Polymorph-muovi

Tämä artikkeli on kirjoitettu kotisivuilleni http://www.hutasu.net ja sieltä kopioitu tänne. Kyseessä on oma tuotos joten tässä ei mitään laitonta ole.

[size=150]Polymorph muovi[/size]

tanko[1].JPG
Polymorph on polymeeristä tuotettu muovituote, joka on täysin turvallista ja myrkytöntä muovia. Sen avulla on suhteellisen helppo tehdä kaikenlaisia osia muovista, mitä nyt vain sattuu mieleen tulemaan. Muokkaaminen tapahtuu siten, että muovia lämmitetään hieman päälle 60 C asteeseen, jolloin polymorph muuttuu läpinäkyväksi ja löysäksi, helposti muokattavaksi “mönjäksi”. Muovia muokataan lämpimänä haluamaan muotoon ja sen annetaan jäähtyä, jolloin se kovettuu.

Polymorph on loputtomasti muokattavissa ja sitä voidaan värjätä ja muokata miten vain keksii. Leikkaaminen on helppoa ja muovia voi myös hioa. Mikä parasta, mitään ei mene hukkaan koska polymorph on uudelleen muokattavissa ja käytettävissä. Ylimääräiset jämäpalat voidaan sulattaa yhteen tai nakata säilytysrasiaan odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Valmistajan mukaan tuote on biohajoavaa ja sille taataan noin puolen vuoden säilyvyys muokkaamisesta. Käytännössä en ole itse huomannut että muovi alkaisi itsestään hajoamaan, mutta tarkkailen “hajoamista” koko ajan. En usko että sisätiloissa käytettynä alkaisi ihan heti hajoamaan itsekseen.

Seuraavassa esittelen omia havaintoja ja ideoita siitä, miten muovia minun mielestäni kannattaa muokata. Kommentteihin voi tietenkin lisätä omia ajatuksia ja ideoita ja hyvät ehdotukset lisätään sivuille sitä mukaa kun niitä tulee. Ei muuta kuin asiaan.

[size=150]Mistä tätä saa?[/size]

DSC01168[1].JPG

Tämä muovi on ostettu http://www.robomaa.com verkkokaupasta ja hintaa paketilla on tällä hetkellä 30,19 €. Paketissa olevat muovirakeet ovat tätä polymorphia ja annostelu on helppoa rakeisuuden vuoksi. Tätä laatikkoa kannattaa säilyttää ainakin auringonvalolta suojattuna. Lämmön lähteistä eristäminen on myös hyvä idea. Olisi ikävää (mutta hauskaa) jos koko laatikon sisältö sulaisi yhdeksi isoksi löntiksi!

[size=150]Muokkaamisesta yleisesti[/size]

prikat[1].JPG

Kuten edellä mainittu, niin muokkaaminen tapahtuu yksinkertaisesti lämmittämällä muovirakeita. Lämmittämiseen voi käyttää esimerkiksi kuumaa vettä (hanasta tuleva kuuma vesi voi olla tarpeeksi lämmintä joissain talouksissa). Sytkärillä lämmittäminen onnistuu myös, mutta kovin suuria määriä en suosittelisi näin lämmittämään. Kuumailmapuhallin on kätevä myös, vaikkakin rakeet lähtevät ilmavirran mukana aluksi karkuun kunnes muuttuvat tahmeiksi.
sieni[1].JPG

Polymorph muuttuu tahmeaksi ja läpinäkyväksi kun sitä lämmitetään ja “ylikuumassa” muovissa on liimamainen ominaisuus, joka on ikävää muokkaamisen kannalta. Mutta kun tämän tiedostaa niin isoja ongelmia ei pitäisi tulla. Juurikin tämän tahmeuden vuoksi olen huomannut hyväksi käyttää leivinpaperia muokkausalustalla. Muovin muotoa voi muokata niin kauan kuin lämpöä riittää. Jäähtynyt muovi on kovaa ja jämäkkää sekä erittäin kestävää. Polymorphin vetolujuus on datakirjan mukaan 530 kg/cm2, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että jos neliösenttimetrin alueelle kohdistuu alle 530 kg:n voima, niin muovin rakenteeseen ei tule pysyviä muutoksia.

[size=150]Muovista levyjä ja muita esineitä[/size]

Levyjä voidaan tehdä minkä tahansa sileän pinnan päällä. Itse käytän kuitenkin tavallista uunipeltiä, jonka päälle olen laittanut leivinpaperia. Aluksi sulatan kasan rakeita kiinteäksi massaksi jonka jälkeen käännän kulman leivinpaperia massan päälle ja kaulimella tasoitan massan levyksi, tuloksena alla olevan kuvan kaltaisia levyjä. Oikeanpuolimmainen levy on mattoveitsellä leikattu siistiksi neliöksi. Levyn pinnassa voidaan myös nähdä kuinka leivinpaperin rypyt ovat kopioituneet muoviin.

levyja[1].JPG

Levyistä leikkaamalla ja liittämällä olen rakennellut mm. muovisen kehikon kelalle ja syövytystelineen piirilevyille, joista on kuvat alla. Syövytysteline on jo hieman värjäytynyt käytön myötä kuten kuvasta voidaan huomata. Viimeisimpänä kuvassa on nopeasti tehty pidike yleismittarin mittapäille helpottamaan mittauksia.
teline[1].JPG
muovinen_kela[1].JPG
pidike[1].JPG

Youtubesta löytyy myöskin muutamia videoita miten tätä muovia käytännössä muokataan, kuvasin hieman itsekin muovin muokkaamista käytännössä mutta youtubesta löytyikin ihan hyvää materiaalia jo valmiiksi joten en omia videoita katsonut tarpeelliseksi laittaa tähän.

Linkki videoon: http://www.youtube.com/watch?v=sfcBWnOqr6s

Yllä olevasta videosta nähdään kuinka polymorphia painellaan muottiin, joka on ilmeisesti tehty jonkinlaisesta silikonista. Itsekin olen muotin tekemistä miettinyt ja eräänlainen muotti syntyy myös sinitarrasta. Sinitarra on lämpöominaisuuksiltaan ihan ok, mutta kovin hyviä muotteja siitä ei saa. Lisäksi sinitarramuotti on hankala irroittaa muovista ja se on kertakäyttöinen. Kärsivällinen “ruuvailija” saa sillä kuitenkin jonkinlaisia esineitä tehtyä.

[size=150]Polymorph työkaluna[/size]

Polymorphia voi hyödyntää myös esimerkiksi työkalujen tekemisessä. Jos esimerkiksi avattavana on sellainen ruuvi, mihin ei ole sopivaa avainta (kuten esimerkiksi iPhoneissa) niin polymorphilla on kätevä tehdä tarpeeseen sopiva avain. Alla on esimerkin vuoksi tehty ruuvimeisselin päähän sopiva adapteri jolla voidaan kuvassa näkyvää peltiruuvia pyörittää.

adapteri[1].JPG

Adapteri on tehty yksinkertaisesti lämmittämällä sopiva määrä muovia ja painelemalla se ruuvimeisselin päähän sekä toinen pää ruuvin ympärille (yksi vaihe kerrallaan). Kylmän veden avulla muovi on saatu nopeasti jäähtymään osan ympärille, jolloin muoto kopioituu erittäin tarkasti.

[size=150]Polymorphista tehtyjä muotoja[/size]

Helpon ja nopean muokattavuuden vuoksi muovista on helppo muotoilla vaikka minkälaisia osia, rajana on käytännössä vain mielikuvitus. Lopuksi vielä muutama demonstraatio näistä tekemistäni muodoista.
kuula[1].JPG
tanko[1].JPG
DSC01168[1].JPG
prikat[1].JPG

Yllä olevassa kuvassa nähdään kuinka esimerkiksi spesiaaleja prikkoja tai aluslevyjä voidaan muovista valmistaa. Aluksi pyöritellään muovinen tanko, jonka jälkeen siihen porataan reikä ja lopuksi paloitellaan tankoa mattoveitsellä. Tuloksena spesiaaleja prikkoja tai aluslevyjä!

Alla olevasta polymorph-sienestä voidaan todeta myös, että muovi soveltuu vaikkapa pienoismallien tai oman pienen maailman rakentamiseen. Värit sienen pintaan on tehty tavallisella permanenttitussilla. Uskoisin että muovia voi värjätä pelkällä elintarvikevärilläkin, jolloin muoviin saadaan mukavia sävyjäkin aikaiseksi. Vaikka eipä valkoisessakaan mitään vikaa ole.
sieni[1].JPG

Linkki polymorph datalehteen: http://www.mutr.co.uk/images/LIT0048.pdf

Kaikkia mahdollisia ideoita ei tässä tullut esiin, mutta tämä varmasti antaa alustavaa tietoa tästä muovista ja sen käyttömahdollisuuksista. Kommentit, vinkit ja palaute otetaan mielellään vastaan.
rakeet2[1].jpg
kuva[1].jpg
kasi[1].jpg
polymorph_astia[1].JPG

Mielenkiintoista tavaraa, lähes heti tuli mieleen käyttökohteita(arduinon ja koekytkentälevyn teline noin esimerkiksi, sekä laitekotelot), vaikka opiskelijabudjetti ei myöten anna. Osaatko sanoa, kuinka riittoisaa tavaraa tuo on? Robomaa myy tuotetta kiloina, mutta voisi olla informatiivisempaa jos tietäisi, kuinka paljon muovia saa tuo kilo sisältää ja paljon sitä sitten kuluu lopputuotteeseen.

Hienoja ideoita! Tuommonen purkki jonka hommasin, niin riittää kyllä isoihinkin projekteihin. Voisin veikata että tuosta muovista saisi tehtyä vähintään 5 kappaletta reilun kokoista nikkoauton koteloa. En keksinyt muutakaan vertauskuvaa äkkiseltään, jospa tämä kuitenkin antaa jonkinnäköistä suuntaa riittoisuudesta :wink:

Polymorph on mielestäni hyvin mielenkiintoinen ja näppärä erilaisiin pieniin projekteihin. Itse olen päässyt kokeilemaan polymorfia(sama mönjä periaatteessa mutta eri nimi?) pariin otteeseen koulussa. Artikkeli antoi liisää innostusta jos vaikka ostaisin polymorfia jonkun verran.

http://www.stepsystems.fi/ myy polymorfia myös pienemmissä erissä (100g, 250g, 500g ja 1Kg) tosin Step on lähinnä kouluille ja yrityksille suunnattu yritys…

Niin kai se on samaa, en ole varma suomennoksesta joten käytin termiä tuolla tavalla. Jos joku ei tahdo ostaa noin isoa laatikkoa, niin voin lähettää pussissa pienen määrän levyä tai rakeita pientä korvausta vastaan, laittakaa vain viestiä.