Ohjelmoi LaunchPadia kuin Arduinoa

[size=150]Aluksi[/size]
Msp430 launchpad on loistava Texax instrumentin kehittämä kehitysalusta. Launchapdin suurin vahvuus on sen hinta. Siinä missä Arduinosta joutuu maksamaan ~24 euroa saa Launcpadin noin 4 euron hintaan.*
Launchpadin suurin heikkous Arduinoon nähden on sen vaikeampi ohjelmointi. Arduinolla monet asiat on “piilotettu” kirjastojen taakse, mikä tekee siitä helpommin ohjelmoitavan.

Oppaassa kerron kuinka voit ohjelmoida launcpadia Energia-ohjelmalla aivan kuin ohjelmoisit Arduinoa. Asiat käydään aika heikosti läpi. Artikkelin tarkoituksena onkin vain kertoa sinulle että tällainen ohjelma on olemassa, ja päästää sinun alkuun sen kanssa.

[size=150]Ladataan Energia[/size]
Energia on launcpadin koodaukseen kehitetty arduinon näköinen, ja arduinon koodilla toimiva editori. Voit ladata energian tästä: http://energia.nu/download
Lataus kestää nettiyhteydestäsi riippuen minuutin tai pari.

[size=150]Asennetaan Energia[/size]
Kun lataus valmistuu pura lataamasi tiedosto. Purkamisen jälkeen avaa purettu energia kansio, ja kaksoisklikkaa energia ohjelmaa., ja energia ohjelma aukeaa.

[size=150]Muista Nämä![/size]
Ennekuin lataat launcpadille ohjelmaa olisi sinun hyvä tietää muutama asia. Parhaiten energia ohjelma tulee toimeen uudemman launchpad version (rev.1.5) kanssa. Vanhemman version kanssa ongelmia tulee mm. IRremote kirjastoa käytettäessä. Mikäli haluat käyttää sarjaporttia launcpadin kanssa, kytke launcpadin RXD ja TXD pinnien “jumpperit” kuvassa näkyvällä tavalla.

Seuraavaksi pinninen asettelu. Arduinosta poiketen pinninen asettelu menee seuraavasti:
Vasemmalla puolella on launchpadin pinni, ja oikealla puolella pinnin numero jota tulee käyttää energia koodissa.

Yllä mainittujen lisäksi muutamaa pinniä voidaan koodissa kutsua toisellakin nimellä:

[size=150]Ladataan ohjelma[/size]
Kun avaat energia ohjelman, pitäisi aueta arduino ohjelman näköinen punaisella sävytetty ohjelma. Ladataan launcpadille ohjelma joka vilkuttaa lediä. Avaa blink esimerkki: File->Examples–>basics–>Blink

Sitten tarkista vielä tools valikosta että valittuna on oikea launcpad mikrokontrolleri ja sarjaportti. Kun kaikki on ok voit painaa → nuolen näköistä upload nappia. Mikäli kaikki sujuu ongelmita, pitäisi launcpadin punainen ledi vilkkua. Mikäli ongelmia kuitenkin ilmenee , kokeile avata energia ohjelma uudelleen, ja uploadata uudelleen.
[size=150]Lopuksi[/size]
Nyt voit helposti ohjelmoida launcpadia niinkuin arduinoa! Toivotavasti artikkelista oli edes jotain hyötyä, rakentavaa kritiikkiä otan mielelläni vastaan. :slight_smile:

Kiitos kun muistuttelit, tämä onkin ollut testilistalla jo jonkun aikaa, mutta unohtunut täysin.

Omaan käyttööni olen todennut MSP430:n liian pieneksi (RAM & ROM) suurempiin projekteihin, mutta pienemmät demot jne on varsin nopea ja helppo tehdä Energian avulla, joten pitääkin pistää samoin tein testiin. Vaatinee tosin ensin totuttelua, kun ei ole Arduinoonkaan kertaakaan koskenut vaan leikkinyt vain puhtaan AVR:n ja ARMin kanssa, todennäköisesti meinaa tehdä asiat liian vaikeasti :stuck_out_tongue:

Hyvä ja selkeä pikaopas. Voisitko ladata kuvat vielä uudestaan foorumin liitetiedosto-ominaisuutta käyttäen (nyt ovat niin pieniä, ettei niistä näe mitään)?

Nyt on ensimmäinen testisofta tehty Stellaris Launchpadille ja aika kivastihan tuo toimii, tosin aika paljon on funktioita vielä porttaamatta Stellarikselle ainakin. Pitäisi varmaan ruveta koodia tarkastelemaan ja katsella josko sais jotain järkevää aikaseks.

Yksikään Arduinon kirjastoista ei myöskään ole toiminut Stellariksen kanssa ja mukavintahan on, että koodi kyllä kääntyy, eikä virheitä tule. Pitäisi jaksaa siis debuggeri säätää kuntoon.

Kokonaisuudessaan kyllä varsin pätevän oloinen värkki jo nykyisellään, varsinkin kun Stellariksessa riittää teho epäoptimiin koodiinkin. Tällä hetkellä Stellariksessa pyörii koodi, jossa seuraavat ominaisuudet:
N kappaletta AD-muuntimia
N kappaletta PWM-ulostuloja
3x4 keypad
sarjaportti-käyttöliittymä, johon data tulostetaan JSON-formaatissa ja osaa ottaa PWM:n arvot vastaan komennolla

Tuohon tehtynä sitten Pythonilla kirjasto, joka sallii ohjailun ja datan lueskelun, eli käytännössä yhdistelmästä syntyy varsin näppärä perus-IO-härpäke, jonka voi helposti kytkeä PC:hen kiinni.

Stellarinoako käytät?
hackaday.com/2012/12/19/stellari … launchpad/

Ite tossa katellu kasaan tota Coocox ympäristöä. Tossa vaikutti olevan kohtuu kattavat kirjastot.