Pieni cnc jyrsin arduino ohjauksella

Nonii, nyt alkas oleen aika alottaa oman cnc jyrsimen rakentaminen.
Tarkoituksena on siis tehä pieni, noin 200x250mm työstöalaan pystyvä värkki.
Päällimmäisenä käyttötarkoituksena olisi piirilevyjen jyrsiminen ja laitekoteloiden teko/aukkojen tekeminen valmiisiin koteloihin, yms. pientä.

Noita webbisaitteja selatessa on sattunut silmiin muutamiakin projekteja, joissa tietokoneen usbiin on kytketty arduino (Uno tai mega, projektista riippuen), jonka i/o pinneihin on kytketty askelmoottoriohjaimet. Onko kellään kokemusta arduinolla toteutetusta cnc-ohjauksesta? Jonkinmoisia dokumentointeja netistä kyllä on löytynyt, mutta en ole löytänyt yhtään, jossa olisi samalla sivulla ollut kytkis, arduinon koodi ja tietokoneeseen asennettu ohjelma. Kun tuohonkin on luultavasti kehitelty sata ja yksi toteutustapaa, eri sivuilta löydettyjen palasten yhteensovittaminen olisi varmasti vaikeaa, ellei mahdotonta. Joten, jos jollain olisi kokemusta ja mahdollisuus antaa kytkis, arduinon koodi ja tietokone puolen softa, niin se helpottais valtavasti ainakin minua.

PC - puolelta arduinolle koodia pukkaisi ubuntua pyörittävä kone.

Koneen johteet on tarkoitus väsätä samaan tapaan kuin tältä sivulta:

viewtopic.php?f=3&t=87

löytyvässä kurrin koneessa.

Kelkkoja liikuttamaan tulisi ainakin alussa ihan perus kierretankoa.

Sitte jostain pitäis saada halvalla laakereita sekä akseleille, että kelkoille.

Askelmoottoreina on tarkoitus käyttää bebekin kympin moottoreita, ainakin aluksi.

Jyrsimeksi tulee joku dremelin halpisversio.

Juu, lisäilen juttuja sitä mukaan kun ehdin ja muistan. Ottakaa kantaa ideoihini ja antakaan lisää vinkkejä ja ideoita. Jos joku on rakentanut toimivan laitteen, olisi kiva kuulla vinkkejä, mitä pitää ottaa huomioon laitteen suunnittelussa ja rakentamisessa.

Suurin osa arduinolla toteutetuista cnc projekteista käyttää grbl :iä. Googlettele lisätietoa. Tässä linkki githubiin: github.com/grbl/grbl

Itsellänikin on hyvin samantapainen cnc projetki meneillään, ollut oikeastaan jo pitkään haaveena, ja nyt voisin talven aikana väsäillä. Laitteen kooksi ja käyttötarkoitukseksi olin ajatellut samoja kuin sinäkin.

Minä meinasin tehdä lineaarijohteet laatikkokisoista, puuilosta ainakin niitä löytyy. Vaikuttavat ihan tarpeeksi jykeviltä tähän hommaan. Lisäksi ovat melko halpojakin.

Jotkut halvat stepperit pitäisi laittaa ebaysta tilaukseen… Laitteen rungon ajattelin rakentaa kahdeksasta kappaleesta 20x50x350 mm puuta. Leikkaavatkohan minulle paikallisessa k-raudassa ihan mielellään noihin mittoihin? :unamused:

Ohjausta mietin että teenkö grblillä vai ostaako halvan ohjaimen ebaysta. Muistelen että grbl olisi pitänyt jotenkin vaikeasti asentaa arduinolle, saatan toki olla väärässäkin, pitäisi tutkia asiaa. Grbl:hän tulee todella halvaksi, easydriverit siihen vain arduinon perään.

Oma projektini on lähtenyt aika mallikkaasti liikkeelle. Tarkoituksena olisi tehdä kevyt jyrsin, jolla voisi mahdollisesti jotain kevyttä muovia leikellä. Mahdollisesti myös leikata vinyyli kalvoa, ja kaivertaa puuhun.

Tähän mennessä olen saanut aikaiseksi:
-Grbl ohjaus arduinolle. Universal g-code sender lähettelemään koodia.
-Stepperit, ruuvitangot, ruuvit ja mutterit, laatikkokiskot (=lineaarijohteet) hankittu
-Rungon kasaus aloitettu. Rungon teen vanhasta yöpöydästä joka on ylösalaisin käännetty. Liekkö sitten hyvä asia, lastulevyähän se on :unamused: x-akseli alkaa olemaan valmis.

hei !

kiinnostava aihe…

itselläni on ostoinen metallijyrsin, joskin Manuaali.

