Näytön ohjaus

Nyt lähden ihan umpimetsästä. Eli: hankin jostain vaikkapa tietokoneeseen
tarkoitetun 28" näytön. Vaikka Verkkokaupasta tms, eli ihan perusmalli.

Sitten haluan näyttöön tekstejä ja mahdollisesti kuvaa, ilman tietokonetta.
Eli voiko tämmöistä ohjata (helposti) vaikkapa jollain AVR:lla? Minkälaista
härpäkettä tarvitaan väliin? Tarkoitus olisi toteuttaa jonkinlainen sähköinen
ilmoitustaulu.

Ajatus on ihan alkutekijöissään, joten en oikein osaa kysyäkään mitään!

Kiitos kuitenkin vastauksista.

Varmaan halvin on laittaa RaspberryPi tuohon.
Eli vaatii jo ARM tasoa, jos DVI/HDMI käytetään.

Kiitos vastauksesta.

Otan Raspberrysta selvää. Onkohan käyttö (näytön ohjaaminen)
kovin hankalaa… ei ole mitään kokemusta moisista.

RaspberryPi on valmis kortti jossa ARM11, jossa on näytönohjain ja valmis käyttis graafisella käyttöliittymällä. Eli tähän vian pikkusen koodia linuxin päälle, niin pitäs onnistua.

Tuollaisen DVI/HDMI/LVDS näytön ohjaamisene tarvitaa FPGA tai ARM. Nuo kuitenkin syö stream muodossa dataa sisään eli sitä on kokoajan päivitettävä. Tätä varten on yleensä ARM9 lähtien kohtuu hyvät näytönohjain lohkot piirillä.

Eli tämän tosiaan vois toteuttaa myös FPGA + AVR jos haluaa. CPLD voisi ehkä piisata myös. Periaatteessa FPGA/CPLD pitää yllä näyttöpuskuria ja päivittää siitä näytölle. Tähän taitaa myös olla valmiita piirejä LVDS liitäntäisille näytöille.

Eli jos pikasesti haluaa eikä kiinnosta alkaa tekeen 2-4 kerros levyjä yms, niin suosittelen tota Raspberryy.

Edit:
raspberrypi.org/

VattuATK puskee sitten HDMI:tä ja kompostivideota. Näytön tulee siis osata HDMI tai DVI-D DVI-A ei ole tuettu.

Voihan sen telkkarin keltaiseen RCA:hankin virittää, mutta tarkkuus on sitten mitä on. Pää lahoaa aina omassa reissuläpykässä 1024x576 näyttöön. Ja 576 on mitä saat PALlista. 720 voi olla vaakaresoluutiona sitten. Myös 768, 740 ja kapeampia olen nähnyt PALliksi naamioituneena. Videoformaatit ovat vaikeita asioita ja niiden kanssa sattuu aina päähän.

Niin ja kompostivideo haisee noin yleensä erottelunsa, väriensä ja vähän kaiken kanssa. Se menee piikkilankaa piitkin ja on helppo kytkeä, mutta siinä se sitten olikin hyviltä puoliltaan.

Käsittääkseni (lue: saa korjata) PALissa pystyresoluutio on 576 (lomitettu kuitenkin), mutta vaakaresoluutiota ei ole määritelty. Kuva kun piirretään juovina. Vaakaresoluutio määräytyykin sitten pikselikellon mukaan. Yleensä tuossa tosiaan käytetään 720, 740, 768 tai 1024:n pikselin vaakaresoluutiota. Pikselit eivät siis ole välttämättä neliön muotoisia.

Lisäksi komposiitin kautta ruutua sitten päivitetään se 50 kertaa sekunnissa (ei haittaa liikkumattomalla kuvalla / synkronoidulla videokuvalla) ja kuva on lomitettua, eli jokainen juova päivitetään 25 kertaa, mikä ei ole kovin hyvä litteillä näytöillä, mutta käy kuvaputkille.