Liikennelaskuri

hei

anteeksi etukäteen jos on huonosti selostettu ongelma.
Olen suunnitellut päässäni moottrikelkkareitille liikennelaskuria.
Eli valokenno lähettäisi valopulssia ja kun kelkka ajaisi ohi niin valopulssi katkeaisi.
jännite tulee olemaan 12V eli akulla toimiva

Ongelmana NRO1 on se, että en tiedä tarvitsenko lähettävän ja vastaanottavan kennon vai riittääkö yksi kenno joka lähettää pulssi.

Ongelma NRO2 pitääkö olla kaksi lähettävää kennoa tosistaa tietyn matkan päässä vai riittäkö yksi joka voi laskea nopeuden siitä kun valopulssi on on katki tai edessä jotain. Nopeus on varmaankin keskinopeus, mutta jos portit on tarpeeksi lähellä (1-3m) niin nopeus ei kerkiä laskea siinä ajassa ja saadan nopeus laskettua. Myös liikkennemäärän saisi laskettua pulssien määrästä.

Ongelma NRO3 tuli mieleen, että voisiko käyttää liikkeetunnistinta, vaikka tämmöistä
Tällainen osa löytyy lähes kaikista normaaleista infrapuna-liiketunnistimista, joita käytetään mm. liiketunnistinvaloissa sekä valvontajärjestelmissä.
LHI878/3902 (PERKINELMER OPTOELECTRONICS)
Detector, Pyroelectric; Dual Element; 2 sq-mm x 1 sq-mm; 4000 V/W (Typ.); 1%

ongelma NRO4 minulla ei ole tietoa pitääkö signaalille tehdä jotain, että siitä saa selkoa esim. muuttaa tai vahvistaa.

Saatava pulssi siirtyisi esim adam-moduuliin sarjaa 4000 tai 6000 kummasta löytyy sopivampi moduuli ja langattomasti siitä eteenpäin serverille ja esim.labwievillä teen sille ohjelman.

onhan tuossa aluksi ongelmia ja lisää varmasti edessäpäin.

Mitä siis haluat tehdä? Laskurin kelkkareitille joka laskee ohi menevät
kelkat? Vai laskea kalkkojen nopeudet?

En l√§htisi toteuttamaan ‚Äúvalokennoilla‚ÄĚ, koska silloin pit√§isi huomioida my√∂s vuorokauden ajan valoisuuden vaihtelu.

En tiedä taustaasi elektroniikan suhteen, mutta voisin suositella että ostat arduinon ja
jonkinlaisen ultraääni sensorin. Robomaa on esimerkiksi erinomainen arduinoa, ja muuta siihen liittyvää myyvä verkkokauppa.

pari PIR-sensoria ja niiden laukeamisväli kertoo nopeuden ja molempien lukumäärä liikenteen määrän. etäisyyttä kun laittaa jotain 10-15 m niin toiminnevat ihan näppärästi. nopeutta et saa ihan tarkkaan, koska mittauspiste vaihtelee.

Valokennot ei toimi

laita webbikamera, laske siitä nopeus ja tunnista rekisterinumero ATK:lla :slight_smile:

moi

Kiitoksia vastauksista.

Eli haluan laskea nopeudet ja kelkat jotka kulkevat reitillä. nopeushan olisi keskinop. ja toki riippuisi kennojen paikasta että kuinka tarkka tulos tulisi(ehkä ei kovin tarkka, varmaan n5-15% oikeasta nopeudesta.
Laskurin olen suunnitellut, että tietenkin riippuu kummasta päin reittiä kelkka tulee, niin kennon säde katkeaa eli pnp tai npn transistori antaa pulssin ja kumman kennon pulssi tulee ensin niin tietää suunnan ja pulssien määrästä kelkkojen määrän ehkä???

‚ÄúEn l√§htisi toteuttamaan ‚Äúvalokennoilla‚ÄĚ, koska silloin pit√§isi huomioida my√∂s vuorokauden ajan valoisuuden vaihtelu.‚ÄĚ
mitä itse olen tutkiskellut ja kysellyt, niin valokennot toimii valoisallakin ajalla eli kun aurinko sattuu paistaan täällä lapissa. Eli ne on polarisoituja ei kaikki mutta jotkut.
kennoissa olisi kaikki muukin elektroniikka suht koht kohillaan ja myös suojausluokat ip67 tai 68

tämmöinen Optinen monitoimianturi, sarja, XUX0KIT löytyi elfan sivuilta, Kallis mutta ja niitä pitäisi olla tietenkin pari kappaletta, jotta saa sen nopeuden laskettua pari kappaletta.

‚Äúpari PIR-sensoria ja niiden laukeamisv√§li kertoo nopeuden ja molempien lukum√§√§r√§ liikenteen m√§√§r√§n. et√§isyytt√§ kun laittaa jotain 10-15 m niin toiminnevat ihan n√§pp√§r√§sti. nopeutta et saa ihan tarkkaan, koska mittauspiste vaihtelee.‚ÄĚ
En tiedä kyseisistä sensoreista mitään?? pitää varmaan tarkastaa PIR-sensorin mahdollisuus

“En tiedä taustaasi elektroniikan suhteen, mutta voisin suositella että ostat arduinon ja
jonkinlaisen ultra√§√§ni sensorin. Robomaa on esimerkiksi erinomainen arduinoa, ja muuta siihen liittyv√§√§ myyv√§ verkkokauppa.‚ÄĚ
Arduinoa olen itsekkin miettinyt datan talteen saamisessa ja jos sen pystyy sitä kautta lähettään metsien yli live seurantaan vai sitten jättää se muistiin ja käydä hakemassa paikan päällä ulos.
Ardiono ei ole yhtään tuttu muuta kuin sen nimen tiedän. ohjelmoidaanko sitä pythonilla vai javalla??

Ultraääni sensori kuullostaa myös kiinnostavalta toteutustavalta.

Valokennot (valoveräjät) toimivat mainiosti sovelluksessasi, mutta muista käyttää joko IR tai Laser kennoja. Löytyy sekä heijastimella toimivia, että lähetin/vastaanotin pareja. Erillisillä lähetin/vastaanotin pareilla saat leveämmän veräjän. Suuntaaminen voi olla haastavaa. Erityisesti laser-kennot ovat kovin tarkkoja suuntauksesta. Kunnon telineet siis kannatta rakentaa etteivät ne siirry pienistä tärinöistä. Asenna kennot putken sisään, josta on leikattu alareuna auki niin se suojaa lumelta eikä sisään kerry mitään.

Tosiaan nuo PIR värkit ovat liiketunnistimia markettien halpishalogeeneissä tai sitten vahti-jussi nimisessä tuetteessa.

Nopeutta et saa tarkasti, koska aktivoitumispaikka voi vaihdella lämpötilan ainakin lämpötilan, mutta epäilen myös kuun vaiheen vaikuttavan. Lisäksi kelkan kulkupaikka voi olla muuta kuin vakio. Tai näin minä olen noita ihmetellessä asioita ajatellut. Tai sitten mulla on ollut vain huonoja sensoreita käytössä.

Lasketaan nyt hiukan… mittausväli olisi 10m ja triggausetäisyyden vaihtelu 1m molemmissa. Joten 8 -12m matkan ajan voisi laskea. Jotta laskut ovat helppoja, kelkka menee tuon välin sekunnissa. 8-12 m/s eli 28,8km/h - 43,2 km/h

Joku hälytysjärjestelmissä käytetty ulkohaistelija olisi kivasti 12V ja ulkoilman kestävä.

Valoporteilla tosiaan saisi nopeuden tarkasti. Mikäli asennus, valoisuus ja muut nämä normaalit hankaluudet saadaan hallintaan.

Valoisuus ei ole ongelma. Toimivat mainiosti jopa keskikesän auringopaisteessa. Kokemusta on. Ja adavantechin korteilla myös nopeuden mittailu onnistuu tarkasti. Siitäkin on kokemusta :slight_smile:

moi

Kyllä mie noihin valokennoihin alan panostaan. Pitää vain specseihin löytää sopivat.
Reittihän ei ole kuin 4-5 metriä leveä joten säteen ei tarvi yltää kuin n.7-8m

Tuet pitää laittaa molemille puolille reittiä ei aivan reitin reunalle, mieluiten juuri puurajalle ja tehdä putkesta niille pitimet. Kelkan ajoreittiähän ei ole vakio, niin siinä tulee ongelmaa mitata tarkasti nopeus mutta se ei haittaa kun saa edes jotenkuten lähelle nopeuden.

luultavasti kun tekee pitimet, niin lämmitys( vastus lankaa) ois varmaan hyvä olla ainakin valokennon päässä, jos se vaikka estäisi huurtumista. yleisimmät valokennot ainakin elektroniikan kohdalata vielä toimivat kovassakin pakkasessa. Toki lämmitys vie ennemmän virtaa, mutta jos laittaa erillisen akun sille.

Miten teillä on toteutettu tuo nopeusmittaus

kiitos vastauksista.

Ihan matka per aika. Eli kennojen välinen matka jaettuna mitatulla ajalla…

sori huonosti muotoiltu kysymys. Minkälaisilla laiteilla toteutettu mittaus.

Juurikin Advantechin I/O korteilla ja IR sekä laser kennoilla. Tyyppejä en muista ulkoa.

Oliko advantechin perässä jokin tiedonkeruulaite+langaton lähetin (onhan advantechillä lanagattomia lähettimiä) vai mihin se data laitettiin?? ja virran muutoksiahan siinä mitataa, eli se pulssi mikä tulee anturilta.

Advantechin kortit on suoraan PC:ssä kiinni. Advantechissä on siis ihan digitaalitulo kortti.