Onko Mekaanisten osien suhteen jotain ideoita joita mietit, jotka on auki ja kaipaa näkökulmia ajatuksia suunnitteluun ?

esim vaikka kiskojen Shimmauksen toteutus ja Shimmauksen säätö tms mekaaninen asia, jotta saa klappia pois sieltä sun täältä jos tarvis.

tai vaikka Jyrsinpään Moottori malli ja istukka jne työkalujen kiinnitys.

Lastulevy jos se on Vanhanliiton laatua, luulisi käyvän. Hakepuru/liima prässätty levy on huonompaa. mdf levystä puhumattakaan.

t.m

Nonii, suunnitelmat on päivittyneet uuteen uskoon… taas.

Idean bebekin moottorien käytöstä hylkäsin, seuraava idea on tilata robomaasta:
Joko:
robomaa.com/index.php?main_p … eodbh3upt4
tai:
robomaa.com/index.php?main_p … eodbh3upt4

Ylemmässä linkissä pienempi ja alemmassa isompi vaihtoehto, veikkaan että pienemmissäkin riittäisi vääntö tähän projektiin, joten ne ovat tällähetkellä todennäköisin vaihtoehto, lisäksi tarkoituksena oliusi käyttää easydrivereita:

robomaa.com/index.php?main_p … eodbh3upt4

joiden “pitäisi” olla yhteensopivia noiden ylimmässä linkissä olevien moottorien ja arduinolla toteutettavan ohjauksen kanssa.

Tällä hetkellä linkin takana oleva kone vastaa påarhaiten mielikuvaani tulevasta koneesta:
wot.lv/homemade-desktop-cnc-router.html

Johteet toteutetaan kylläkin toisella, eli ensimmäisessä viestissäkin mainitulla tavalla tai vaihtoehtoisesti neliöputkilla, jotka tosin ovat epätodennäköisempi vaihtoehto, koska niiden kiinnittäminen puiseen runkoon on ainakin omien pohdintojeni perusteella vaikeampaa, kuin levyn molemmin puolin kiinnitettävien L - kulmalistojen tapauksessa.

Semmosta, jos tulee mieleen ehdotuksia, niin kommentoikaa ihmeessä.

Varmasti käy ihan kummat vain moottoreista. Easydrivereiden pitäisi juu olla yhteensopivia noiden kanssa.

Suosittelisin että tilailet suoraan tilaat ebaystä, niin säästät hirmuiset summat. Tyyliin easydriverit 5 euroa.

Omasta projektistani… Tuota noin, aina ei voi onnistua. Tässä vaiheessa alkaa olla fakta, että tästä ei saa cnc.tä aikaiseksi. Lastulevy on niin kamalan huteraa, ja koko cnc:ssä ei ole edes tilaa z-akselille. Niinpä koetan, jos saisin tästä laser-leikkurin aikaiseksi. Ja miksipä ei, onhan minulla jo oikeastaan melkein valmis sellainen, laser vain puuttuu.

Olen törmännyt erääseen ongelmaan. Yrittäessäni tulostaa vekottimellani jotain, tulostuu kaikki mahdottoman pienenä. Myös moottorit pitävät melko hassuja ääniä toisinaan. Epäilen, että ongelma johtuu steppereiden powerista. Minkäkokoista tulisi nema 17 steppereille käyttää? Nyt minullla on tuossa 12V 1A muuntaja, joka ei varmaankaan ole tarpeeksi iso, mutta kun en uskaltanut isompaakaan laittaa, jos vaikka kärähtävät.

Miksi MDF olisi huonompaa? Käsittääkseni se on kosteuden ja lämpötilan suhteen hiukan stabiilimpaa kuiperuslastulevy. Kaikki tuollaiset toki turpoavat jos vettä päälle kaataa.

MDF on parasta puuta mitä saat. Se on mittatarkaa, hajoaa pölyksi ja muuttaa melko vähän muotoaan ilmankosteuden mukaan. Lastulevy on aina ilkeää, koska taipuu hiljalleen, lohkeilee lastuina ja liima haisee. Imaisee vesilätäköt itseensä toiselta postinumeroalueeltakin. Vaneri on oletuksena kieroa ja sen paksuutta ei koskaan tiedä. Tosin se sitten kestää pieksemistä.