Miksei jänniteregulaattori ei reguloi?

Moottoripyörä kohteena ja koneen magneetto työntää ulos 5-30C AC. Tämä on tasasuunnattu diodisillalla jonka perässä perus LM7812 regulaattori. Moottorin ollessa tyhjäkäynnillä toimii hienosti. Ulos tulee 12-13V DC, mutta kierrosten kasvaessa lähtö AC jännite kasvaa ja niin kasvaa myös regulaattorin jälkeinen DC jännite. Parhaimmillaan nousee 25V DC.

Miksi näin? Miten voisi välttää? Onko syöttöjännitteen nopea muutos liikaa regulaattorille? Mitään suotokonkkia ei väleissä nyt vielä ole… tuskin on niistä kiinni kun jännite kasvaa noin radikaalisti.

Lineaariregulaattori vaatii kondensaattorit ympärilleen, jotta se edes toimisi. Tarkalleen se taitaa vaatia sen lähtöpuolelle, mutta itse ainakin laitan molemmille puolille.

Mopon ja auton magneetot ovat ilkeitä. Voivat antaa joo kivaa 30VAC, mutta sitten sieltä tulee sellainen ylläripylläri 100V piikki, joka tappaa talossa ja puutarhassa puolijohteet.

Tasasuuntauksen jälkeen jännite menee nollan ja jonkun välillä. puoliaaltosuuntauksessa toinen puolikas on kokonaan pois ja kokoaaltotasasuuntauksessa se on sellainen abs(sin(x)) näköinen.

Ne konkat oisi oikeasti ihan jees. Pienenpi ohituskonkka molemmille puolille regua, isompi vielä sisääntulon puolelle energiavarastoksi.

Onhan tasasuuntauksen jälkeinen negatiivinen jännite laitettu maaksi regulaattorille? Onhan sen regulaattorin jälkeen yleismittaria suurempi kuorma ainakin?

Itse kyllä suojelisin tuota regulaattoria. Eli ensin joku kiva vastus, sitten jäykkä zener. Joku 20V kalmpitus ja tehonkestoa sitten tarpeeksi. Jos siitä regulaattorista otetaan se 1,5A niin tehonkestoa noille mitoittamaan sen mukaan.

Tuon hakkasin hakuun ja tuli ekana. Hieman hintava…
fi.farnell.com/solid-state/1n331 … 0000004649

Kuormana kytkennässä pumppu, joka ottaa 900mA virtaa. Yhteinen miinus regulaattorilla ja pumpulla. Minkähän kokosia noi konkat sais olla? Ja tasasuuntauksen jälkeen toi zener diodi + ja - lankojen väliin?

Esimerkiksi: electrobotic.org/jpg/regule7805.jpg

Kytkennässä pieni kapasitanssi tarjoaa lyhyen tien nopeille vaihteluille ja isompi tasoittaa jännitettä.

Muista miettiä sen Zenerin suunta oikein.

Ja rippelin tappaja jotenkin näin. Mutta teet vaan niinkuin vuokko sanoo niin hyvä tulee. Ilman konkkia ei hommasta tule mitään ja jos säädetään, kannattaa säätää kunnolla ja laittaa se diodi mukaan myöskin!