Lämpötilamittari.

Löysin netistä googlailemalla pic 16F84 pohjautuvan lämpötila projektin jossa käytetään DS18B20 anturia.
http://macoprojects.blogspot.com/2009/10/pic16f84a-thermometer.html

Tarkoitus olisi vähän muokata niin että olisi 2 anturia, eli sisä ja ulko.

Kuvaa koekytkennästä.

Huomasin että nuo TDSR5150 CA semgentti näytöt on aikas himmeitä ja en kyllä vikaa tahdo löytää, ledien suositeltu jännite on mukamas 1.6v ja max 2v.
Piirrustuksissakin on laitettu 470ohm vastukset ja vaihdoin ne 270 ohmisiksi ja ei kyllä yhtään parantunut.
Voisikohan tuota parantaa asentamalla esim tuohon anodin puoleen transistorin joka vahvistas?

Testiksi tein 2x14 led:illä 2 numeroisen näytön joissa kanssa tuo kirkkaus oli aika heikko.

Hyvältä näyttää jo koekytkentälevyllä. Himmeys saattaa näin suorilta heittämällä enemmän esim. tuon projektin assembly-koodia tutkimatta johtua multipleksauksesta, joten kolmella 7-segmenttinäytöllä jokaisen kirkkaus on vain ~1/3 maksimista.

Kirkkaus ei muutu vaikka ottas yhden segmentin pois, tosin sen huomasin että jos näytössä on 8 ja sit vaihtuu esim 2:seksi niin ledit kirkastuu vähäsen.

Löysin toisen projektin jossa on käytetty transistoreita ilmeisemmin vahvistamaan.
http://tehnikservice.net/2010/01/26/digital-led-thermometer/

Pitänee huomenna perehtyä tuohon vielä paremmin.

Nyt ainankin sain kokeiltua tuossa kahden anturin kytkentää, kytkimellä vaihdetaan vaan kummalle anturille menee maa.
Vielä testasin varmistaekseni että toinen anturi ei häiritse toista ottamalla pois käytöstä olevan anturin.

Taitaa olla tuossa linkin projektissa maadoitettu eri näyttöjä vuorotelle transistorien avulla. Itselläni ei ole kokemusta Piceistä, mutta oletko varma, että mikrokontrolleri jaksaa antaa kahdeksalle ledille virtaa samanaikaisesti? Vai kyykkääkö virtalähteesi?

Virtalähde kyllä ei kyykkää et virtapuoli kyllä on hyvä, tuossakin käytän 5v regulaattoria ja lähteenä on 12v ja olen kokeillut ihan jopa pelkällä suoralla 5v jännitteellä, eroa ei ole.

Tuossa omassa versiossahan tulee jokaiselle näytölle anodi ohjaus erikseen joka segmentti näyttöön ja jokaisen segmentti samat pinnit on yhdistetty, mitä tajusin ite että jokaista segmentti näyttöä ajetaan vuorollaan nopeassa tahdissa eli anodi määrää mikä näyttö toimii ja sit catodeihin syötetään jännite mikkä ledit halutaan syttyvän.

Kiteen kun otti irti niin johonkin näyttöön jäi numero ja muista hävisi, tein toisenkerran niin jäi toiseen taas, eli ihan satunnaisesti ja ledien kirkkaus oli paljon kirkkaammat.
Vaikka irrotan kaikki 2 näyttöä pois ja jätän yhden niin eroa ei ole mutta jos keskeyyttä kiteen irrotuksella picin niin ledit on kirkkaammat.
Mahtasko olla että tuo vuorovaihtelun nopeus on liian nopea ja ledien jännite jää liian alhaiseksi?

Mikäli et muokkaa koodia yhdelle näytölle, niin ei auta kahden irrotus mitään. Silti se yksi näyttö saa virrat vain 1/3 ajasta. Vai muokkasitko koodia niin, että vain yksi näyttö palaa jatkuvasti?

Siis en ole vielä muokannut mitään vaan otin lennosta 2 näyttöä pois ja katoin että muuttaako se kuormassa mitään niin että ensimmäisen näytöön ledi kirkastuisi enemmän mutta ei kirkastunut.
Otin jopa lennosta kahden näytön anodi johdon irti niin ei siltikään eroa.

Tänään vaihdoin 270 ohmiset 47 ohmisiin, ero yllä huomas jo siinä, tossa laitoin tuon miinus merkkivalon ja huomaamatta jätin vastuksen pois ja ledi palaa miltein oikealla kirkkaudella.

Kestääkös tuo pic muuten 6v jännitteen vielä, jossakin olisin lukenut että pic kestäs vielä 7v jännitteen, parempi kysyä kun alkaa kokeilemaan.

Lasketaanpa nyt… Jos ledille halutaan 10mA, 5V se tarkoittaa 500 ohmia. Ledin kynnysjännitteen huomioon ottaessa se on vastuksen arvo on vähemmän. Tuo 47 ohminen voi tarjoilla sataakin milliä ledille ja sitä se ei todennäköisesti kestä. Toisekseen se mikrokontrollerin jalkakaan ei äärettömiä virtoja kestä. Äärettömän raja on jokunen milliampeeri.

Lisäksi katso jo siitä datalehdestä paljonko se PIC pystyy ottamaan virtaa pinniä kohden. AVR kestää 10mA/pinni ja yhteensä muistaakseni 200mA tai jotain vastaavaa. samasta lehdestä löytyy myös tuo käyttöjännitealue.

Itse olen LEDien etuvastuksen mitoittanut aina niin, että vastus kestää koko käyttöjännitteen pudotuksen ja LEDin oikosulkeutumisen. Lisäksi olen aina rajannut sen niin, että jos LEDiä ajetaan mikrokontrollerin jalasta, se ei riko kontrolleria. Komponentit kun aina ja ennen pitkää hajoavat. Silloin vain pitää suunnitella muu elektroniikka ympärille niin, ettei se hajoa.

Himmeämmin palaminen johtuu siitä, että näytöt multipleksataan. Ensin palaa yksi näyttö sitten toinen jne. Tarpeeksi nopeasti ettei välkyntää huomaa. Kuitenkin kirkkaus on laskenut verrattuna kokoajan palamiseen. Vähän kuin PWM modulaatiossa.

Ihme on kyllä että muilla tuo mittari näyttää hyvin mutta itelläni tuo on todella himmee.

Tässä ei olla nyt ylittelemässä pinnien jännite kestoa…ym kun ei edes tule niin paljoa että ledikään toimis kunnolla, kokeilin nyt ilman vastuksia niin vaivaset 2.5v tuli mittariin.
Eihän tuo segmentti näyttö nyt paljoa virtaa vie, kun ei ole edes mistään teholedeistä tehty.

Ilmeisemmin tuo multipleksaus modulointi himmentää ledin tehoa.
Pitänee kokeilla tuota transistori vahvistusta anodille jos sattuisi toimimaan.

siis… jos sulla on kolmelle näytölle yksi lähtö multipleksattuna niin eikös silloin ole sama kuin ajaisit näyttöjä 33% pwm:llä? Periaatteessa sä voisit nyt samalla suhteella yliajaa niitä ledejä koska ne on kuitenkin 2/3 ajasta pimeänä ja kerkeävät jäähtyä sen aikaa. Tosin ei varmaan kannata ihan rajoille vetää jos on tarkoitus polttaa näyttöä kokoajan.

Yksi vanha kikka saada näyttö näkymään paremmin on laittaa heijastuvia värejä suodattava pleksi näyttöjen eteen, (eli tässä tapauksessa punainen) niin punaiset numerot erottuvat paremmin.

Joo no nyt on tosiaan kaikki näytölle menevät vastukset poistettu ja vieläkin on ns himmeä normaaliin kirkkauteen nähden mitä testasin 2v jännitteellä, nyt sentäs näkee selkeemmin päivänvalolla numeroitakin :slight_smile:

Joo toihan on totta että nehän toimii vaan kolmanneksen ajasta, tosin tiedä sitten kuinka nopea tuo vaihto taajuus on että voisko sitä vähän mulkata hitaammaksi.

En suosittele etuvastusten poistoa kytkennästä. Myöskään multipleksaustaajuuden hidastaminen ei ole hyvä ratkaisu, koska tarpeeksi hidastettaessa näyttö alkaa välkkymään, eikä todellinen kokonaiskirkkaus kasva kuitenkaan.