Ohmin laki

Ajattelin kirjoittaa artikkelin ohmin laista, koska edellisen artikkelin yhteydessä joku heitti toivomuksen tästä aiheesta, vaikka netistä löytyykin ko. aiheesta aika paljon tietoa… Tarkoitus olisi käydä asiat mahdollisimman selkeästi ja yksinkertaisesti läpi… Artikkelin lukemisen jälkeen toivoisin, että jokainen sen lukenut saisi jonkunlaisen käsityksen ohmin laista… Artikkeli on suunnattu elektroniikka harrastusta aloitteleville ja miksi ei myös vähän kokeneemmillekin harrastelijoille… :wink:

[size=150]Sisällys[/size]

  1. Yleistä
  2. Resistanssi
  3. Jännite
  4. Virta
  5. Loppusanat

[size=150]Yleistä[/size]
Ohmin laki on kaavana: R = U/I

R = Resistanssi - ohmi [Ω]
U = Jännite - voltti [V]
I = Virta - ampeeri [A]

Ohmin lain avulla voidaan selvittää minkä tahansa tuntemattoman suureen arvo, kun tunnetaan kahden muun suureen arvot…

R = U/I
U = I*R
I = U/R

Alla muistisääntö, jonka avulla ohmin laki pysyy helposti muistissa… Alla olevat kolmiot toimivat siten, että peitetään esimerkiksi sormella se suure joka halutaan selvittää… Eli ei tarvitse painaa kuin yksi kolmio ja sinne suureiden sijoitusjärjestys mieleen, niin ohmin laki kulkee aina mukana…

Kuva0.jpg
[size=150]Resistanssi[/size]
Tässä kohtaa käymme läpi tilanteen jossa tunnemme suureiden jännitteen ja virran arvot… Haluamme näiden perusteella selvittää tuntemattoman suureen resistanssin arvon…

Kuva1.jpg
Eli kuvan perusteella tunnemme seuraavien suureiden arvot:
U = 12V
I = 12mA = 0.012A

Näin ollen suure jonka arvoa emme tiedä on R (resistanssi kuvaa tässä tapauksessa vastuksen suuruutta virtapiirissä), jonka voimme selvittää ohmin lain avulla kaavalla R = U/I seuraavasti:
R = 12V / 0.012A = 1000Ω (1kΩ)

[size=150]Jännite[/size]
Tässä kohtaa käymme läpi tilanteen jossa tunnemme suureiden virran ja resistanssin arvot… Haluamme näiden perusteella selvittää tuntemattoman suureen jännitteen arvon…

Kuva2.jpg
Eli kuvan perusteella tunnemme seuraavien suureiden arvot:
I = 12mA = 0.012A
R = 1k = 1000Ω

Näin ollen suure jonka arvoa emme tiedä on U (jännite kuvaa tässä tapauksessa virtalähteen jännitteen suuruutta virtapiirissä), jonka voimme selvittää ohmin lain avulla kaavalla U = I*R seuraavasti:
U = 0.012A * 1000Ω = 12V

[size=150]Virta[/size]
Tässä kohtaa käymme läpi tilanteen jossa tunnemme suureiden jännitteen ja resistanssin arvot… Haluamme näiden perusteella selvittää tuntemattoman suureen virran arvon…

Kuva3.jpg
Eli kuvan perusteella tunnemme seuraavien suureiden arvot:
U = 12V
R = 1k = 1000Ω

Näin ollen suure jonka arvoa emme tiedä on I (virta kuvaa tässä tapauksessa virran suuruutta virtapiirissä), jonka voimme selvittää ohmin lain avulla kaavalla I = U/R seuraavasti:
I = 12V / 1000Ω = 0.012A (12mA)

[size=150]Loppusanat[/size]
Tämän artikkelin tarkoitus oli tarjota perustiedot ohmin laista ja antaa artikkelin lukijalle siitä jonkinlainen käsitys… Elektroniikkaharrastajan olisi hyvä osata ohmin laki jollain tasolla, koska siihen törmää melkeinpä väistämättä elektroniikkaa harrastettaessa, joka on mielestäni yksi tärkeimmistä työkaluista elektroniikkaharrastajan työkalupakissa…

Mikäli ei muista noita kolmioita, niin hyvä muistisääntö on:

P=UI m U=RI (Puimuri)

Puimuri, ja ämmillä ei tehdä mitään.

Hyvä opas, mutta hiukka enemmän käytäntöä ei olisi ollut pahitteeksi. Vääntäkäähän rautalangasta. Jos siis haluan alentaa virtaa ja jännitettä niin lasken ohmin lain mukaisesti ja saan jonkun ohmimäärän joka alentaa sen verran? Näinkö?
Vai mitä minä tällä voin laskea?

Sähkötekniikkaa: Vastusten kytkentä, energialähteiden muunnokset

Selvennämpä kysymystäni. Kuinka siis mitoitan vastuksen?

Jos kytkentä on seuraavanlainen: vastus.png
Rvirta rajoittaa Rkuorman virtaa ja Rjännite rajoittaa jännitettä.

Jos Rjännite puuttuu, on virta = Vcc/(Rkuorma+Rvirta) Vcc siis jännite.

Rkuorman näkemä jännite on taas ((1/Rjännite + 1/Rkuorma))* (Vcc/(Rvirta + (1/Rjännite + 1/Rkuorma)) Jolloin virtahan lasketaan Vcc/(Rvirta + (1/Rjännite + 1/Rkuorma))

Noin nopiaan pähkäiltynä.

Lausekkeissa Rvirta + (1/Rjännite + 1/Rkuorma) ei dimensiot natsaa.
Pitänee olla Rvirta + 1/(1/Rjännite + 1/Rkuorma)
= Rvirta + Rjännite x Rkuorma/(Rjännite + Rkuorma)

Sori. Ei aina voi onnistua. Kun ne itte kirjoittaa paperille niin on täysin selkeää, kun on murtoviivat ja kaikkee. Yritin silti parhaani, mutta tyrein ja pastetin poskelleenkin. piirianalyysi on ihan kivaa, mutta vaatii kynän ja paperin, sekä vähän spaissia