Kuulokevahvistin

Kyllä, luit otsikon oikein :slight_smile:
Taas yksi iänikuinen kuulokevahvistin olisi tarkoitus väsäillä.
Tein tuossa vähän aikaa sitten ihan perus cmoyn jota oli tarkoitus ajella maks. 18V jännitteellä (2x9V paristo). Piirikaaviosta sitten nykersin kytkennän verolevylle ja sainkin siitä ihan kohtalaisen kokoisen (mahtuu isoon Sisu-rasiaan). http://dl.dropbox.com/u/12455202/IMAG0207.jpg

Tuossa kuvassa on testausta juuri suoritettu joten johdot vähän sikinsokin.
Laite toimi vasemman kanavan osalta odotetunlaisesti ja puhtia olikin kannettavan omaa kuulokelähtöä huomattavasti enemmän (9V-testaten) mutta vammautuneen potikan ansiosta oikea kanava särki ja toimi miten sattui…
Tämmöstä nykertäessä helposti nälkä kasvaa syödessä ja projekti odotteleekin nyt lisäosia. Tarkoituksenahan ei ole kasata mahdollisimman pientä vahvistinta enää vaan lähinnä toimiva ja äänenlaatua kuultavasti heikentämätön laite :laughing:

Tarkoituksena olis seuraavaks korvata potikka digitaalisella potentiometrilla (S1882Z-050+), ei kyllä ajatusta enempää tietoa miten mahtaa onnistua. Jos saan sen koekytkentälevyllä testattua toimivaksi niin tuota olisi tarkoitus ohjata kahdella kosketus/hipaisukytkimellä. Tilasinkin paikalliseen elektroniikkaliikkeeseen pari kappaletta AT42QT1011 piirejä. Noilla pitäisi datalehden mukaan pystyä tunnistamaan jopa 6x6mm kokoisella täpällä sormen läheisyys/hipaisu. Kokeilemallahan niiden toimintavarmuus selviää :slight_smile:

Täytyy nyt vaan kattoa miten nuo kaikki alkaa pelittää, varmaan kokeilen “pala kerrallaan” ja sitten kursin ensimmäisen version niiden perusteella kasaan.

Jos jollain on ideaa/tietoa varsinkin tuon digitaalisen potikan ja kosketustunnistimen osalta niin kertokaa ihmeessä!

Mjoo. Tuliki eilen huomattua että tuo DS1882 on ehkä hiukan liiankin digi tarkoituksiini (ohjaus I2C-väylällä) :laughing: Oon varmaan noita selaillessa jossainvaiheessa sekottanut sen 1802 mallin kanssa (jota voi ohjata vaikka painonapeilla).
Tuossa piirtelinkin jo kytkistä eaglella ja varmaan joulun jälkeen/tammikuussa viimeistään olisi tarkotus kokeilla syövyttää levy tuolle.
Kattoo nyt jos saan tuon vielä jokupäivä toimimaan :sunglasses:

Tartteepi ruveta jatkossa lukemaan noita datalehtiä tarkemmin… nuo hipaisuanturipiiritkin oli sot23 paketissa :laughing:
Noh, ei se niin paljoa haittaa. Tilasinkin sitte ebaysta 3kpl sot23->dip “muuntimia” 2,5$ posteineen (~1,99€ paypalin päivän kurssilla).
Tilasin samalla kertaa sitten hiukan holkkirimaa (3x40pin, 2,49$), piikkirimaa (5x40pin, 1,94$), 10kpl 8-pin dippikantoja (0,99$) ja 10kpl 20-pin dippikantoja (1,98$). Ei pahat hinnat mielestäni :slight_smile:
Kattoo nyt kuinka nopeasti noi tuolta tulee, että koska pääsee seuraavan kerran jatkamaan projektia…

Osia on tiputellut tasaseen tahtiin postin mukana.
Tänään tuli nuo “adapterit”, vieläpä hienossa liilassa pussissa! :laughing:
http://dl.dropbox.com/u/12455202/IMG_1021.JPG
http://dl.dropbox.com/u/12455202/IMG_1017.JPG
Jos tässä taas pistäisi projektia eteenpäin, voin tässä pistää kuvia lisää kunhan projekti vain etenee.

Olen (muistaakseni) käyttänyt noita AT42QT1011-piirejä vuosi pari sitten ja ihan näppäriä ovat. Kalibroituvat automaattisesti kun virrat kytkee ja tunnistavat kosketuksen varsin luotettavasti. Muistaakseni kytkiksellä pystyi määrittelemään, kuinka ulostulo käyttäytyy. Käytin itse heiluvaa ulostuloa, eli ensimmäinen painallus veti linjan ylös ja toinen alas. Mikrokontrollerilla sitten lueskelin muutoksia.

Kerrohan kuinka projekti etenee :sunglasses:

Juu, sain tehtyä kokeilut tuon kosketuspiirin kanssa…
http://dl.dropbox.com/u/12455202/IMG_1024.JPG
http://dl.dropbox.com/u/12455202/IMG_1026.JPG
http://dl.dropbox.com/u/12455202/IMG_1027.JPG
Lisään videon vielä myöhemmin kunhan juutuubi sen vaan vastaanottaa :slight_smile:
Jostain syystä ei yön aikanakaan ollut saanut käsiteltyä sitä joten uppasin videon uusiksi.
http://www.youtube.com/watch?v=OdFsT2mwRd8&feature=youtu.be

Tuossa on vielä Cs konkan tilalla aivan liian iso konkka (0,22k eli 220nF eikös?). Kun vaihdoin konkan pienempään 3300pF (3,3nF) niin toiminnasta tuli huomaamattoman vikkelää :slight_smile: Eli mietintäaika jäi olemattomiin. Sarjavastuksena tunnistuspinnissä on nyt 3,32k ohminen ja tuon heitin ihan hatusta. Tuon kanssa vaatii ainakin ihan kevyen kosketuksen folioon, että toimii.

