Oskilloskoopin käytön aloittelu

Ajattelin hankkia oskilloskoopin. Mitään aivan täsmällistä käyttökohdetta ei ole, mutta tarkoitus olisi voida mitata monia digitaalisia signaaleja - kuin myös analogisia signaaleja, kuten matalahkoja radiotaajuuksisia signaaleja. Ajattelin ostaa varmaan 100 MHz asti ylettyvän oskilloskoopin, koska sitä korkeampiin taajuuksiin pystyvät tuntuvat olevan vähän turhan kalliita aloittelevalle harrastajalle.

Tarkoituksena olisi kuitenkin mm. saada itselle parempaa intuitiivista käsitystä erilaisten piirien toiminnasta, tarvittaessa vianetsintä tilanteissa, joissa pelkkä yleismittari ei oikein riitä - ja kaikenlainen kokeilu, jotta ymmärrys lisääntyisi niin elektroniikan, kuin oskilloskooppien suhteen.
Koska käytännössä tuollaisesta joutunee pulittamaan ainakin noin 300 euroa, niin kaipaisin vähän neuvoja siitä, että miten välttyä oskilloskoopin tai mitattavan laitteen rikkomiselta heti alkuunsa.

Ilmeisesti ainakin verkkojännitteisten laitteiden mittaus kannattaa unohtaa, vaikka varmaan jolloin sopivilla kytkennöillä se on tilanteesta riippuen mahdollista. Mutta entäpä matalajännitteisten laitteiden mittaus, jotka saavat sähkönsä verkkomuuntajasta tai tietokoneen USB-portista? Ilmeisesti oskilloskoopissa toinen napa on kytketty maahan, mutta voiko tämän navan kytkeminen mitattavaan laitteeseen johtaa siihen, että virtalähteen tai tietokoneen kautta virtansa saavaa laitetta mitatessa oskilloskooppi tai laite tuhoutuvat? Entä onko riskin suhteen eroa sillä, että sattuuko oskilloskoopin navat kytkemään väärin päin? Entä millaiset ovat melko herkkiä laitteita mitatessa siitä, että oskilloskoopin kärjellä koskemalla saisi staattisella sähköllä tuhottua laitteita? Entä jos laitteesta mittaa kahta eri signaalia, niin onko mitään käytännöllisiä vinkkejä siitä, ettei samalla tule vahingossa aiheuttaneeksi ei-toivottua oikosulkua oskilloskoopin napojen maapäillä, jotka käsittääkseni on suoraan kytketty toisiinsa? Jos piirissä on induktiivisia osia, kuten releitä tms, onko silloin suuri vaara, että esimerkiksi sähkön katketessa tms - jännite nousee äkillisesti niin korkeaksi, että oskilloskooppi vaurioituu?

Onko jotain muita vinkkejä siitä, että mitä kannattaisi tehdä ja mitä ei ainakaan aloittelijan kannata tehdä? Kuten kysymyksistä käykin ilmi, olen tosiaan vielä täysin aloittelija elektroniikan suhteen, vaikka tietokoneiden softapuoli onkin hyvin hallussa.