Sähkökatkosta ilmoitus

onko mahdollista jotenkin saada sähkökatkosta ilmoitus luuriin ruuvitag tai muulla tavalla?

Ensimmäisenä pitäisi keksiä miten sähkökatko havaitaan. Onko esimerkiksi talossa jokin aina päällä oleva lämmitin jonka lämpötilaa voisi mitata?

Jos on niin esimerkiksi Meazuremilla ja varapuhelimella voisi onnistua. Puhelimella on oma akku ja datayhteys jolla tieto liikkuu vielä katkon aikanakin, ja muistaakseni Meazuremiin oli ainakin tulossa SMS-hälytykset.

Ite päässäni haaveilin esim rele sähkökaappiin mitä sähköpitää auki. kun virrat katkeaa rele napsahtaa kiinni ja siitä singaali jollekkin vermeelle mikä osais kertoa sen puhelimeen tavalla tai toisella että nyt katkes sähköt. Kohteessa on kyllä ilmalämpöpumppu jotenka lämpötilastakin voi jotain päätellä mut varma tieto sähköistä ois hyödyllinen.

Yksi tapa voisi olla käyttää tuohon juuri vanhaa puhelinta. Eli normaalikäytössä tuota pidettäisiin aina laturissa ja sitten tunnistettaisiin, kun ollaan oltu akun varassa esim. minuutti, jonka jälkeen tehtäisiin hälytys. Kotiverkko on tuolloin varmaankin myös pois pelistä, mutta tekstiviestillä voisi kuitenkin onnistua.

Meazuremin SMS-hälyt tehdään palvelimelta, joten ei ehkä sovellu tähän niin hyvin.

Toinen kyssäri, saako ruuvitag ulkoisen anturin jotenkin kiinni eli tarkoitus olisi mitata keskuslämmityksen varaajan lämpötilaa. Eli jos keskuslämmitys sammuu niin kännykkään tulisi hälyytys jos lämpötila laskee vaikka alle 60c. Tai onko jotain muuta ideaa tähän tarkoitukseen?

Saa kyllä: Temperature measurement outside the tag

Käsittääkseni monet sähkösiirtoyhtiöt tarjoaa tuollaista palvelu. Elenia tapauksessa se on ilmainen. Sähköjen katkeamisesta ja paluusta tulee tekstiviestillä ilmoitus

Kyllä sähköyhtiöllä on tälläinen palvelu mutta sen toiminta ei vakuuta, varsinkin isoissa katkoissa viestikeskus kaatuu…

Lisäksi se kertoo vain sähkön tulosta mittarille. Jos talosta laukeaa sulake tai vikavirta ilmoitusta ei tule.

Kakkos asuntoa siis olis tarkoitus vahtia jos esim olen ulkomailla niin voi soittaa Suomeen että menkää kattomaan mikä vikana :wink: Ja asunto keskellä korpea ei naapureita…

Mulla tulee telegram chattiin hälytys sähkökatkoksesta suunnilleen näin. Voin tarkemmin laittaa jos kiinnostusta on.

  • Raspberry Pi kotona (joka kerää ruuvitag dataa, ei liity aiheeseen nyt).
  • Raspberry pi avaa bootin jälkeen reverse ssh tunnelin googlen cloud serverille (jota kautta pääsen takaisin raspberry pi:lle sshlla, ei liity tämäkään aiheeseen)
  • Googlen cloud serverillä on yksinkertainen scripti tarkkailemassa onko ko. portti käytössä, jos ei ole niin laittaa curlilla telegram chattiin viestin.

Eli kun kotona sähkökatko, niin portti katoaa ja telegram viesti tulee n. 20 sekunnin kuluttua.

1 Like

Tilasin 3kpl ruuvitag ja ebaysta DS18B20 sensorin niin pääsee kokeilemaan mitä saan aikaiseksi.
Ihan perus FAQ onko missä miten ohjelmistoja päivitetään ruuvitag jne?

Sähkökatkoon löysin adroid softia, Powertrip ja Power outage alarm. Kokeilen jos niillä saisin sähkökatko hälyt tulemaan SMS luuriin.

Sitten vielä toisessa kohteessa on pellettilämmitys, jos lämmitin jumii niin mun tietoon piirilevyllä 2 pinniä yhdistyvät toisiinsa. Voiko tämän sulkeutuneen piirin singnaalin yhdistää ruuvitag tms että tulis taas kännyyn ilmoitus asiasta?

Sitä olen joskus miettinyt että vanhan nokialaiseen tinais johdot esim numeroon kaksi ja pikavalintaan kakkoseen oma numero ja jos pelletti jumii niin kännykkä soittaisi mulle ja tietäisin että pelletti sammui… mutta joku wifi, bluetooth juttu olis mielekkäämpi

Omien ohjelmien tekeminen on helpointa Espruinolla.

Jos toiseen pinniin kytkee Raspberry Pin maan ja toiseen GPIO-pinnin jonka sisäinen ylösvetovastus on päällä, pinnien yhdistyessä GPIO menee maahan ja ohjelma voi lukea tämän.

Miten paljon patterin kestoon voi vaikuttaa muuttamalla lähetystehoa tai lähetysväliä?
Mulle riittäs vaikka lämpötilan kerronta 30min välein mutta patterin vaihto ei houkuttele

Sitten pellettiin jatkokysymys, voinko ruuvitagin patterista vetästä pellettiin plussan ja ku pelletti menee nurin rele menee kiinni ja tämä patterin jännite pääsisi sitten ruuvitagin pinniin ja voisiko tämän sitten mitata/ saada hälyytyksen tästä? tahtoisin siis sähköverkosta riippumattoman hälyytyksen tehdä

Lähetysteholla on pieni vaikutus ja lähetysvälillä se kaikkein suurin vaikutus. Lähettäminen ylipäätänsä kuluttaa merkittävän määrän energiaa vrt. kaikki muu, tosin ruuvitagin kulutuksella jo 10s lähetysvälillä energiankulutus on niin pientä, että paristo tyhjenee melkein nopeammin itsekseen kuin kuluttamalla.

Mulla esimerkiksi on ihan kohta 2 vuotta ollut ruuvitagi 24/7 ulkona sään armoilla, joista ensimmäisen n. puolitoista vuotta oli 10s lähetysväli, ja siitä eteenpäin ollut 5s lähetysväli. Samaten yksi tagi jääkaapissa ja yksi pakastimessa samoilla lähetysväleillä ja hyvin jaksaa. Sensijaan sisätiloissa lämpimässä huoneenlämmössä oleet tagit tyhjenivät tuossa loppuvuodesta, eli reilu puolentoista vuoden käytön jälkeen, enkä keksi tälle mitään muuta selitystä kuin että paristot ovat tyhjentyneet itsekseen hitaammin kylmässä.

Näissä tageissa oli käytössä CR2450HT, joka on n. puolta pienempi kapasiteetiltaan kuin CR2477.

Kertokee vielä aloittelijalle miten helpoiten muutan tuon lähetysajan vaikka 5min välein?
Mikä ohjelma ja millä koodilla tms? :slight_smile:

Jos teet muutenkin Espruinolla GPIOta varten, niin sitten on aika lailla lukittautunut Espruinon omaan IDEhen. Jos taas teet Ruuvin koodien päälle niin luultavasti helpoiten saisit ruuvi_examples/ruuvi_firmware main.c:hen tehtyä muutokset. Tekisin jotakuinkin niin että main.cssä on viiden minuutin välein pyörähtävä ajastin joka käynnistää mainostuksen hetkeksi ja sitten 5-10 lähetyksen jälkeen lähettäminen lopetettaisiin.

Meiltä tulee kohta (tällä viikolla?) päivitys jossa nappia painamalla pääsee hitaampaan lähetysmoodiin joka lähettää kuuden sekunnin välein, patteri kestää siinä teoriassa 8 vuotta. Helpointa voisi olla käyttää sitä ohjelmaa, käytännössä patterin oma itsepurkautuminen ja kemiallinen kuluminen alkaa tulemaan vastaan 8-10 vuoden kohdalla.

eli siis voinko Espruinolla säätää ajan vaikka 1m? ja miten se tehdään?
1 tagi mulla on tulossa GPIO kokeiluun
Toinen tagi on ihan vaan rantasaunalla kertomassa millon sauna valmis
Kolmas tagi ois tarkotus kesämökille vahtimaan lämmitystä ja luurivahtii sähkökatkoja…
Meazuremia meinasin käyttää että saan hälyt aina puhelimeen olin missä tahaansa.

Kaikissa tageissa riittäisi vaikka 1min välein lähetys ja jos tämän homman opin saattapi olla että tuttaville pitää seuraavaks asennella järjestelmiä :slight_smile:

Espruino on javascript-pohjainen ohjelmointiympäristö mikrokontrollereille, sillä on helppo tehdä tuo GPIO-kokeilu mutta RuuviTagin koko toiminnaliisuuden tekeminen olisi työlästä.

Nordicin ohjelmistoradio tukee korkeintaan 10 sekunnin lähetysintervallia, sitä harvempi on monimutkaisempi tehdä ja patterin käyttöikä ei välttämättä enää pitene. Kannattaa myös huomata että BLE-lähetyksistä läheskään 100% ei tule perille, jos lähetät minuutin välein dataa saattaa tulla viiden minuutin välein perille.

Ok no 10sec kanssa ok jos helpompi tehdä.
eli 1 ruuvi pitäs saada GPIO 10sec lähetyksellä ja 2 ruuvia vakiosoftalla 10sec lähetykselle.
Mitenkä onnistuisi? :slight_smile: Joskus 90 luvulla vähän tehnyt koodia mutta siis ihan aloittelija olen

Meazurem kuitenkin lähettää datan luuriin max 1min välein niin kyllä joku kuudesta 10sec sykleistä perille tulee :slight_smile:

Osa ruuveista tulee ehkä meneemään myös rossin alle ja ullakolle jne vaikeisiin paikkoihin niin 10vuoden patterinkesto olisi plussaa

Raspberry Pi oon myös harkinnut mutta sitten tarviis myös UPS ostaa että sähkökatkoissa saa virtaa niin helpompi aloittelijalle vain mennä android softilla

Tämä onnistuu parhaiten Espruinolla ohjelmoimalla, mutta samalla pitää miettiä missä muodossa data lähetetään. Esimerkiksi Meazurem ei taida tukea omia dataformaatteja (@icewood ?)

Tähän olisi helpointa ladata ja asentaa eilen julkaistu päivitys 2.4.2 osoitteesta lab.ruuvi.com/dfu .
Kahden napin painalluksen jälkeen vihreä led vilkkuu kuuden sekunnin välein (ja data lähtee kuuden sekunnin välein). Lähetyssykli valitiin niin että se mahtuu RuuviStationin skannausikkunaan.

Jos haluaa tiristää viimeisiä mikroampeereja, niin https://github.com/ruuvi/ruuvitag_fw/tree/master/ruuvi_examples/ruuvi_firmware voi muokata. Kenties kiihtyvyysanturin voisi ottaa kokonaan pois päältä ja käyttää ympäristöanturia vain 10 sekunnin välein, nyt mittaukset tehdään sekunnin välein jotta kohina ja vaste-aika saadaan pysymään mahdollisimman pieninä.

Kovin yksinkertaista ohjetta näihin ei voi antaa, mutta etenkin Espruinolla on hyvät tutoriaalit omilla kotisivuillaan.

Joo, ei ole tapaa määritellä käyttäjän omia custom-formaatteja. Sinänsä erilaisia dataformaatteja ohjelmisto kyllä tukee, mutta vain integroituna mukaan softaan.

Mutta periaatteessahan olisi varmaan mahdollista lähettää dataa samassa formaatissa, kun virallinen RuuviTag?