tiettyyn suuntaan??

Voi olla, toisaalta esimerkiksi kännyköissä semmoista ei taida olla eikä se ole välttämätön. Ainakin se on välttämätön harjan pitämiseksi paikallaan, mutta miksipä siihen ei voisi laittaa sydäntäkin. Yritin yhden hammasharjan laturin purkaa, mutta se oli täytetty jollain massalla, joten eipä siitä sitten mitään tullut.

Muuten ainakin Texas Instruments valmistaa (ja lähettää sampleja) joistain Qi-yhteensopivista vastaanotinpiireistään. Ne toki tarvitsevat vielä paljon elektroniikkaa ympärilleen, mutta jos olisi semmoinen (+datasheetti yms.) ja kännykän latausalusta niin sitäkin voisi kokeilla.
ti.com/ww/en/analog/wireless … rportal-en

Joo, kännyköissä tuskin on ja se ei ole välttämätön. Mutta, jos olisin itse suunnitellut hammasharjan laturin, olisin ainakin työntnyt sinne rautasydämen koska se parantaa hyötysuhdetta.

elko on oikeassa,on tuolla hamppilaturin sisällä jonkinlainen rautasydän.hajosi vaan kun yritin
sitä hienostuneesti avata :wink:

Katsoin pikaisesti artikkelin sites.google.com/site/ddmcintos … ve-charger läpi. Se näyttää asialliselta. Yhden kohdan tekisin toisin. Vastaanottimen sivuunvirittämisen sijasta lähettäisin lähettimelle komentoja “lisää tehoa” tai “vähennä tehoa”. Tämä olisi energian käytön kannalta tehokkaampaa eikä yhtään monimutkaisempaa, jopa yksinkertaisempaa. Toinen vaihtoehto on käyttää vastaanottimessa itse säätyvää tehonlähdettä, jolloin yksi lähetin voi syöttää sähköä riippumattomasti useille laitteille.

Langattoman sähkön siirron yhteydessä tulee usein kysymys toimintaetäisyydestä. Mitä lähempänä, sitä parempi. Jos lähdetään useiden metrien etäisyyksiin, on vaarana se, että lähettimen kenttään joutuu joku esine, joka syö energiaa. Siis melkein mikä tahansa metalliesine. Tällainen sähkönsyöppö on helppo havaita ddmcintosh2projects jutussa siitä, että energiaa kuluu, mutta mitään ohjaussignaalia ei kuulu.

Ohjaussignaaleista puheenollen vastaanottimessa ei tarvita mitään lähetintä ohjaustiedolle. Ohjaustieto voidaan välittää kuorman vaihteluina kuten NFC-laitteissa. Tämä yksinkertaistaa laitteita.

Mielenkiintoinen juttu. Tälläistä itekin joskus miettinyt, muttei vielä ole ollut aikaa tutkia tarpeeksi. Osaatko sanoa mitä vaatisi esimerkiksi muutaman ampeerin virran saaminen vastaanottimelle? :smiley:

Siirrettävän tehon määrä riippuu kelojen samansuuntaisuudesta ja tietysti etäisyydestä. Käytännössä lähetin kannattaa tehdä niin, että magneettikenttä sisältää vain yhtä taajuutta eli siniaaltoa. Sopiva taajuus voisi olla noin 125 kHz ISM taajuus. Tällöin muille aiheutuvia häiriöitä olisi vähiten. Käynnistys, tehon muutokset ja sammutus pitäisi tehdä hitaasti, jottei aiheutuisi GSM-puhelin häiriön tyyppistä häiriötä esim. äänentoistolaitteille.

Oikeastaan pitäisi yrittää maksimoida tehon siirron hyötysuhde. En ole kovinkaan paljoa miettinyt asiaa, mutta olemassa olevien järjestelmien, esim. kuulokojeiden induktionjärjestelmän mukaan tehokkain olisi iso lähetinkela, jonka sisällä tai rinnalla olisi samansuuntainen pienempi vastaanotinkela. Hihasta ravistettuna arviona saattaa muutaman watin tehon siirto onnistua muutaman metrin matkan kohtuullisella lähetysteholla. Olen joskus nähnyt juttuja noin metrin läpimittaisten kelojen avulla toimivasta induktiopuhelimesta, jonka kantama oli muutamia kymmeniä metrejä. Aika epämääräistä, mutta yritän kokeilla tavallisilla mittalaitteilla (siniaaltogeneraattori ja yleismittari) kunhan ehdin. Isojen kelojen tekeminen on kohtuullinen homma ja se vie tässä eniten aikaa.