Tuon digitaalisen potikan kanssa painisin jo tänään aiemmin ja se näkyykin tuossa laudalla. Potikka toimii hienosti ja molemmat puolet askeltaa samalla täppäyksellä (potikasta kannattaa pistää mode ylös jolloin ohjaa yhdellä kytkimellä molemmat wiperit ylös- ja toisella kytkimellä alaspäin).

Saas nähdä mimmonen gaini tarttee vahvistinosaan sitten pistää, kun tuo potikka ei datalehden mukaan oikein tykkää yli 1mA kuormasta… Ehkä huomenissa sitten kokeilen sitä…

Nuo mikropiirit haluavat 5V käyttöjännitettä ja tossa alustalla onkin LM317 antamassa piireille 5V käyttöjännitteen. Teen varmaan toisella regulla 9V syötön 12V DC-syötöstä (joku hakkurihärpäke), onko siinä mitään järkeä? Onko jotain muuta/parempaa keinoa vähentää hurinoita tuosta seinävirtalähteestä? En välttämättä haluaisi ajaa pattereillakaan tota laitetta niiden kalleuden takia…
Hölmöähän se vähän on tehdä cmoy jos ei tarvitse “kannettavuutta”, mutta tästä on hyvä lähteä liikkeelle. Tuo cmoy on kuitenkin niin paljon muokattavissa kaikkien tarpeiden mukaan :slight_smile:

Pientä päivitystä tähänkin projektiin.
Testailin tuossa protolevyllä tosiaan sitä digipotikkaa ja kosketustunnistusta. Molemmat toimivat erikseen ihan hienosti, yhteen niitä en sovittanut.
Tuo digipotikka antaa inputtiinsa jatkuvasti n. 5V ja haluaisi, että se vedetään nollaksi, miten tämä tuon at42qt1011 piirin kanssa onnistuisi? se kun toimii päinvastoin, antaa kosketuksen tunnistaessaan outputista Hi-tilan, muuten nollaa. Joku npn-trankku kytkimenä väliin? en enää muista amiksen elektroniikoista niin paljoa, että osaisin suoraan lonkalta heittää :smiley:

Nyt on kuitenkin ensimmäinen versio omasta cmoystani kasattu. Käytin oparina melkein jo legendan asemaan noussutta NE5532-piiriä. Ainoa miinus omasta mielestäni tässä piirissä on bipolaarinen transistorisisääntulo, joutuu sisääntulossa/ulostulossa hoitamaan dc-blokkauksen. Tällä hetkellä sisääntulossa onkin WIMA:n 1 uF konkka ja 10k vastus rinnalla (näillä arvoilla muodostaa ylipäästön n. 16Hz paikkeille, käytännössä vaikka tämän jumpperoisi ei ääni juurikaan muutu). Joissain opareissa sisääntulosta löytyy fetti jolloin dc-blokkausta ei välttämättä tarvitse tehdä. Tilasinkin kokeiluun TI:lta muutaman erilaisen oparin.

Seuraavaan versioon ajattelin tuon vastushäkkyrävirtuaalimaan tilalle rakentaa tle2426-piirillä virtuaalimaan. Ainakin pitäisi kuormituksesta riippumatta maan pysyä paikoillaan.
Tällähetkellä jo tässä ekassa versiossa ääni saa huomattavasti puhtia jos verrataan vaikka suoraan tietokoneen lähdöstä kuuntelua. Samaten tässä kannettavassa taustalle tulee ikävä kohina jos joutuu volumea nostamaan ylöspäin. Nyt riittää koneelta maltillisempi volume -> vähemmän taustakohinaa.

Vieläkun joku opettaisi suunnittelemaan piirilevyjä niin voisin tehdä oman levyn tuosta. Verollahan tuo myös toimii, mutta saisi ehkä vähän siistimmän virityksen :slight_smile:

P.S jos joltain löytyy vanhempaa ehjää oskilloskooppia niin tarjoudun ostamaan kohtuullisella hinnalla.

Noniin, etenee tämäkin kokeiluprojekti pikkuhiljaa :slight_smile:
Nyt yritin saada pieneen tilaan tuota v2 mallia. Se sisältää TLE2426 piirin tekemässä virtuaalimaan ja OPA2132 piirin vahvistimena. Gaini tällähetkellä 11 joka on turhan paljon, alennan sen varmaan neljän tai viiden paikkeille.
Ääni on hieman erilainen verrattuna ensimmäiseen versioon, ehkä hiukan tarkempi ja erottelevampi.
Jotta sain vahvistimen mahdollisimman pieneen tilaan päädyin vetämään taustapuolelle neljä hyppylankaa.
http://nekku.dyndns.org/wp-content/uploads/2012/01/kuulvah_v2.jpg oranssit hyppylangat ohittavat potikan. Tarttee tilata joku kunnon potikka tohon, huomaa kyllä heti äänessä ja varsinki tasapainossa halvan potikan… Naarasliittiminä käytin ide-liitintä josta nykersin sopivan kokoiset palat ja urospuolisena on piikkirimaa johonka vaan juotin johdot kiinni.

Mittasin, että tyhjäkäynnillä inputti koneeseen kytkettynä ja kuulokeet lähdössä tämä härpäke vie ~8,2mA virtaa. Kuormalla vahvistin imee ~14-15mA (niin kovaa soitin, ku kuulokkeet kesti). Periaatteessa siis 2x9V alkalipatterit pitäis kestää ~30-35h kuuntelua (olettaen, että nuo liiterin alkalit on jotain 500mAh luokkaa).