Lintuvahti

Jo viime talvena kävi mielessäni idea, että olisi mukava tietää milloin lintulaudalla käy lintuja. Tämä siksi, koska asunnossamme lintulauta on aivan ikkunan takana ja lintuja olisi mukava tiirailla. Sälekaihtimet ovat kuitenkin yleensä ainakin iltaisin kiinni, joten vaikka tipuja kävisi laudalla, ei niitä välttämättä usein huomaisi oikeaan aikaan vilkuilla. Lisäksi kaupunkialueella lintulaudalla on asiakkaita niin harvakseen, ettei niitä ainakaan silloin satu olemaan, kun ikkunasta ulos katsoo.

Lintulauta roikkuu yläkerran parvekkeelta narun varassa, joten parin sähköjohdon vetäminen ei olisi ongelma. Sisällä lintulaudan antureita voisi tarkkailla jokin mikrokontrolleri, jossa voitaisiin pitää muistissa myös lintuvierailijoiden lukumäärää. Aina, kun lintu istahtaisi laudalle, syttyisi jokin pieni merkkivalo ja laudalle voisi vilkuilla, mikäli mieli tekee.

Kysymys kuuluukin, että mikä olisi paras anturivaihtoehto, joka toimisi luotettavasti kovassakin pakkasessa ja lumituiskussa? Kenties jokin PIR-anturi, joita käytetään liikkeentunnistimissa? Entä kuinkahan noin 10 metrin johdon vetäminen vaikuttaa anturin toimintaan? Langaton järjestelmä ei olisi varmaankaan järkevä vaihtoehto kovien pakkasten takia. Tosin voisihan hyytyneen akun (esim. yksi AA-kokoinen Ni-MH) vaihtaa aina samalla kun jyviäkin lisäilee.

PIR-anturit Futurlecissa

Entä ihan simppeli painoon perustuva?
Soppeli jousi joka kantaa safkan ja alustan, mutta muu paino olisi liikaa ja samalla kytkin aktivoituu/tms?

Ei taida onnistua, sillä ruoka kuluu kun sitä syödään ja lunta sataa lintulaudan päälle. Lisäksi kun tuuli heiluttaa lautaa, niin ylöspäin kohdistuva voimavektorikin muuttuu :neutral_face:

Mikrokytkin ja “astintikku” linnuille, jousella ja saranalla varustettuna? Eli tikun “tukipintaan” jousi, sarana ja mikrokytkin, kun lintu astuu tikulle, painuu mikrokytkin pohjaan.

Sinänsä alkuperäinen PIR-ideakin lienee ihan toimiva, eikä tarvitsisi murehtia lintulaudan modailusta. En usko, että johdon pituus aiheuttaisi mitään ongelmaa (vedetäänhän noita normaalistikin kymmenien metrien päähän ohjausyksiköstä). Sen sijaan linnun pieni koko voi häiritä, mutta tämäkin varsin epätodennäköistä, jos anturi on lähellä lintua. Lämpötilarajat tuskin tulevat ongelmiksi.

Itse ehkä käyttäisin lintulaudan mallista riippuen valoporttia ja pienet lämpövastukset pitämään talvella tuo anturinpäät sulina. Mikrokytkimet kuten kaikki muutkin mekaanista liikettä vaativat anturit kun tuppaavat talvella kostumaan ja jäätymään sisältä pahasti.

Pitkällä johdolla ei pitäisi olla suurtakaan merkitystä jos anturilta ei lähetetä varsinaista data signaalia vain pelkästään ON-OFF. Toki älä kaikista kapeinta johdetta valitse. :slight_smile:

Valoportti on erittäin edullinen verrattuna noihin liikeantureihin.

Oletko käyttänyt valoportteja? Voisitko antaa esimerkin jostain komponentista, joka voisi olla soveltuva projektiin? Entäs aallonpituudet, joiden mukaan portti toimii? Entä se totuus, että päivällä auringonpaisteessa on talvellakin erittäin kirkasta, mutta illalla kovastikin pimeää?

Toisaalta nyt kun aloin vasta miettimään mitä tuo mikrokytkin “aistintikku” olisi, niin se kieltämättä on varmasti tomiva ja edullinen ratkaisu. Talvella toki sitä pitää lämmittää jollakin.

En ole ite valoporteilla muuta kuin vanhalla työpaikalla touhunnut ja kyllä niitä on ihan ulkokäyttöönkin tarkoitettu. Portit toimivat infrapuna taajuudella joten sisäkäyttöön tarkoitetut luultavasti kärsii suorasta auringonpaisteesta, mutta ulkokäyttöön tarkoitetut on toki mitoitettu ylittämään auringosta tulevat valomäärät.

Nyt en kyllä pikaiseen löytänyt mitään esimerkkituotetta(muuta kuin teollisuudessa käytettäviä valoverhoja), mutta naapurissa olevassa lähikaupassa kyselin kerran heidän valoporttinsa(hälytti kun asiakas kulki ovesta) ostopaikkaa ja sanoivat sen olevan jokin halpalaite.

Kannattaa sitten myös varoa jos lauta on parvekkeella, niin sälekaihtimet avatessasi linnut luultavasti säikähtävät ja lentävät pois :wink:

Täytynee tutkia noita valoporttivaihtoehtojakin. Joitakin PIR-antureita on kuitenkin tulossa Futurlecista, joten ehkä koitan niilläkin jotain värkkäillä. Testithän sen osoittavat sitten, että mikä on järkevin tapa.

Täytyy vilkaista kaihtimen raosta, etteivät linnut säikähdä tai ainakin laittaa sisältä valot pois ensin :wink:

Sopivat komponentit, noh, oikeastaan periaatteessa mikä tahansa ledi ja mikä tahansa valontunnistin, jolla on herkkyyttä ledin huippuaallonpituudella. Hifistellä voi aina, vaikka sitten laseria käyttämällä. Kunhan suuntaus ja tunnistus onnistuu, ja kokeilemalla selviää paljon.

Liikennevaloissa käytetyn tyyppinen varjostin ratkaisee esim. tuon lumiongelman aika pitkälle, ja se auttaa myös päiväauringossa toimintaa. Lisäksi kannattaa moduloida valoa esim. kanttiaallolla, jolloin voit herkistää vastaanottimen vilkutustaajuulle vaikkapa kaistanpäästösuotimella. Lisäksi vilkutus pienentää virrankulutusta, mikä on varsin olennaista, jos ajattelit poweroida esimerkiksi akulla. Lisäksi laudan ja vastaanottimen asettelulla voidaan ehkäistä vastaanottimeen tulevaa auringonpaistetta, eli vastaanotin vastakkaiseen suuntaan kuin päiväaurinko. Yöllähän tosiaan ei ole sitä ongelmaa, että vastaanotin häiriintyisi luonnonvalosta.

Toinen mielenkiintoinen ratkaisutapa voisi olla kapasitiivinen lähestymisanturi.

Anturointiratkaisussa on kuitenkin olennaista, että linnut eivät säikähdä sitä. Säikyttääkö valoportin vilkkuva valo linnun? Voiko aallonpituuden valita niin, ettei lintu näe sitä? Entä säikkyykö lintu mikrokytkimen naksahdusta? Piezoanturilla voisi ehkä haarukoida tärähdystä, joka syntyy linnun saapuessa laudalle, mutta tulisiko siitä liikaa vääriä hälytyksiä, ja kuinka suuri merkitys niillä on? Piezoanturi olisi kylläkin linnulle huomaamaton. Tai mistä sitä tietää, miten rohkeita linnut ovat elektroniikka-aparaattien suhteen…

En tiedä, tuotinko enemmän uusia kysymyksiä kuin vastauksia, mutta jos näin pääsi käymään, toivottavasti ne olivat edes hyviä kysymyksiä :slight_smile:

Ir-valoportti voisi olla hyvä ratkaisu. Muistelisin että pönttökameran valaisussa käytettiin ir-ledejä, eikä ne näyttäneet häiritsevän lintuperheen elämää.

Halvalla lyhyen matkan valoportin löytää vanhasta pallohiirestä, se voisi lukea sitten vaikka astinlaudan värähtelyä ja päästäisiin suunnilleen samaan tulokseen kuin mikrokytkimen kanssa, ilman mekaanista kytkintä.

En tosin tiedä kuinka pitkäksi sellaisen anturin välimatkan voisi kasvattaa vaihtamalla ledin tehokkaampaan. Kuka kokeilee? :slight_smile: