Matkalaturi iPhonelle ja muille USB-laitteille

Tein tälläisen hyvin yksinkertaisen ja rujon kannettavan laturin usb laitteille, (itselle lähinnä Iphonelle)
koska pitkillä matkoilla akku loppuu aina kesken. Kaunishan tuo laatikko ole mutta hoitaa hommansa mallikaasti. Virtaa se ottaa kolmesta rinnakkain kytketystä 9v paristosta joiden paikalle on suunitelmissa vaihtaa joskus akku. USB portit otin vanhasta tietokoneesta ja loput osat löytyivät laatikoista. Hieman lunttasin mintyboostin sivuilta tuota usb:n data+ ja- linjojen jännitteen asettamista 2v latauksen onnistumiseksi iphoneilla.

Regulaattorille laitoin turhaan varmaan jäähdytyslevyn :slight_smile:

boxi on valmistettu muovista ja pohja vesivanerista.
laturi.png

Ihan kätevä paketti. Tarkoitat varmaankin, että kolmesta rinnakkain kytketystä 9V-paristosta? Entä olisiko latausjännitettä (ainakaan iPhonelle) tarvinnut edes reguloida, sillä ainakin oman iPodini takana lukee, että sietää sisälle jopa 30 volttia?

joo rinnakkain kytketty. 5v laitoin nii voi muitaki usb laitteita latailla. en kyllä tiedä tuosta että muka 30v kestää :open_mouth: no kummiski se tarvii datalinjoille 2v tai muuten ei toimi näyttöö tulee vaa että tätä latauslaitetta ei tueta. apple haluaa että kukaan ei tee ite latureita ja myy sikakallilla alkuperäsiä.

Lineaariregu hukkaa ison osan paristojen energiasta (etenkin 9V -> 5V tapauksessa). Lisäksi 9V paristojen kapasiteetti on varsin pieni, muistaakseni luokkaa 200mAh.

Joten kehitysideaksi seuraavaan versioon voisin ehdottaa, että miten olisi AA-akut, esim 1-3 kpl sarjaan ja/tai 1-4 kpl rinnan ja niiden perään boost-hakkuri.

Rinnan kytkettäessä on se ongelma että mikäli alkujännite akuissa ei ole täysin sama, niin virta kulkee ensin akuista toiseen ja koska lataushyötysuhde ei ole 100% niin siinäkin hukkaantuu jonkin verran energiaa.
Toisaalta sarjaankytkett√§ess√§ tulee ongelmaksi akkujen kapasiteettien erot ja jos joku p√§√§see tyhj√§ksi ennen muita niin se voi latautua negatiivisella polariteetilla, ja ainakin NiMH akut ottavat vissiin siit√§ nokkiinsa. Itse varmaan tekisin pelk√§st√§√§n rinnan kytkem√§ll√§. Schottky-diodeilla ratkaisisi varausten tasoittumisen, mutta toisaalta silloin hukkaa jo paljon enemm√§n energiaa itse diodeihin. Luulen ett√§ akkujen j√§nnite-erot eiv√§t k√§yt√§nn√∂ss√§ tule ongelmaksi, etenk√§√§n en√§√§ rasituksessa, eli rinnank√§ytt√∂ lienee ‚Äúongelmattomin‚ÄĚ tapa.

no johan meni monimutkaseks :smiley:

hyvin se noinki toimii. meinasisn et käytän vanhan läppärin Li-ion akkuja ja väsään niille laturin ja ohjauselektroniikan. Ei vaan meinaa löytyy mistään et millai pitäs olla. akussa oleva elektroniikka ei kelpaa ku se vaatii jonku signaalin ennenku toimii.

En tiiä, lukeeko kukaan enää tätä ketjua, mutta laitanpa silti.
Kun mainitsit Litium - ion akun latauksen ojauselektroniikasta, niin tuli mieleen Jämsän
kirjoittamat artikkelit; LiPo-laturin suunnittelu ja rakennus (MAX1555) ja LiPo-laturin pienennysoperaatio. Mielestäni ne käyvät myös li-ion akuille. Vehjeon kyllä sen verran käytännöllinen, että vois kyllä rakentaa ittekin, siskokin aina valittaa, ku siltä loppuu akku mp3 soittimesta (jos vaikka vuokrais sille laturia, Pitäähän sitä nyt elektroniikkaharrastajanki jostain rahaa saada :wink: ) .

Luultavasti MP3-soittimissakin on sisäinen latauselektroniikka, joten et tarvitse kuin tasaista viittä volttia jostain (paristo, akku, tms.). Nuo laturit on tarkoitettu paljaan Li-ion- tai LiPo-akun lataukseen :wink:

Lauri Jämsä kirjoitti:

Luultavasti MP3-soittimissakin on sisäinen latauselektroniikka, joten et tarvitse kuin tasaista viittä volttia jostain (paristo, akku, tms.). Nuo laturit on tarkoitettu paljaan Li-ion- tai LiPo-akun lataukseen
Lauri Jämsä

Viesti saattoi olla epäselvä, en kertonut mille akulle ehdotin laturia. :laughing:

Tarkoitin sitä ratkaisuksi tähän;
[quote="Kuoppis


hyvin se noinki toimii. meinasisn et käytän vanhan läppärin Li-ion akkuja ja väsään niille laturin ja ohjauselektroniikan. Ei vaan meinaa löytyy mistään et millai pitäs olla. akussa oleva elektroniikka ei kelpaa ku se vaatii jonku signaalin ennenku toimii.

En oo varma et toimiiko, teoriassaha li-ion akut ovat samalla periaatteella toimivia, ainakin jos saat pelkät kennot kaivettua kuorista esiin, akun oman elektroniikan voit heittää mäk… ei ku siis kiikuttaa ser- pisteeseen :blush: , ellei sieltä nyt löydy jotain hyviä komponentteja. :wink: