Laser ja kupari

Terve kaikille,

Olisiko kellään tietoa täällä siitä, että kuinka tehokkaan laaserin tarvitsisi, jotta se kykenisi puremaan piirilevyn kuparipintaa. Itsellä on ollut tässä suunnittelilla rakentaa oma piirilevyn piirto laite. Jossa siis olisi servoilla rakennettu motoriikka joka liikuttaisi laaseria ja piirtäisi laaserin avulla haluamani piirilevyn.

Katsoin netissä muitten tekemiä laitteita jotka ovat pääasiassa hyödyntäneet piirrossa poraa. Itse näkisin kuitenkin jollain tasolla helpommaksi rakentaa laite joka hyödyntäisi piirrossa laseria.

Lisäksi olisin kiinostunut tietämään onko tälläisiä lasereita mahdollisuus tilata suomesta?

Tuossa ei taida potkuriittää

robomaa.com/index.php?main_p … cts_id=396

Sanoisin että unohda heti alkuunsa kuparin polttaminen laserilla pois. Se ei tule onnistumaan. Käytännössä joudut aina poistamaan kuparin kemiallisesti levyn pinnasta, mutta se tapa millä teet sen maskin levyn pintaan on sitten aivan eri asia. Yksi mahdollisuus on esimerkiksi maalata kuparipinta sopivalla maalilla ja sen jälkeen poistaa maali laserilla. Toinen mahdollisuus on liimata ohut syövytystä kestävä vinyylitarra levyn päälle ja poistaa laserilla sopivat kohdat vinyylistä.

Tuo 5-milliwattinen laserdiodi minkä linkkasit on lelu, sillä ei saa mitään aikaan. Esim. vinyylitarran läpipolttamiseen tarvitaan wattiteholuokan laser. Blu-ray aseman laserdiodi on käsittääkseni sopivasti maustettuna jo melko tehokas.

YouTubesta saa inspiraatiota kun hakee esim. hakusanoilla “homemade laser engraving”. Kun sopivan oloinen ratkaisu löytyy niin eBaystä lähtisin metsästämään laserdiodia. Yhden watin laseri maksaa noin 20 jenkkitaalaa.

Lauri Jämsä julkaisi mielenkiintoisen artikkelin valmiista laserleikkurista, se kannattaa tsekata etusivulta. Laurin laserleikkurilla luultavasti onnistuu myös piirilevyn teko kunhan piirilevyn pinnan suihkuttaa ensin maalilla tms. aineella joka sitten poltetaan laserilla pois. Jos Lauri luet tätä ketjua niin tässä olisi ehkä yksi asia mitä voisit koittaa leikkurillasi…

Tänään tuli mieleen vielä yksi tapa millä tavoin laserilla voisi tehdä piirilevyjä. Nimittäin valottamalla. Piirilevy lakataan normaalilla valotuslakalla ja sen jälkeen pimeässä tilassa ajetaan laserilla maski levyn pintaan. Tällä metodilla pitäisi minimoida hajavalon määrä että valotuksesta tulee mahdollisimman tarkka. Lisäksi levy pitää kehittää ja syövyttää valotuksen jälkeen kuten perinteisestikin.