Mekaanisesta lämpötilanäätimestä elektroninen.

Moro.

Kerrotaan nyt heti alkuun se että kokemusta elektroniikasta ei ole käytännössä yhtään, aihe on laajemmassakin mittakaavassa aina kiinnostanut, mutta itsenäisesti opettelu on vaikeaa ilman minkäänlaista pohja tietoa. Ja sitten itse asiaan.

Eli tarkoituksena olisi kyhäillä järjestelmä joka ohjaisi vanhan puupolttimen ilma-aukon kokoa kiertoveden lämpötilan mukaan ja estäisi näin polttimen ylikuumenemisen.

Polttimessa säätö on toteutettu mekaanisesti metallisella kierukalla josta menee ketju ilmaluukkuun, eli lämpölaajenemisen pitäisi hoitaa säätö. Jostain syystä kierukka ei kuitenkaan enään liiku mihinkään eikä säätö toimi, joten ajattelin sen korvaamista elektronisella säätimellä.

Oma ajatukseni:

-Lämpötila anturi polttimesta lähtevään putkeen mahdollisimman lähelle poltinta, lämmitys järjestelmään on joskus lisätty öljykattila ja kiertovesipumppu on sijoitettu sitä ajatellen. Eli kierto puupolttimessa on hieman hidasta ja riski kiuhemiseen on olemassa, siksi mittaus mahdollisimman läheltä poltinta

-Ilmaluukkua voisi säädellä servo tai askelmoottori jotenkin teleskooppivarren ja ketjun välityksellä, tällä saisin tehtyä hienosäädöt oikean luukun asennon ja lämpötilan suhteen löytämiseen.

-Jos järjestelmä joutuu äkillisen lämpötilan nousun takia (paremmin palavaa puuta yms.) sulkemaan koko ilmaluukun (millä tämä todettaisiin), tuli pesässä sammuu. Mutta syttyy uudelleen kunhan saa tarpeeksi ilmaa, eli lämpötilan taas laskiessa luukkua avattaisiinkin huomattavasti enemmän hetkeksi (5-10 seunttia) jolloin tuli taas syttyy. Sen jälkeen luukku palaisi siihen asentoon mihin anturilta saatu arvo sen määräisi.

Tässä kaikki minun ajatukseni, komponenteista ja ohjelmoinnin monomutkaisuudesta en tiedäkkään sitten mitään.

Olisin kiitollinen jos joku osaisi asiassa autaa.

Ilmeisesti sinulla ei ole aiempaa kokemusta mikrokontrollerien kanssa touhuilusta.
Jos haluat lähteä edistämään asiaa itse, kannattaa hommata joku kehitysalusta, esim. arduino, launchpad tai picaxe. Jolla alat harjoittelemaan ohjelmointia. Ensin vilkuttelet yhtä lediä, sitten kokeilet lisätä nappulan, jolla ohjaat vilkuntaa päälle ja pois, hommaat servon tai askelmoottorin ja opettelet ohjaamaan sitä (käyttötarkoitukseen voisi sopia servo, koska se tietää asentonsa). Sitten valitset lämpötila-anturin, jota käytät (ntc, ptc, joku digitaalinen anturi) ja luet sen arvoja. Sen jälkeen teet ohjelman, joka kääntelee servoa eri asentoihin lämpötilan mukaan.

Tässä Juchen:in artikkelissa luetaan ntc:llä lämpötilaa ja ohjataan servoa sen mukaan.
viewtopic.php?f=15&t=535

Siis, jos haluat OIKESTI nähdä järjestelmn eteen vaivaa, kannattaa aloittaa ohjelmoinnin opttelulla, oikotietä onneen kun ei ole :cry: .

Aloittelijalle hepoin ohjelmointikieli lienee basic.
Joten picaxe - mikrokontrollerit voisivat olla hyvä rarkaisu. Sen hyvänä puolena on myös yksinkertaisuus, vähimmillään tarvitset vain; mikrokontrollerin, 10k ja 22k vastukset, servon, tietokoneen jossa on sarjaportti, saraporttiliittimen, kytkentälankaa, esim. liuskakuparoitua reikälevyä ja 5Vdc powerin, lisäksi tietenkin materiaalit mekaaniseen toteutukseen.
Picaxe - toteutuksen hinta jäänee alle esim. arduinon hinnan, launchpadin saattaa saada halvemmalla riippuen ostopaikasta, mutta sillekin tarvitaan kaveriksi sekalaista nippeliä ja nappelia.

Kun vaikoit vähän käytettäviä osia, päästään hommassa eteenpäin :arrow_right: .

Hei!

Olen samaa mieltä Elkon kanssa, että kannattaa alkaa puuhastelemaan elektroniikan ja mikrokontrollereiden kanssa jonkin kehitysalustan kanssa, jos sinulla aiempaa kokemusta ei ole näistä hommista. Ainakin olet osannut laitteen toimintaa määritellä hyvin tarkastikin, joten siinä on jo toiminnallinen kuvaus pitkälti valmiina :slight_smile:

Ohjelmointikielestä en osaa sanoa mikä juuri sinulle on helpoin, basic voi olla tai sitten ei. Henkilökohtaisesti suosittelisin, että aloitat suoraan C-kielen opettelun, siitä kun alkeet on jotenkuten selvillä niin kynnys opetella lisää tai siirtyä toiseen kieleen on paljon pienempi. Plus, että C-kielen oppaita on netissä todella paljon, jopa suomen kielisiäkin.

Kehitysalustoja löytyy robomaa.comista ja samasta puljusta voit ostaa muitakin tarvitsemiasi komponentteja. Partcosta ja kouluelektroniikasta löytyy paljon muitakin komponentteja ja erilaisia aloitussarjoja elektroniikan komponenteille. Kehitysalustoista suosittelisin arduinoa, launchpadia tai jotain ARM-pohjaista.

Launchpad on ylivoimaisesti halvin ja kun sen tilaa TI:n verkkokaupasta http://www.ti.com/ww/en/launchpad/overview_head.html 4,30 dollarin hintaan, niin euroissa tuo on jotain 3,5 € ja nämä tulee suomeen asti ihan parissa päivässä. Suomalaisiltakin kaupoilta tätä saa, mutta suomalaisten hinnalla saa noin kaksi jenkeistä :smiley:

Sen enempää sovellusta ja sen elektroniikkaa kommentoimatta suosittelisin että tosiaan tutkailet mikä itseäsi saattaisi kiinnostaa. Tai sitten maksat jollekin joka tekee tämän sinun puolestasi, ei välttämättä kovin halpa vaihtoehto… :stuck_out_tongue:

Eikös tähän projektiin voisi hyödyntää suoraan tuota omaa projektiani?

Ei muuta kun lyömään päitä yhteen ja pohditaan homma kuntoon. Kun kaksi aloittelijaa väsää niin takuulla saadaan kunnon pommi aikaiseksi, mulla talon putkistot jäähän ja sulla vähän liiankin kuumaksi :smiley:


Tuomo

Ollu täs “vähä” hässäkkää niin en ole kerennyt tääläkään käydä hetkeen…

Kiitos hyvistä vastauksista, mutta kollasin mummolassa hallia ja löysin korvaavan mekaanisen laitteen, joten turha tässä kai on ruveta pöyrää uudelleen keksimään. Eli tämä projekti jää nyt tällä erää tähän.

Olen kuitenkin ajatellut harrastuksen aloittaa ja arduinon laitan tilaukseen, kunjan niiden eroista vaan jotain ymmärtäis. On varmasti se kielen opiskelu helpompaa ja miellyttävämpää kun saa samalla kokeilla lukemaansa käytännössä.
Ideoita eri käyttötarkoitukssin olisi ainakin miljardi, mutta nähtäväksi jää kuinka paljon tälle jää aikaa ja kuinka hyvin jää opit päähän.

PS. tulette varmasti jatkossakin kuulemaan meikäläisen tyhmiä kysymyksiä :smiley:

Minusta ei nyt tainnus olla hirveästi sinulle apua, mutta JOS mahdollista (opin tai keksin jotain) niin yritän varmasti avittaa.

Ilman muuta. Itse en arduinon ohjelmoinnista tiedä paljon mitään, mutta peruselektroniikasta ihan kohtalaisesti. Foorumin puolella voi esittää kysymyksiä, ja yleensä aina löytyy joku, joka osaa vastata. :slight_smile: