Mikrokontrollerin powerointi auto käytössä

Moro,

Mitä kaikkea tarvii osata/tietää, että esim. Arduinon saa pelaamaan luotettavasti autoon kytkettynä?
Jonkinlainen suodatus luultavasti tarvitaan ja jännitteen pudotus myös.
Mistä kannattaisi lähteä liikkeelle? Onko jotain valmista piiriä, vaiko onko viisaampi tehdä ihan käämillä, diodeilla, konkilla ja lineaariregulla? Tosin tässä tapauksessa lämpöä tulee varmaan ihan kivasti, jos 7805-regulla pudotetaan jännite 14,4V → 5V.

Juu, onnistuuhan tuo 7805 - piirilläkin, mutta hukkatehoa tulee rutkasti;
14,4V - 5V = 9,4V
Häviöteho riippuu viritelmän virtatarpeesta, kokeillaan vaikka 1A
9,4V*1 = 9,4W.

Hukkateho muuttuu lineaariregu-viritelmässä lämmöksi, joka pitää saada jonnekin. kohtalainen jäähylevy on siis paikallaan, jos tähän toteutustapaan päädyt…

Tarkoitukseen parempi ratkaisu voisi olla joku hakkurihärpäke. Hakkureita löytyy valmiina mikropiireinä, jotka tarvitsevat ympärilleen jokusen komponentin, jokunen konkka ja kela… luulisin.
Henkilökohtaista kokemusta hakkureihin ei löydy, joten viisaammat jatkakoot tästä.

Jos haluat luotettavan powerin niin esim. näin: autokäytössä saattaa transienttipiikkejä tulla jopa 50-80 volttia syöttölinjasta (esim. ampeeriluokkaa olevat releet kun naksuu), tätä varten kannattaa ensin toteuttaa kunnollinen ylijännitesuoja kunnollisella TVS-diodilla (wattikesto pitää olla satoja ellei yli tuhat wattia). Tämän jälkeen suodatetaan häiriöt pois kondensaattoreilla ja ferriiteillä. Sen jälkeen voi olla pienempi ylijännitesuoja esim. +70 volttia max tai sen mitä powerimuunninpiiri kestää. Näiden suojausten jälkeen sähkö syötetään pääkondensaattorille ennen powerointia ja siitä vedetään edelleen poweripiirille. Tässä voi käyttää regulaattoria, jos lämpötila ei ole ongelma eikä suuria virtoja oteta, mutta suositeltavampi on dc-dc-muunnin. Lähtöpuolelle suojausta esim. oikosulun varalta, mikäli piiri itsessään ei sitä osaa tehdä (helpompaa kun kattelee sellaisen piirin jossa tämä on jo valmiina).

Ainiin, käytä sulaketta auton sähköjen ja oman laitteesi välissä!

Nimimerkillä alalla työskentelevä :wink: