Muuntaako TTL-taso RS-232:si?

Väsäsin tuossa pari ohjelmaa PIC16F628 mikrokontrollereille joista toinen lukee näppäinmatriisia ja lähettää painettua nappia vastaavan tiedon ulos ASCIIna RS232 väylälle. Vastaanottimena toimii samanlainen kontrolleri.

Kysymys kuuluukin: Kannattaako muuttaa tuo piiriltä tuleva TTL-tasoinen (+5V ja 0V) signaali RS232 tasoiseksi (+12V ja -12V) esim. MAX232-piirillä vai pelaisiko tuo yhteys kunnolla vielä 40m pitkän kaapelin perästä ihan TTL-tasoilla?

Eli
PIC16F628->MAX232->MAX232->PIC16F628
vai
PIC16F628->PIC16F628

Täällä näytti olevan tietoa kaapelien maksimipituuksista:

lammertbies.nl/comm/info/RS-232_specs.html

En osaa kuitenkaan vielä vastata itse kysymykseesi että riittääkö TTL-taso vaiko ei :wink: Luultavasti riittää, mikäli kaapeli on hyvää ja bitrate alhainen, mutta kokeilemalla tietysti selviää parhaiten.

Kiitokset, ei käynyt mielessäkään että nuo kaapelin pituudet olisi speksattu. Bitrate on tietysti vielä muutettavissa eikä sen tarvitse olla kovinkaan kummoinen. Ei kai siinä, pitänee tehdä kortti sitten modulaariseksi että saa tarvittaessa lisättyä tuon max232 kytkennän vaikka piikkirimaan tökkäämällä tuonne väliin.

RS232 tasoista sen verta, että niissä on yksi hieno asia. Jos veneessä on sinkki anodi uhrimetallina syöpymässä niin sarjanarussa se on vaippa. Linjan ollessa ylhäällä tyhjäkäynnillä (-12V == 1) kaapelin vaippa jos se on maa niin on se syöpyvä anodi. Eli jos kaapeli vuotaa vettä sisäänsä niin ohuet signaalikarvat säästyvät.

Oma kokemukseni on, että CAT5 vei rauhallista nitkuttelua 5 voltilla useamman kymmenen metriä. Kyseessä oli kuitenkin Atmelit.

Lähestymistapasi on siis oikein. Jätä paikka linjamuuntimelle ja jos ei toimi laita RS-485 Kuulemma toimii teollisuudessakin.

Hassuin datayhteys mitä olen nähnyt oli Elkom messuilla. Ruosteinen piikkilanka vei logiikan dataa ylitseen ja vauhdilla. Tosin sen 20 sentin verran data hyppää jo EMC häiriönäkin :smiley: