Laturi

Tervehdys kaikki,

Olisin kiinnostunut mitä kaikke tarvitsen laturin tekoon vanhalle radio ohjattavalle. Radio ohjattavassa on 7.2v 1200MAH 6 xSANYO 1.2v oleva akku. Aikoinaan ko. akusta oli mennyt laturi rikki ja nytten olisin kiinostunut tietämään mitä kaikkea laturin teko tarvitsisi.

Eli pitääkö laturin syötää samaa jännitettä (7.2v). vai riittääkö että 12v muuntajasta → 5v jännite regulaattorin läpi suoraan akulle?

Noilla tiedoilla ei vielä päästä puusta pitkälle…
Minkä tyyppinen akku on, NiMh, NiCad, Li-ion, lipo?
Kennojännitteestä päätellen kyseessä lienee jompikumpi ensimmäisistä vaihtoehdoista.
Akun lataamisessa on eroja eri akkutyypeillä, kait se onnistuisi ihan suoraan sopivalla jännitteellä, kunhan se on riittävän hyvin suodatettua, mutta ainakin Li-ion ja lipo akuille suositellaan asianmukaisia latauspiirejä.

Olikos toi NiCd ja NiMh akuilla tuo Sigma Delta lataus eli vakiovirralla ladataa ja lopetetaan sitte ku jännite tippuu sen 2-4 mV. Pikalaturi tais lopettaa ku akun lämpörila on 45C.

Noin muistelisin ulkomuistista eli voi mennä pahasti mehtäänki :slight_smile:

Suosittelisin käytettäväksi jotain valmista IC-piiriä. Niitä löytyy eri valmistajien sivuilta ja googlellakin battery charger osastolta.

Jos tarvitset vakiovirta-vakiojännite laturia, niin sellaisen voi pienellä vaivalla rakentaa LM317:sta. Googlella CC-CV tai constant current constant voltage.

NiMH ja NiCad akkujen latauksesta infoa täällä: http://www.powerstream.com/NiMH.htm

Lipo akkujen latauksesta jotain täältä: http://www.rchelisite.com/lipo_battery_charging_and_safety_guide.php

Li-Ion akuista: http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_lithium_ion_batteries/

Olisi tosiaan helpompi vastata jos tietäisit kertoa mikä on akun tyyppi. Epäilisin että tämä menee NiMH osastolle? Jos on niin näitä ladataan vakiovirralla, eli jännite voi olla suurempi tai pienempi kuin akkujen nominaalijännite yhteenlaskettuna. Vakiovirralla lataamiseen liittyy sitten muita tekijöitä joita pitää ottaa huomioon, kuten akkujen lämpötila (ylikuumeneminen, pahimmillaan räjähtäminen), virtarajoitus, alijännite ja ylijännite-rajat… Toki nämä asiat pitää ottaa huomioon muissakin tekniikoissa.

Vakiovirtalatureita voit tehdä itse esimerkiksi lm317-regulaattorilla. Suojauspiirit ja lämpötilan mittaukset yms pitää tietysti rakentaa sen kytkennän ympärille tai laittaa mikrokontrolleri mittaamaan ja säätämään latausvirtaa PWM:llä.

Toivottavasti jotain apuja oli tästä :slight_smile: