Resistanssin arviointi

Moi,

Harmillisesti auton 12V mittarivalojen himmentimestä on palanut vastus (R5).
Värikoodauksia ei näy, olisiko jollakin valistunut arvaus millä vastuksella
kannattaisi lähteä kokeilemaan?

Liitteenä kuvat folio- ja komponenttipuolelta.

Kiitos,

T. Mikko


Vastus näyttäisi 1/4W tehonkestoiselta eli 1komh vastus kestäisi palamatta oikosulussa autojännitteillä, ts. vastus on tätä pienempi. Joku 500ohm voisi olla sopiva kokeiltavaksi.

Tietty tuon ic-piirin tietojen mukaan voisi etsi jotain esimerkkikytkentää josta saisi osviittaa sopivasta vastuksen koosta.

Eikös se mennyt nyt ylösalaisin?

I = U/R P = U*I => P = U^2/R

Joten 144V^2/1000Ohm = 0,144W ja 10kiloinen vastus 0,02W, puoli kiloa menee karvan alle 0,3W

Lis√§ksi sano kolme kertaa √§√§neen, ‚ÄúEi ole olemassa 500 ohmin vastusta.‚ÄĚ
1, 1.5, 2.2, 3.3, 4.7, 6.8, sekä noihin nollia.

Kaava on oikein, mutta luvut väärin. 1k 14,4 V -> 0,21W, 500 ohm-> 0,41 W. Mikähän mahtaaa olla teho, jolla vastus oikeasti palaa? 0,25 W vastus kestää 0,25 W tehoa ikuisesti myös kuumissa oloissa ja vielä ehkä vastuksen liikaa muuttumatta. Palaminen vaatinee paljon enmmän tehoa.

No tuosta voi siis ainoastaan päätellä, että ko. vastus ei millään voi olla yli ~500 ohmia, jos se on palanut autojännitteellä. Tietysti joku on voinut vahingossa kytkeä suuremmankin jännitteen. Ilman kytkennän tarkempaa tutkimista on mahdoton sanoa tuosta enempää eli vastus voi olla mitä vaan 0-500 ohm alueella ja sen tarkalla arvolla voi olla suuri merkitys tai ei mitään merkitystä.

Tietysti olisi hyvä tietää miksi vastus on palanut. Melko varmasti syy on muualla kuin itse vastuksessa.

Onhan 500 ohmin vastuksiakin olemassa: digikey.fi/product-detail/en … ND/2092915

Harvinainen se toki on, koska ei kuulu E-sarjoihin. 499 ohm kuuluu jo E96 sarjaan ja on ihan peruskamaa. koti.mbnet.fi/~huhtama/ele/index.php?si=ml02.sis

Menikö teoria minun laskutaidoilla nyt ihan ohmi x käämi = pimeänä koko lääni osastoon? :laughing: Teoriaopinnoista alkaa olla 25v (vuotta, ei volttia :stuck_out_tongue: ), joten voi hieman muisti pätkiä.

Itse laskeskelin tuota tehonkestoa 16v jännitteellä ja kilosella vastuksella tehoa 0,256W. Alle 16v en 12v autosähköjärjestelmään laitteita mitoittaisi, mutta jokainen tekee kuin lystää.

En en√§√§n muista mille l√§mp√∂tilalle ja olosuhteille tuo vastuksen tehonkesto p√§tee? V√§ltt√§m√§tt√§ tuossa ei ole mit√§√§n muuta vikaa kuin tuo palanut vastus. Vastus on voinut toimia vuosia hyvin kuumana ja nyt sille tuli tunnit t√§yteen, eli v√§ltt√§m√§tt√§ tuossa ei ole ‚Äúvikaa‚ÄĚ joka olisi vastuksen polttanut. Itse kokeilisin uudella vastuksella ja jos se k√§r√§ht√§√§ niin sitten tarkempaa tutkimusta tekem√§√§n. Tehonkestoltaan suuremman vastuksen voisi laittaa suosiolla tuohon.

Jotenkin tuosta kytkiksestä tulee mieleen 555-timerilla tehty perus himmennin, mutta ihan hyvin tuo voi olla mikä tahansa muukin kytkentä.

Näetkö Mikko mitä siinä piirin päällä on merkkejä?

Skeman tuosta jos osaat piirtää niin auttaa suuresti, noin pienen yksipuoleisen levyn kanssa siinä ei kauaa mene jos yhtään osaa skemoja piirtää. Skema siis on piirikaavio.

Moi,

Voin yrittää piirtää skeman, vaatinee hieman harjoittelua.

Piirin päältä löytyy merkinnät: R 040-0 0024A
Vaikuttaisi että tuon palaneen vastuksen ja diodin/konkan kautta on syötetty käyttöjännite piirin nastaan 4.

Ilmeisesti tuo piiri ei ole 555.

T. Mikko

oletko mitannut jotta onko se vastus palanut poikki/tuleeko käyttöjännä chipin pinnille 4.

ilmeisesti tuo chippi on sanonut poks ja se polttanut vastuksen

poikkipalaneen vastuksen arvoa voipi koittaa määrittää rapsuttelemalla palaneesta osasta vastusmateriaali esiin ja mittaamalla ohmimittarilla keskikohdasta molempiin jalkoihin vastusarvo tai mittaamalla vaikka 1/3 matkalta jos ei puolivälistä saa mitattua.