Omaan projektiin riittäisi jo noin 2-3 cm etäisyys. Vastaanotinpuolelle olisi hyvä saada noin 5 voltin jännite jolloin reguloimalla saisi tasaista 3,3 voltin käyttöjännitettä. Tarve saattaisi olla jopa muutaman ampeerin virralle. Lähinnä mietityttää minkälaisia tehoja lähetinpuolen kytkennältä vaaditaan kun sähkön siirto tuskin onnistuu ihan häviöttömästi.

Hieno homma jos jaksat testailla tätä! Oma budjetti ei tällä hetkellä oikeen anna sijoittaa uusiin projekteihin, mutta varmasti itekin alan testailemaan hetikun mahollista.

Arviolta 10 W sisään jokaista 3.3 V puolelta otettua ampeeria kohti parin cm etäisyydeltä, eli alle 30 % hyötysuhde. Voi olla paljon huonompikin hyötysuhde. Etäisyys riippuu kelojen koosta ja mahdollisesta sydänmateriaalista. Paras kytkentä syntyisi, jos kummallakin puolella olisi U-muotoinen ferriittisydän, joiden avoimet puolet saataisiin kohdakkain. Jännite vaihtelee magneettikentän kytkeytymisestä riippuen, joten jonkinlainen hakkuristabilisaattori tarvitaan. 125 kHz etälukulaitteissa siirrettävä teho on varmaan alle milliwatin. Niissä kela on litteä, ulkomitaltaan noin 20 mm. Tieto kortista lukijaan siirtyy ovelasti siten, että kortin mikropiiri vaihtelee kelansa kuormaa koodin bittien mukaan. Katselen asiaa, mutta en uskalla luvata mitään aikataulua.

Aika tehoja se kyllä vaatii, ei tuo hyötysuhde ihan mahottoman korkealta vaikuta. :smiley:

IT-viikko lehdessä on juttu langattomista latureista ja alan standardoinnista - itviikko.fi/teknologia/2013/ … 20134619/7 Kannattaa silmäillä myös kommentit läpi. Niissä on juttua muun muassa terveysvaaroista ja sallituista raja-arvoista.

Alalla näyttää olevan kolme eräänlaista standardiehdotusta:

 1. Wireless Power Consortium (WPC) = Qi (Nokia, LG, HTC, Huawei - global) - induction
 2. Power Matters Alliance (PMA) = PMA (Google, AT&T, - USA) - induction
 3. A4WP consortium = (Samsung, Qualcomm, 33 others - global) - resonance

Langaton sähkön siirto ei ole periaatteessa ongelma. Tesla kirjoitti siitä jo yli sata vuotta sitten ja vähän väliä keksitää satelliitteihin sijoitettuja aurinkovoimaloita, joista sähkö siirretään maahan mikroaalloilla. Ongelma on se, etteivät biologiset oliot kestä kovinkaan voimakasta sähkömagneettista kenttää. Lähellä olevat WLAN tukiasemat ja matkapuhelimet jo alkavat lähestyä turvallisiksi katsottuja rajoja. Aikoinaan matkapuhelimista hävisi 4 W teholuokka, kun se olisi ylittänyt sallitut rajat.

Diplomityö aiheesta:
aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/3735

Edellämainitusta Timo Niskalan DI-työstä löytyy vastaus melkein kaikkeen. Jopa kytkentäkaaviot. Tehon siirron hyötysuhde on työn mukaan parhaimmillaan aika hyvä, 70 %, mutta heikkenee 100 mm etäisyydellä noin 10 %, mikä on vielä siedettävissä rajoissa. En osaa arvioida paljonko ferriittisydämillä saataisiin magneettikenttää suunnattua, jolloin bioturvallisuusongelmat poistuisivat ja hyötysuhde paranisi. Teorissa voisi myös miettiä monen kelan käyttöä kaupallisten ferriittisydänten kanssa, mahdollisesti eri taajuuksilla. Yhtä juttua ei suoraan mainita - vastaanotinkelalla pitää olla aina kuorma jotta siihen muodostuva jännite ei kohoaisi niin suureksi että kela vahingoittuu (ylilyönti). Siis kokoaaltotasasuuntaaja. Kannettavan tietokoneen langattoman syötön voisi toteuttaa niinkin, että koneen alla olisi isompi vastaanottokela erillisessä koko koneen kokoisessa kotelossa ja liintäntä latausliittimen kautta. Kiitokset viitteestä.