Ohjelmistoa virtuaaliseen rakenteluun

Terve,

Olen aika uusi tällä elektroniikka-alalla, mutta mielenkiintoa on. Kouluissa aikanaan jotain pientä tullut väsäiltyä, servojen yms. kanssa on tullut tuolla radio-ohjattava puolella temmellettyä ja kolvikin pysyy kädessä kun on vähän sitä sun tätä tullut korjailtua (komponenttien vaihtoa). Pahemmin en itse ole mitään laitteita suunnitellut saatikka toteuttanut toisten ideoita, mutta aina välillä sitä tällaisistakin haaveilee. Perusasiat vaan pahasti hukassa…

Nyt lähinnä mielessä, että onko olemassa ohjelmistoa jossa olisi komponentteja joita voisi virtuaalisesti asetella piirilevylle, asennella sinne piirejä ja syöttää piireille tarvittaessa koodiakin. Lopuksi tietysti antaa laitteelle virtuaalisesti virrat ja katsoa mitä tapahtuu, eli siis ns. “rakentaa” laite virtuaalisesti ja testikäyttää sitä. Kuulostaa varmaankin hullulta, mutta voisi olla kiva apu suunnitellessa ja rakennellessa. Ainakaan ei tulisi rikottua mitään, nurkat ei täyttyisi keskeneräisillä projekteilla eikä harmittaisi jos into loppuisi kesken.

Onko kukaan koskaan kuullut, nähnyt tai kokeillut tämän tapaista ohjelmistoa? Onko toiveajattelua?


Tuomo

Tervetuloa foorumille!

LabVIEW on yksi, mutta sitä voisi luonnehtia ennemminkin graafiseksi ohjelmointikieleksi. Wikipediastakin löytyy jotain LabVIEWistä. Kyseessähän ei ole todellakaan mikään ilmainen ohjelma.

Fritzing on sen sijaan ilmainen ja helppokäyttöinen suunnittelutyökalu, josta kerrotaan sen kotisivulla näin:

“Fritzing is an open-source initiative to support designers, artists, researchers and hobbyists to work creatively with interactive electronics. We are creating a software and website in the spirit of Processing and Arduino, developing a tool that allows users to document their prototypes, share them with others, teach electronics in a classroom, and to create a pcb layout for professional manufacturing.”

Nuo eivät vastaa aivan kysymykseesi, mutta ehkä joku tietäisi muitakin ohjelmia?

En ole liiemmin aiheeseen tutustunut, mutta koska elektroniikan toiminta riippuu hyvinpaljon komponenttien ominaisuuksista ja komponentteja on erilaisia aivan uskomaton määrä en usko, että ainakaan millään edullisella lisenssillä noin hyvän kuuloista simulaattoria on. Piirtää toki voi monilla ohjelmistoilla.

gschematics osaa jotenkin kaiketi, en tiedä miten, spicen kanssa yhdessä simuloida. Eaglessä on joku POVRay juttu jolla voi ulkoasuja miettiä.

gschem on kyllä niin karu ympäristö, mutta se on ihan hyvä. Olen vääntänyt sillä ihan kunnon kokoisia kytkentöjä ja PCB:llä piirtänyt levytkin. Hidasta ja hurjaa puuhaa. Silti pidän siitä.

Ja natikalta tällainen!

Itse olen tuota Multisimiä käyttänyt kanssa, loistava ohjelma jos haluaa kokeilla erilaisia kytkentöjä. Koodia siihen ei voi syöttää, mutta esimerkiksi Matrix multimedian Flowcode-ohjelmalla voi simuloida mikrokontrollerin toimintaa erilaisten komponenttien kanssa, kuten ledit tai lcd sekä kytkimet, joita yleisimmin tulee käytettyä.

Flowcodea tosin ajetaan Flowcodella, joka on graafinen ohjelmointikieli, eli esimerkiksi C:llä tehtyjä ohjelmia ei pysty tuolla simuloimaan. Flowcodessa tosin on palikka, johon C:llä voi tehdä komennon, mutta en ole tätä ominaisuutta juuri käyttänyt joten en sen toiminnasta tarkemmin tiedä.

Kuten Multisimikin, on myös flowcode maksullinen.

Jos ihan piirilevyn ja oikeiden (mahdollisesti 3-ulotteisten) näköisten osien liikutteluun sijaan riittää piirikaavion piirtäminen ja suunnitellun kytkennän simulointi, niin siihenhän kyllä löytyy varmaan moniakin vaihtoehtoja (maksullinen puoli mukaanluettuna). En nyt muista minkälaisia ilmaisia olisi, mutta kokeiluversioillakin pärjää aika pitkälle, esim. MicroCapin Evaluation versiossa komponenttien määrä on rajoitettu 50 kappaleeseen, ja jonkun hakkuriteholähteen tms. simulointi voi olla hidasta. Kaikkia mikropiirejäkään ei ole käytettävissä, mutta peruskomponenteilla pärjää pitkälle, ja taitaapa joitain osia pystyä lisäämäänkin jos valmistajalta saa tai jollekin harrastajasivustolle on kerätty komponenttien kuvaustietoja.

Huono kun nykyään tuota MicroCapin kokeiluversiota pitää pyytää valmistajalta erikseen, mutta jos esim. 8 version löytäisi jostain tiedostoarkistosta… Tulipas vastaan linkki mistä osoitteesta sen sitten valmistajalta saa. On ainakin luotettavampi kuin epämääräiset mainoksilla täytetyt lataussivustot:
spectrum-soft.com/demodownnew.shtm

On näköjään uudempi 10 versio, kun 8 on mitä olen käyttänyt, mutta rajoitukset vaikuttaa samankaltaisilta. Osien tuonnissa voi olla lisärajoituksia, jos arvaan oikein mitä “no Model capability” tarkoittaa rajoituksissa.

LabViewillä ei voi oikein kytkentöjä suunnitella, joissain tapauksissa tietenkin voi olla vaihtoehtoinen tapa tehdä joku asia, jos sulautetun järjestelmän sijaan tehdään pc:llä pyöritettävä ohjelma jolla jotain datankeruukorttia tms. käytetään.

Fritzingiä en ole käyttänyt, mutta huomasin sen itsekin joskus. Sen koekytkentä- ja piirilevy piirrostilat voisivat olla mitä haettiin? Ja onhan siinä piirikaaviotilakin, joka tarjoaa siis samanlaisen näkymän kuin MicroCap. Mutta simulointia ei Fritzingin sivulla mainittu, vain kytkennän ja piirilevyn suunnittelusta ja jopa osien luonnista, mutta niissäkään ei kerrota toiminnasta, vain komponenttien ulkoasusta, käyttäjälle näytettävistä tiedoista ja mitä liitäntöjä kuvaan tulee eli komponentin jalat.

Proteus kuulostaa juuri siltä, mitä haet labcenter.com/products/vsm_overview.cfm.
Ilmainen se ei ole, mutta muistaakseni jonkunnäköinen ilmainen kokeiluversio löytyy.

qucs:lla pystyy tekemään simulointeja myös, ihan järkevän olonen ohjelmisto, tosin en muista, saiko siihen kontrolleria “kiinni”… qucs.sourceforge.net