Sähkömittarin luku?

Pitäs vihdoin laittaa tuollainen sähkömittarin luku pystyyn eli löyty laatikoiden pohjalta 1wire:n dualcounter DS2423… ja sen perään pitäs sit vissii laittaa fotodiodi, SFH203 ja homman pitäs olla siinä? Mutta tuoho fotodiodin ja dual countterin väliin tulee kaapeli noin kolme metriä. Tarttisko siihen jonkinlaisen vastuksen rinnalle? Semmosta oon lukenu tuolla toisaalla. Ja ehkä joku virtalähde viel tuolle dual countterille… siinä on kyllä paristovarmennus tms, että ehkä se jopa imee siitä tarvittavaa virtaa?

Mulla on samanlainen projekti aluillaan. Digikeyltä on tulossa kahta eri anturia(TSL13S ja TSL267), joita pitää testata tuohon ledin vilkkumisen lukuun. Arduinoa ajattelin käyttää lukemiseen ja siitä sitten data eteenpäin langattomasti. Tuohon sun anturiin en osaa kommentoida ilman perehtymistä.

Ilmoittele tänne miten projekti edistyy. Minä teen samoin.

Täältä lyötyy muuten paljon tietoa aiheesta: http://www.openenergymonitor.org

Kävin hakemassa fotodiodia ja vastuksia. Minähä en elektroniikasta jonkin sorttisen aivolukon takia oikein tahdo ymmärtää mitää, mutta joskus kolvaukset onnistuu.

Ei varmaa tänään viel ehi kokeileen kun pitää toi yks seinärojekti saada jotensaki kuntoon kun on ny taaas tarpeita - johtoa, kaapelia ja sen semmosta.

Spottasin että 1wire oli mainittu! Maximin sivuilta löytyy hyvä suunnitteluohje http://www.maximintegrated.com/app-notes/index.mvp/id/148 joka kannattaa lukaista. Siellä mm. mainitaan, että pelkällä vastuksella ylösvedetty (1k - 5k) 1-wire linja voi maksimissaan olla 200 metriä pitkä, mutta tämä tietenkin riippuu lisäkapasitansseista (eli lisälaitteista) mitä linjaan kytketään.

Fotodiodin signaali kannattaa vahvistaa esim. operaatiovahvistimella taikka sitten kytkemällä fotodiodi darlington tyyppisesti ennen syöttämistä pidempään kaapeliin. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon “häiriöt” eli jos taskulampulla sohii fotodiodia ettei reagoi siihen taikka muuta…

Ymmärsin että olet mittaamassa sähkömittarin ledin vilkutusta, josta voi päätellä ja laskea kuluneen sähkön…?

Mikä on vastaanottava laite sinulla tässä ja mistä luet tämän sähkömittarin pulssien arvot btw?

Vastaanottava laite on tuo usbisssa oleva adapteri… oliskoha se ollu joku DS9490R? On siitä jo niin monta vuotta että iha varmaksi en sano, mutta sinnepäin. Ja softana on OWFS… elikkä lueskelen sieltä anturidataa ja skriptat sit tekee tehtävänsä ja pistele niitä myslitauluun sun muuta tarpeetonta. Ja kerran kymmenes minsas luen vaan noita antureita, nooh, kun mulla on jotai antureita joissa itessää on valotunnistimia niin niitä tulee sit tutkittua kans jossai kohtaa kun tulee liiketunnistimilta tietoja jne… ja liiketunnistimet sun muut on sitten rfxtrx433:n perässä.

Toi sähkömittarin ledi välkkyy noin tuhat kertaa kWh.

Mutta siis tarkoitin kaapelin pituutta tosta laskijalta siihen diodille. Diodi on tarkoitus pistää sen virran tiiviisti siihen ledin ympärille, ettei vuotovaloja kauheesti tuu. Tosin mulla on jo aika hämärää tos sähkötaulun vieressä valmiiksi. Mutta katotaa nyt sitten miten onnistun fotodiodilla, vastuksella ja kokeilenko pistää viel lisävirtaa tolle laskurille.

Aaaivan :slight_smile:

No jos kyseessä on vain muutama metri niin en usko että on ongelmaa. Vähän sama homma kuin lämpötila-antureissa joissa mitataan kymmenien millivolttien tai pienempiä muutoksia… Kunhan molemmat johtimet on suunnilleen samanmittasia.

1 kilohertsi ei varmaan ole vielä ongelma, mutta jos alkaa oleen satoja kilohertsejä (joka tuskin on koskaan käytännön tilanne) niin sitten voi ilmetä jotain. Helpoiten selviää kun vaan kokeilet :smiley:

Aikaisemmassa viestissäni sekoitin fotodiodin fototransistoriin kun puhuin darlington-kytkennästä, tsorge :slight_smile:

EDIT: Yhteismuotoisilta häiriöiltä voi suojautua common-mode-chokeilla eli kuristimilla.

Täällä ei näytä kauheesti 1wirestä olevan aiheita enkä viiti aloittaa uuttakaan, mutta siis kun anturit antaa joskus 85 astetta vikatilanteissa tms niin jos owfs:llä tsekkaa niin onkoha se ainoostaan 85 vai 85.0 tai 85.000 tai … onko havaintoja?

Nooh, ehkä vikatilanne osuu taas jossai kohtaa kohdalle ja näkee mikä arvo sieltä tupsahtaa.

Jos oikein muistan, niin 85.0.

Tänään saatan vihdoin tota diodia kokeilla.

Tuli tehtyä skripteihi semmoinen, että jos tulee jotakuinki tuo 85 tai 85.0 niin hakee myslikannasta edellisen arvon.

Tänään on joskus pitkä käsite. Mutta nyt vihdoin sain testattua fotodiodia toho laskurin perään ja lyhyillä johdoilla näyttää toimivan ihan suorilta. Ei tartte mitää lisävirtoja tai -vastuksia. Senku vaan pistin kiinni +5V ja laskuritulon napoihi niin johan toimi. Paristoki irtos tosta dualcounterista ja niin se vaan toimii.

Mietin että tuoho toiseen laskuriin vois viritellä jonku valoveräjän. Oliskoha tommoinen idea huono, että pistää toisen fotodiodin ja sit suuntaan siihen jonku ledin. Eli siis karmeihi kiinni, toiselle puolen tuo fotodiodi ja toiselle puolen sit tuo ledi … niin laskuri lisääntyy kun valosäde menee poikki? Saiskoha sen joteki helposti tommoisen vaikka CR2032:sen perää jonku ledin… tarvinnee 100 ohmin vastuksen sarjaan tollainen punainen/ir-ledi? Ja mitä sitten lueskelin niin kyllä kai se menee siihen, että laitan ehkä kuiteki iha sähköihi sen ledin kiinni eli vanhan nokian laturiin … 3,3 volttiseen niin ei tartte miettiä, että paristot loppu. Mietin, että oliskoha se IR-ledi hyvä vai laittaisko jonku superkirkkaan punaisen ledin niin kohdistaminen olis ns paljon helpompaa?

Mistähä löytäis pieniä muovikoteloita? Kun toho valoveräjään ainaki tarttis semmosta ja ehkä toho sähkömittarin luokse myös. Partcossa näyttää olevan melko isoja vaan. Tai sitten katoin vaan väärästä kohtaa niitä.

Sain vihdoin dualcounterin lähelle oikeeta sijoituspaikkaa ja kaapelia vedettyä testimielessä siitä kohtaa sähkömittarille. Noniin, tulokset on ihan mitä sattuu kun pistää lämmitysvastukset päälle… eli vissii syntyy sen verran jotai magneettikenttää vai mitä ihmettä, että kun fotodiodi saa yhteyden niin tulee kerralla jotain satoja lisää laskuriin, no pistän sit pois päältä lämmityksen niin laskuri lisääntyy nätisti yhellä. Testailin iha leditaskulampulla vaan… ja kokeilin lukea myös sähkömittarin lediä… toimii sinänsä, mutta ei ainakaa ihan suoraan tuollaisella normi valaisinkaapelilla, auttasko tuoho joku suojattu tai kierretty kaapeli vai mikä olis yksinkertainen ratkaisu?

Ehkä ne vastukset nyt auttaisivat häiriöihin :slight_smile:

Kokeilin pistää 150 ja 10k ohmista vastusta vaikka mihi kohtaan (rinnalle +3 voltin kanssa laskurituloon, maasta laskurituloon … sarjaan en sentään tainnu kokeilla). Mutta tuo nyt näyttää lukevan niin, että on tuossa +3 voltissa ja laskuritulon välissä tuo diodi niin lukee ok, mutta ehkä otti sitten häiriötä kun löi enempi tehoja taulussa päälle. Pitänee hutkia lisää kunhan sinne asti pääsee, jos ei muuta niin saaha tuosta ainaki sen, että milloin lämmitys on päällä jos arvot on huuhaata eli karkeen arvion sähkönkultuksesta voi laskea jo tuolla kun lämmityksestä syntyy se suurin kulutus. Olis pitäny ehkä testaa viel jotain, mutten keksiny enää mitä. Ja joutuu maalaushommiin ennenku saan kaapelikourun paikallee ja fotodiodin kohalleen, niin saattaa kestää useempiki viikko, kun ei hirveesti hotsita just repiä vanhoja tapettaja pois ja sit alkaa tasotteleen seinää… että pikkuhiljaa ohimennessä repii tapettia pois.

Koiranpentu päätti repiä tapettia seinästä niin joutu tuohonki hommaan. Tota hommaa on tullu tehtyä sen verran kovasti, ettei iha ykköskiinnostavaa oo.

Oisko sulla heittää kuvaa noista sinun asennuksista ja mahdollisesti kytkentäkaaviota niin päästäisiin paremmin jyvälle ja neuvomaan? :slight_smile:

No ei noista juurikaa oo, toi dualcounterin nastat on jotai näin:

GND
1WIRE DATA (+5V)
+5V sisään tai 3,3 ulos jos ei virtalähettä eli paristolta
COUNTER A
COUNTER B

ja sit täl hetkel on +3,3V ja COUNTER A:n välissä fotodiodi SFH203 …

Onko sulla tietoo paljonko tehoa lämmitys ottaa? siitä voit laskee mitä sen arvon pitäisi olla jos 1000 wattia on 1kHz. → 1 W = 1ms:n välein väläytys. Tulee mieleen siirtolinja ja sen heijastumisongelmat, mutta paha sanoa kun ei ihan tarkkaan tiedä miten johotukset yms tarkkaan ottaen menee ja sitäpaitsi ei muutamilla kymmenillä kilohertseillä vielä muutamalla metrillä pitäisi olla ongelmia, mutta paino sanalla ei_pitäisi… :smiley:

Jos johotukset tarkottaa iha perussähkövetoi niin ei niistä oo mitää havaintoa kun menevät seinän sisässä. Tää anturijohto tulee varmaanki listaan vedetyksi… ja hommasin suojattua kaapelia siihen, että kattoo nyt sit miten se toimii. Ja onhan noista tehoista tietoa joo. Pitää ny katella kuha saa tuon siihen mallii että saa piuhat ja anturit paikalleeen, että mitä siitä syntyy. Nyt se on vähä semmosta hapuilua ollu kun pitäny photodiodia kädellä siinä välkkyvän ledin ääressä ja koettanu vähä laskee montako välähdystä ja sit kattoa konsolista, että paljoko laskuri sai kiinni.

Mietinnässä viel toi millä sen diodin saa asemtoitua paikalleen. Ajatuksena on tällä hetkellä tehä parista läpivientikumista sopiva tötterö joka sitten kii itse mittriin jollai sauma-aineella tms. Pikaliimaa ei taida viittiä kokeilla kun se tekee mittariin varmaa semmoiset jäljet ettei pois saa. Saumamassan varmaa saa iha hiertämällä pois ja takas iha alkuperäiseen kuosiin jos tarve.

Uus idea tuli laittaa Nexa WBT-912 tuonne kontaktorin kärkiin … eli 21/22 väliin niin sais tiedon että lämmitys päällä. Ja kun tuossa vermeessä on sopivasti kaks tuloa niin saa sekä ylä- että alavastusten tilat tietoon sieltä. Ja hintaa tulis sen vajaa 14e.

Jos ny oon ymmärtäny oikein noi kärkien toiminnat, pitäs viel mittailla.

Johdotuksilla tarkoitin anturin ja laskentayksikön välistä matkaa, mutta ilmeisesti ei ole pitkä matka kuvauksesta päätellen. Koita saada se fotodiodi kunnolla paikalleen ja ala sitten tutkimaan sen käyttäytymistä. Tarvittaessa siihen voi joutua rakentamaan kytkentää (vahvistusta ja suodatusta) jos lopullisessa kytkennässä anturikaapeli on todella pitkä tai jotain mutta ei kannata siitä nyt huolehtia…

Väliaikaisena kiinnityksenä voit käyttää sinitarraa? Kirkas silikonitiivisteliima (kylpyhuoneen eristeenäkin käytetty) varmasti ajaa asiansa, eikös ne ole helppoja irrottaa kuivuttuaan kun vaan repii/kaapii muovilastalla pois. Ei pitäisi jäädä jälkiä mittariin, pienet naarmut nyt mitään siinä haittaa muutenkaan :smiley:

Tuo on vain lähetin, tarvitset myös vastaanottimen mikäli ymmärsin itsekin oikein.

Juu, se on lähetin, vastaanotin on jo … ja noita wbt-912:sia on jo käytössä vesivuotoantureissa sun muissa systeemeissä.

Laskurin ja diodin väliin tulee noin kolme metriä piuhaa. Tosin voisha sen laskurin lykätä sinne tauluunki jolloin piuhan pituudeksi tulis joitain kymmeniä senttejä. Olsikoha se parempi ratkaisu kuitenkin?