Pariston jännite

Ulos terassin katon tolppaan sijoitettu anturi on valittanut yli puoli vuotta jännitteestä. Paristo on T-mallin kovia oloja kestävä patteri. Lämpötilalukemat hyvin linjassa muista mittareista katsottujen kanssa. Mistähän kyse? Eikö jännitteen mittaus ole luotettava? Vaihdanko pariston vasta kun yhteys katkeaa tai lukemat eivät ole enää järkeviä?

Hei @Jukka_Palm ,

Kiitos viestistäsi! Pariston varaus vaihtelee jonkin verran olosuhteista riippuen. Tässä esimerkkinä kuva yhden ulkona olevan anturin paristojännitteen vaihtelusta.

Varoitus pariston varaustasosta voi siis näkyä ja poistua jo ennen todellista pariston vaihtotarvetta. Nämä rajat ovat sovelluksessa seuraavat:

  • Jos lämpötila on alle -20 °C, vähäisen paristojännitteen raja = 2V
  • Jos lämpötila on alle 0 °C mutta yli -20 °C, vähäisen paristojännitteen raja = 2,3V
  • Muut lämpötilat, vähäisen paristojännitteen raja = 2,5V

Sanoisin, että oikeastaan peruskäytössä paristo on täysin ok vaihtaa vasta sitten, kun se ei enää pidä RuuviTagia virroissa, mutta mikäli et halua mittaustuloksiin katkoksia tai mittailet tärkeää kohdetta, suosittelemme tietysti vaihtamaan pariston hyvissä ajoin.

RuuviTagissa käytössä oleva kolikkoparisto kestää yleensä normaalikäytössä 1-2 vuotta. Paristot ovat joskus hieman yksilöllisiä jännitteen suhteen ja mitattu jännite ei ole aina täysin suoraan verrannollinen siinä jäljellä olevan energian määrään mistä johtuukin se, että joissain tilanteissa sovellus saattaa tosiaan näyttää vähäistä paristovarausta, vaikka hengissä RuuviTag sillä voi pysyä vielä useita kuukausia. Madaltunut jännitetaso ei vaikuta mittaustulosten luotettavuuteen.

1 Like