LUE ENNEN KIRJOITTAMISTA: Säännöt

Tämä keskustelualue on tarkoitettu Ruuvipenkin lukijoiden omaksi alueeksi, jonne on mahdollista kirjoittaa Ruuvipenkin aihealueeseen soveltuvia oppaita, rakentelukertomuksia jne.

Kaikista tärkeintä on kirjoittaa selkeästi ja selittää asiat niin, että mahdollisimman moni ymmärtää asian oikein. Kielellisen ilmaisun ei tarvitse olla täydellistä, joten esimerkiksi kielioppivirheistä ei tarvitse välittää. Kirjoitusasuun on toki kuitenkin syytä kiinnittää huomiota.

Oppaasta ei ole esimerkiksi vuoden kuluttua hyötyä, mikäli kuvien linkit eivät enää toimi. Tämän takia kuvat tallennetaan Ruuvipenkin serverille käyttäen hyväksi foorumiohjelmiston liitetiedosto-ominaisuutta. Kuvien maksimileveyden suosituksena pidetään 540 pikseliä. Mikäli liitetiedostoksi liittää liian leveän kuvan, joutuvat lukijat selaamaan kuvaa vierityspalkkien avulla.Yhden lähetettävän kuvan enimmäismitat ovat 1000 x 1000 pikseliä. Kuvia voi liittää yhteen viestiin enintään 30 kappaletta. Liitetiedostona voi lisätä myös esim. kooditiedostot, piirisuunnitelmat jne. Yksittäisen liitetiedoston maksimikoko on kaksi megatavua.

Kirjoitustyyliin voi ottaa mallia esimerkiksi Ruuvipenkin oppaista ja projekteista. Hyvä nyrkkisääntö sisällön jäsentelyyn on sellainen, että kuvan alla selitetään, mitä kuvassa tapahtuu. Kuvia on hyvä laittaa mahdollisimman paljon, koska ne kertovat usein enemmän kuin tuhat sanaa. Alueelta löytyy myös Malliartikkeli, jonka ulkoasua kannattaa myötäillä, mikäli mahdollista.

Vielä kuviakin parempi on video. Videot voi lähettää ilmaiseksi vaikkapa YouTubeen tai Vimeoon, jonka jälkeen oppaasta linkitetään kyseiseen videoon.

Artikkeliaiheita ei tarvitse hyväksyttää missään, vaan jokainen saa kirjoittaa mistä haluaa, kunhan artikkeli soveltuu edes jollain tapaa Ruuvipenkin aihealueeseen.

Mikäli haluat, että oikea nimesi julkaistaan esimerkiksi Ruuvipenkin etusivulla, niin muista lisätä se artikkelin loppuun. Mikäli kirjoittajan oikeaa nimeä ei ole kerrottu itse artikkelissa, niin sitä ei voida julkaista muuallakaan Ruuvipenkissä. Mikäli artikkeli pärjää kilpailuäänestyksissä, voittajaan otetaan yhteyttä yksityisviestitse tai sähköpostitse (ei kannata syöttää käyttäjäasetuksiin roskapostiosoitetta).

Lukija-artikkelit julkaistaan kaiken muunkin Ruuvipenkin sisällön tavoin (kuten sivuston alalaidan maskotti ilmoittaa) Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi -lisenssin alaisena.
[size=125]
Parhaat lukija-artikkelit palkitaan, joten ei kun näppäimistö kuumaksi![/size] :sunglasses:

Päivitin sääntöjä kuvien osalta, sillä tästä lähtien kuvat kannattaa lisätä käyttäen Ruuvipenkin foorumiohjelmiston liitetiedosto-ominaisuutta. Näin kuvat pysyvät jatkossakin kaikkien nähtävillä, eikä niiden toimiminen ole riippuvainen kolmannen osapuolen palvelimista. Myös muita tiedostoja (esim. koodeja/skemoja) on mahdollista liittää samalla tekniikalla. Yhden liitteen koko on rajoitettu kahteen megatavuun.

Niin mitenkä se palkinnon jako menee? Äänestämällä(jos niin, niin missä voin .änestää?) vai arvonnalla (jos niin, niin kuinka arvonta suoritetaan?).

Säännöt julkaistaan joka kerta kun uusi kisa käynnistyy. Viimeksi eilen:

ruuvipenkki.fi/2012/04/01/ar … lu-ver-015

Aluksi voittaja selvitettiin äänestyksellä, mutta laihan äänestysaktiivisuuden takia vaihdettiin arvontaan. Arvonta suoritetaan käytännössä niin, että puolueeton arvontamestari (yleensä rouva Jämsä) nostaa voittaja-artikkelin nimen hatusta.

Pitäisikö artikkelin sisällön määritystä tarkentaa?
Osa tämänhetken artikkeleista ei mielestäni kuuluisi artikkeliosastolle vaan ideat ja projektit osastolle.
Itse odottaisin artikkelin sisältävän asiaa “pintaa syvemmältä”, ei pelkästään tyyliin “käytin nyt tota tossa, ku halusin”. Artikkelin pitäisi omasta mielestäni toimia jonkinnäköisenä selvennyksenä/kertomuksena miksi tehtiin mitä, niin siitä voisi lukijakin oppia uutta. Esimerkiksi projekti voi myös olla artikkeli jos siinä kerrotaan esimerkiksi suunnitteluun liittyviä asioita, esim. mitä ottaa huomioon komponenttien häiriösuojauksessa, asettelussa tai yleisesti arvojen valinnassa.
Projekteissa ja ideoissa voi hyvin kirjoitella omista pienistä värkkäyksistään joilla ei ole välttämättä ole tarkoitus olla mitään “informatiivista arvoa”.

Tämän ei ole tarkoitus olla mitenkään epäkunnioittavaa kenenkään tuotoksia kohtaan, mutta jotta artikkeliosio pysyisi jatkossakin eheänä olisi mielestäni hyvä tehdä jonkinlainen “rajanveto” asiassa.

Ihan hyviä pointteja. Toisaalta ne omat pienet värkkäyksetkin voivat olla kiinnostavia luettavia, joten en lähtisi kovin karsimaan vähäisiä lukija-artikkeleita. Mikäli sisältö on liian laihaa, ehdotan jatkossakin kirjoittajalle, että se siirrettäisiin mielummin Ideat ja projektit -alueelle. :slight_smile:

Tätä asiaa täytyy kuitenkin seurata jatkuvasti ja tehdä päätöksiä sen mukaan mihin homma etenee :slight_smile: