NAS:ia ostamassa

Hei!

Olis tarvetta NAS:sille. Kokoa ei tarvi olla ku maks 1Tb. Onko kokemuksia, hyviä ja huonoja? Vaatimuksina itellä on että olisi Samba ja ftp. Mistä kannattaisi hommata? Miten löytyykö keneltäkään nurkista pyörimässä?

Omasta kokemuksesta suosittelen buffalon nasseja.
Melkein kannattaa nassiksi ostaa suosiolla laite jossa on peilaava raid (raid 1). Tällöin hinta nousee hieman suhteessa tallennuskapasiteettiin mutta eipähän tarvitse pelätä kaiken datan katoamista kovalevyrikon sattuessa.
Itsellä on HS-DHGL51 mallinen 1T asema yhdellä lätyllä, hyvin on pelittänyt vuodesta 2007 24/7 ollut päällä. Kerran meni wanhalla firmwarella ohjelmisto sotkuun mutta firmiksen päivittämisen jälkeen ei mitään ongelmia ole ollut.
Nassia hankkiessasi kannattaa kiinnittää huomiota esim. usb-porttien määrään ja siihen mitä niihin voi kytkeä (tulostin, ulkoinen kovo, joku muu laite?) sekä tarvitsemaasi tiedonsiirtonopeuteen. 100Mbps löytyy varmasti kaikista uusista laitteista mutta sijoita silti sen verta nappulaa, että se 1gbps nopeus sieltä löytyy. Voin kokemuksesta sanoa, että on tuskaa siirtää dataa levylle tai sieltä koneellepäin ~10Mt/s :laughing:

Riippuu mitä hakee. Varmistettua dataa niillä on hankala saada. Lisäksi usein verkkoliityntä on laiska ja loppuen lopuksi ovat kauhean pieniä. Ehkä helppokäyttöisyys ja vaivattomuus ovat ne jutut.

Datan kanssa olen hokenut kahta asiaa: “Two is one, one is none.” ja “RAID is not backup” Kolmas kysymys on usein mielessä. Onko minun datani validia ja vastaako tuomani data lähtödataa.

Tosin suurin osa datastani on saatavilla verkosta, mutta ongelmaksi muodostuu ajoittainen katoaminen ja muuttuminen. Archive.org ei myöskään aina pelasta.

Itselle ei oikein selvinnyt minkä ongelman nuo ratkaisevat ja itse ratkaisin datan säilytysongelman näin:
Halvin ATK kaupasta ja täyteen levyä. Freenas sisään. ja toistetaan toimenpide. Nyt minulla on RAID5 pakka molemmissa ja kokoa noilla on tuo 10T (kuusi pariterasta kiekkoa) molemmissa. Lisäksi tuohon varmistusserveriin on kytketty kaksi 2T USBikiekkoa RAID1:llä muutosten sietämistä varten.

Käyttöserveri on varustettu kahdella gigaportilla. Toinen portti menee backupille ja toinen verkkoon.

Luonnollisesti levyt ovat salattuja ja virransyöttö on UPSin takana.
Vikalistaa vuoden 2010 alkupuolelta saakka:

  • Poweri backupista
  • USB kiekko backupista *)
  • UPS
  • Kiekko pääserveristä *)
  • pääserverin emolevyn konkat *)
  • UPSin akku

*) kohdat takuuseen.
Laitteet buuttaavat CF kortilta IDE portista.
Levyt pysähtyvät 10 minuutin käyttämättömyyden jälkeen.

Videoeditointiin yms datatyöskentelyyn minulla on ratkaisuna vielä yksi samanlainen värkki. Siinä on levyt pienempiä ja nopeampia. Idea on kuitenkin gigaeetterin tukkiminen ja se onnistuu. Videoeditiointi on ihan jees, kun pöytäkoneen prossu ja muisti ovat pullonkaulat 16G ja neljä kohtuu ripeää corea + systeemi SSD.

Nämä ovat ihan oikeita ongelmia ja ratkaisuja on monia.

Se, riittääkö MP3, video, pr0n yms käyttöön yksinkertainen nettipurkki vai pitääkö alkaa miettimään jotain jäykempää on tosiaan kiinni käyttötarkoituksesta. Yleensä ne pyörivät platat ovat ne heikoimmat lenkit powerien kanssa. Ja pyhä kolminaisuus on tässäkin asiassa voimissaan:
Halpa, nopea, luotettava. Valitse kaksi.

Ai niin. Tän tekeminen ei ole halpaa. Megawattitunti palaa sähköä lähes joka kuukausi :slight_smile:

Buffaloita on tullut katseltua. Itselläni ei niin tärkeää dataa oo että tarvis 2:lle kiintolevylle tallennella. Yleensä kaikki tärkeä on usb kovolla ja vähintään kahella tietokoneella. :sunglasses: tuli nyt tällainen väliaikainen kokoonpano kasattua ootellessa parempaa rahatilannetta:

  • Vanha abit kv-7 emo
  • 4gb ramia
  • amd athlon xp 3200+
  • 320gt kiintolevy
  • Linux Lubuntu 11.10
  • ftp, http, ssh serverit yms…

Hyvin on ainakin muutamanpäivän pelittänyt. Sitten vielä kaappien kätköstä löysin Asus wl-500g premium v2, johon päivitin uusimman firmiksen. Siinähän on sitten Nassin ominaisuudet kahdella usbilla. :wink: