Robo/Kauko-ohjattava

Elikkä tarkoitus olisi tehdä robotti/kauko-ohjatava. Kerron myöhemmin vähän tarkemmin ja laitan kuvia tänhetkisestä tilanteesta.

“Aivoina” olisi tarkoitus käyttää Picaxe 40x2 piiriä joka on jo kehitysalustallaan odottamassa.

Tällä hetkellä olen pohtimassa kauko-ohjausta/muuta komminikointia PCeen kanssa(robotti ohjausta varten).
Vaatimuksina on hyvä kantavuus, noin 100m, ei turhan kallis tai monimutkainen. Seuraavia variaatioita olen tutkinut:

WLAN: Kantavuus on tarpeeksi hyvä ja kunnollinen tukiasema on jo valmiina(AirPort) toisaalta tuleeko kuinka hankala tai kallis liittää mikrokontrolliin. Ainkin picaxen oma net syysteemi on aika suolainen… Tai miten muut 2.4GHz viritelmät kuten XBee ja muut vastaavat?

BLUETOOTH: Kantavuus heikko, toisaalta olen miettinyt onko mahdollista saada tehtyä esimerkiksi kännykästä “tukiasemaa” eli vastaan ottamaan signaalia koneelta ja välittämään edelleen robolle ja päinvastoin? BT:eetä olisi kyllä helpompi kai käyttää picaxen kanssa.

MUITA: Olisiko muita hyviä vaihtoehtoja? esimerkiksi tästä 868Mhz taajuuksista ole juurikaan tietoa. Näyttäisi olevan aika halpoja ja yksinkertaisia. Onko kantomatka millainen?

Kerron suunitelmistani vähän myöhemmin lisää kohan on muutaman tunnin nukkunut ensin…

Kätevä vaihtoehto on hankkia jokin reititin, johon voi asentaa openwrt:n ja jossa on sarjaportti (mikrokontrollerin kanssa kommunikoimiseen). Pieniä fonera-reitittimiä saa huuto.netistä noin 10e:llä ja niissä on sarjaportti, käyttämättömiä IO-pisteitä ja openwrt:n asennus onnistuu melko helposti. 100m kantamaan ei noilla pääse kuin ehkä suoralla näköyhteydellä.
Oma projektini: http://murobbs.plaza.fi/1704781043-post124.html

Kiitos vinkistä :smiley: Huusin justiinsa foneran huutonetistä.

Tarkemmin tutkittuani saan ainakin kännykälle wlan yhteyden tarpeeksi kauas tukiasemasta(noin.60-70m).

Robotti ohjaus on tarkoitus hoitaa koneen kautta siten, että laitteeseen tulee kamera. Konelle tulee jokin ohjelma joka osaa tunnistaa kuvasta tiettyjä asioita ja liikettä yms. ja sitten sen mukaan lähetetään käskyjä robotille.

Kauko-ohjaus tomisi esim. web pohjaisesti jota voisi käyttää koneelta ja känykältä.

Jos värkki edistyy odotesten mukaan niin siihen tulee myös kasi ja mahdollisesti GPS.

On ollut kaikenlaisia kiireitä ja muuta vastaavaa niin ei ole aiemmin ehtinyt kirjoitella.

Nyt on Fonera. En ole vielä ymärtänyt miten tuo openwrt asennetaan. Tapahtuuko se sarjaportin kautta voiko sen suorittaa yhdistämällä laitteen ethernet kaapelilla koneeseen?

Tuli myös mieleen miten tuo mahtaa onnistua kun koneessa ei ole wlania vaan on yhdistetty tukiasemaan(airport) ethernetillä? Kun tässä testailin tuota foneraa niin en ainkaan päässyt asetus sivulle ilman että kytkin laitteen koneeseen kiinni.

Päätin herätellä projektin (vihdoin) henkiin huutamalla huutonetistä käytetyn miniläppärin ja kohta lähtee tilaus kiinaan muista osista kuten arduino uno, pari servoa ja kaksi laaseria sun muuta.

Elikkä luovuin foneran käytöstä, koska meinasi mennä liian monimutkaiseksi minulle ja korvasin sen läppärillä joka tulee härvelin kyytiin ja siinä on itsessään wlan. Kone tulee pyörittämään RoboRelam nimistä ohjelmaa josta löytyy tuki arduinolle.

Moottoriohjausta ajatelessa tulikin mieleeen, että vanhasta radiovikaisesta rc autosta jäi ylimääräseksi nopari. Pitkän googletuksenkaan jälkeen en saanut varmuutta siitä miten rc noparia ohjataan arduinolla. Oman käsityksen mukaan se tomii PWM:ällä vai olenko ihan väärässä?

Minkähänlainen laite on kyseessä? Jos se kytketään normikäyttötilanteessa radiovastaanottimen servoulostuloon, niin silloin sitä ohjataan kuten servoa :slight_smile: Eli PWM:llä. Siitä löytyy jotain tietoa tästä artikkelista: ruuvipenkki.fi/2010/08/13/ru … otti-osa-1

Jos arduino on tulossa, niin servo librarylla noparin ohjaus pitäs onnistua helposti. Digi-noparit vaan on usein kalibroitavia, pitää tietää miten kalibrointi tehään. Ja se voi olla vähän hankalaa arduinon kanssa. (tai no… koodi joka kuuntelee sarjaportilta käskyjä, ei oo vaikeaa.)