PC:n tuulettimen lämpötilaohjaus

Aloittelen ensimmäistä Arduino-projektia, ja tarkoitus olisi saada tuuletin pyörimään cpu:n lämpötilan mukaan. Hankin joskus tuollaisen pico-itx koneen, lähinnä kotipalvelimeksi, mutta tuon oma minituuletin pyörii aina täysillä kierroksilla joten ei ole tullut paljon tuota käytettyä. Muutama kuukausi sitten tutustuin mikrokontrollereihin, ja nyt sain keksittyä jotakin järkevää ja helppoa jonka voisin toteuttaa.

Onko kenelläkään kokemusta samantyylisestä projektista? Minkälainen lämpötila-anturi lienee sopiva kyseiseen hommaan?

Lisäyksenä vielä sen verran, että tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa kyseistä projektia lisäämällä ainakin jonkinlainen näyttö, joka kertoo koneen lämpötilan yms. Ehkä jopa rakentaa passeli kotelokin, jolloin konetta voisi käyttää tulevissa robottiprojekteissa.

Ohjaus on helppo. Kohtuullinen trankku ja PWM:ää sille. Mittaus on hieman vaikeampi. Kun siilin lämpötilaa mittaa ja yhtäkkiä tempaiset crysiksen pyörimään, niin prossu on jo paistunut siinä vaihessa kun propelli alkaa antamaan kaikkensa.

Eli jotta voisit säätää fiksusti, niin ratkaisuna voisi olla jotain tämän kaltaista. Mikrokontrolleri ajaa tuuletinta täysillä, ellei ATK anna ohjausta. Ohjaus on voimassa 5 sekuntia. Ohjaus annetaan joko toivottuna nopeutena tai prosessorin lämpötilan mukaan tai jotain. Kuitenkin niin, että mikrokontrolleri laskee puhaltimen kierroksia vain silloin kun se on mahdollista tuhoamatta prossua.

Yhteys tulisi USBista tai sarjanarusta.
Jos nyt kuormat pamahtavat tappiin ja kone ei vastaa, saadaan täydet tehot puhaltimesta ja prossu säästyy.

Oletko muuten tarkistanut, että tuota flektiä ei voi ohjelmallisesti ohjata? Itsellä on tuo yksi kone, joka sanoo öisin vuu-uu-uu. Muulloin sitä ei kuule. http://vuokko.nukku.net/thermopropelli.png kuvatusta tuosta koneen elämästä, ja siitä voi miettiä miten keljua tuonkin säätäminen on. Lm1.sensor on ilmeisesti prosessori, koska se seuraa melko hyvin kuormitusta.

Kiitos vastauksesta, jotakin tuon tapaista voisin miettiä.
Kyseinen kone on siis Via Artigo A1000, eikä tuossa itsessään ollut minkäänlaista mahdollisuutta mitata lämpötilaa. Tuuletin pyörii siis aina täysillä.

Lämpötilasensoriksi kelpaa ilmeisesti tuollainen lm35, ainakin ebayssa niitä näyttää olevan paljon tarjolla.