Lediajovalot moottoripyörään

Ajattelin tämmöstä projektia talven aikana tehdä moottoripyörään.

Eli ajovalot muuttaa ledeiksi. Ledeiksi ajattelin noita dealextremen xmlawt ledejä joista luvataan 1000lm, tosin digi-keyltä tilattuna. Täysin laillistahan tämä ei ole tietenkään, mutta nyt ei ole kyse siitä. Pitkät ja lyhyet ajattelin toteuttaa vain muuttamalla ledin läpi menevää virtaa. Pyörässä on siis 2 samaan aikaan palavaa ajovaloa

Suurin ongelma on saada 12v järjestelmästä n.3v ja n.6A tai 6v 3A. Jonkinlainen regulaattori varmaan pitää laittaa koska tuo 12v saattaa muuttua siinä 10v-14v välillä.

Olen katellut noita ajuri piirejä mutta kaikki ovat noita pintajuotos malleja joita itellä ei ole mahdollista juotella.

Eli apuja tähän. Varmaan joku step-down muuntaja ja ajuri siihen perään?

Löysin tommosen regun. Lm2576-adj. Vaikuttaa aika hyvältä? Tuohon perään vaan lediajuri jolla säätää sitten virtaa.

Kellään kokemusta tuosta piiristä?

tuli tuossa sämplättyä tollasia lm2676-adj piiriejä ja laskettua muitten komponenttien arvoja ja siinä datalehteä lueskelessa huomasin tuon on-off pinnin tuossa piirissä. en löytänyt että onko tuo niin nopea että tuohon pinniin voisi ajaa pwm signaalia ja sitä kautta säätää ledien kirkkautta?
osaako kukaan vastata?

ketään lukenut tätä?

Miten ajattelit toteuttaa valokeilan muodon? Senhän pitäisi olla erilainen lyhyellä ja pitkällä valolla, ja siihen ei pelkkä ledin läpi kulkevan virran muuttaminen auta. Normaalissa valossahan tuo on toteutettu lampussa olevalla heijastimella.

mietinkin tuota että koska joku kysyy.sen muuttaminen on kyllä aika mahotonta tuolla ledisysteemillä ilman että mitään servoja siihen käyttää. eli en sitä aio ilman helppoa ratkaisua toteuttaa.
suuntaa vaan tarpeeks alas ni ei vastaantulijoita häiritse?

Olen sattumoisin käyttäny tota LM2576-ADJ hakkuria omatekoisen AA-akkulaturin powerin syötössä. Ite tein siihen lähtöjännitteen säädön feedback haaraan BJT-transistorihässäkällä, jota ohjataan PWM:llä. Aika kamala purkka siitä tuli kun biasoinnit on varmaan miten sattuu, mutta kyllä se silti aikas hyvin toimii siten kuin oli tarkoituskin.

Tarviikos sitä hakkuria itsessään mennä pätkimään, jos sen perässä on lediajuri? Eikö niissä ole säätömahdollisuutta itsessään?

Miten sen suuntaat kun sen ledin keila on pallo? Valoa lähtee joka suuntaan, niin ei se siitä suuntaamalla muuksi muutu.

no meinasin että jos tuota hakkuria pätkis ni ei tarvis sitä ledi ajuria. mitään lediajuri piirejä ei ole mutta noita 555 ja 494 löytyy että jos niillä sais?

Elikkäs nyt nuo piirit tulivat ja leditkin kohta ovat postiluukussa.

Eli nyt tarvis sitte jonkunlaisen piirin jolla ledien virtaa säädetään.
3 saan ulos ja 3A nuo step-downit pystyy antamaan.

Ehdotuksia? Itellä pyörii mielessä kokoajan pwm 555 piirillä toteutettuna mutta onko parempia vaihtoehtoja?

Sellaiset linssi-sumarit vois olla hyvä kohde tehdä runkoa, niissä on sisällä varjostin linssin eessä jonka voi ottaa pois tai muuttaa muotoa sopivaksi… Ja rungossa on myös e-merkinnät :unamused:

no nyt on saatu ledit postista ja virtalähde rakennettu. seuraava ongelma onkin sitten noihin ledeihin virtajohtojen ja siilin kiinnittäminen.

uskaltaako tuota ihan peruskolvilla juotella vai hajooko lämmöstä?
juotospastallahan tuo pitäisi tehdä mutta sitä ei kotoa löydy ja maksaa aika paljon jos pelkästää tähän tarvii :confused:

dealextreme.com/p/mechanics- … e-50g-7952
Halpaa kun saippua jos vain jaksaa hetken odotella!:=)

no jos dealextremest tilaisin ni ottaisin mielummi nuo valmiix juotetut ledit, ja paypalia mulla ei ole.

jos joku on tilaamassa lähiaikoina dealextremest jotain nii jos vaan käy niin ottaisin siinä samalla nuo ledit. voisin vähän ylimääräst maksaa siitä.

no nyt on leditki testattu (kiitokset entropialle toimituksesta!)

pirun kirkkaat ne on jo 900mA mikä on maksimi mitä tost virtalähteest saa.
pitää laittaa siilit ja sit kokeilla akulla jollain 2.5A

tossa lm2676 step-downis on tuo on/off pinni, niin kuinkahan nopea se on? pystyiskö siihen ajaa pwm?

Tein itse viime syksynä ledivalon. Murkula on kiinni RAM-mountin pallovarrella joten sen voi siirtää polkufillarista moottoripyörään tarpeen mukaan.
Ledeiksi tuli 3xCree CML-T6 ja ajurin (H6Flex) tilasin TaskLed.com:sta. Pyysin driveriä ajoneuvokäyttöön ja tää saamani oli kuulemma prototyyppi jossa oli hieman panostettu häiriönsuojaukseen ja jännitepiikkeihin.

Linssiksi LedTech:stä 26 asteen muovinen joka sopi suoraan tuohon 3XMLT6 piirilevyn päälle. Runko ja jäähdytys muodostui vanhasta prosessorin jäähdytyssiilistä.

Laskennalliset Lumenit 3000 pintaan ja ajan ledejä 2,8 Amppeerilla.

Sanotaanko niin että kiva projekti mutta hintaa alkaa helposti kertyä sen 60 euroa + työtunteja joten kannattaa harkita tilaamista 24x7DIY:stä esim. tällanen 24x7diy.com/product_info.php/pro … 1a74f1d562

Joku antoi vinkin linssisumareista. Itse väkertelin sellaisten sisään 35W HID:t ja en tiedä pystyiskö polttimon etäisyyssäädöllä pelastamaan mitään mut valoteho on aivan surkea. Rungot oli halpos Siriukset ja linssin sisäpinnassa keltainen pinnoite. Mut jätin toisen sumareista ns. lyhyeksi valoksi koska sisällä oleva rajoitinpelti rajaa valon tosi tarkasti joten HID:llä voi ajaa kadulla häiritsemättä vastaantulijoita.

Jos katumoottoripyörään aikoo valoja värkätä niin suosittelen lyhyen ja pitkän valon pitämistä erillään. Olemassaolevaan umpioon en edes harkitsisi ledejä vaan mieluummin tekee katteisiin piilotetut ledivalaisimet ja jättää alkuperäisen silmänlumeeksi. Tuollasen 3 XML-T6 ledin linssin halkasija on vain noin 30mm joten sen saa piiloon ihan mihin vain.