Kotikutoinen kotiautomaatiojärjestelmä

[size=150]Kotikutoinen kotiautomaatiojärjestelmä[/size]

[size=150]Esisanat[/size]
Arvelin esitellä itse tekemäni kotiautomaatiojärjestelmän. Järjestelmän kuvaus on lähinnä yleisellä tasolla järjestelmää esittelevä, teknistä kuvausta en sen kummemmin jaksa taikka haluakaan kirjoittaa. Artikkelin tarkoituksena on myös muistuttaa Ruuvipenkin käyttäjiä siitä, että isommatkin projektit tulevat joskus “valmiiksi”, vaikkei aina siltä tunnukaan.

Itsestäni sen verran, että opiskelen sähkötekniikkaa Lappeenrannan Teknillisessä Yliopistossa ja aloitin opiskelut suunnilleen samoihin aikoihin, kun tämän järjestelmän kehitys alkoi. Eli kenties järjestelmän kehityskaaresta voi myös huomata tietojen ja taitojen kehittymisen opiskelujen kautta :slight_smile:

[size=150]Taustaa[/size]
Isäni päätti vuonna 2006 rakentaa talon keskelle ei mitään. Hän ei myöskään pääsääntöisesti vietä siellä kuin viikonloput, töiden ollessa toisella paikkakunnalla. Lisäksi taloon valittiin lämmitysjärjestelmäksi se pakkasen kannalta kaikkein pahin, vesikiertoinen lattialämmitys. Taloa ei kuitenkaan haluttu pitää täysissä lämmöissä viikkoja, koska lattialämmityksen hoitavaa kattilaa voidaan lämmittää sähkövastuksen lisäksi puulla ja omasta metsästä haettuna puu on ehdottomasti halvin lämmitysmuoto.

Tämä luonnollisesti nostaa esiin sen ongelman, että taloa pitäisi jollain tavalla vahtia ja kenties päästä etänä ohjaamaankin. Valmiita ratkaisuja tähän toki löytyi jo silloin, mutta ne olivat joko kalliita, vähäisillä ominaisuuksilla varustettuja tai pahimmissa tapauksissa molempia. Kattilan oma termostaatti ei kelvannut ainoaksi ohjaukseksi, koska joko se pitäisi asettaa tarpeettoman korkeaan lämpötilaan tai laskea lämpötila niin alas, että kovilla pakkasilla sisällä kulkevat vesijohdot saattaisivat päästä kuitenkin jäätymään.

Tästä alkoi syntyä ajatus oman järjestelmän teosta. Linuxia olin itse käyttänyt jo vuodesta 2003 pääasiallisena käyttöjärjestelmäni, joten sen sielunelämä oli varsin tuttua. Lisäksi linux mahdollisti juuri sen koodauskielen käytön, jolla haluaa kehittää ja tarvittavat etäyhteydet on helppo luoda internetin kautta.

Ensimmäinen versio taisi syntyä vuoden 2007 aikana ja kevään korvilla se otettiin testikäyttöön, kun riskiä jäätymisestä ei enää ollut. Ensimmäinen versio koostui yksinkertaisesta käyttöliittymästä ja muutamasta OneWire-väylään kytketystä lämpötila-anturista. Releen naksuttelu hoidettiin printteriportin kautta. Koodit oli vielä tässä vaiheessa shelliscriptejä, joilla luettiin lämpötiloja Digitemp-ohjelman kautta RRD-tietokantaan ja relettä naksuteltiin C-koodin pätkällä. Webbikäyttöliittymästä vastasi PHP + HTML.

Ensimmäinen versio tuntui pelaavan varsin hyvin, mutta nälkä kasvaa syödessä ja järjestelmän laajuus alkoi kasvaa. Toiseen versioon alettiin suunnitella esimerkiksi ulkovalaistuksen ohjausta ja useampien lämpötila-anturien kytkemistä. Toinen versio syntyi (ehkä) vielä kesän aikana ja shelliscriptit oli vaihtunut Pythoniin, tietokanta MySQL:ksi. Rele naksuteltiin edelleenkin C-koodin pätkällä printteriportista. Myös webbipuoli oli samaa kauraa. Ulkovalaistuksen ohjauskin tässä vaiheessa vielä jäi, kun varasto, jonka sähkökeskukseen ulkovalaistus kytkettäisiin, ei ollut vielä valmis.

Toisesta versiosta tuli pitkäksi aikaa “se lopullinen”, tosin suurin laajennuksin. Myös releohjauksissa siirryttiin käyttämään OneWire-väylää, jolloin päästiin eroon printteriportin aiheuttamista rajoitteista sekä ohjausjännitteen että piuhojen pituuden osalta. Jossain välissä myös varasto valmistui pannuhuoneineen, jolloin päästiin siirtämään järjestelmä lopulliseen ympäristöönsä. Samalla vedettiin ethernet-kaapelia sisälle kaksin kappalein, toinen ethernetiä ja toinen OneWirea varten. Ethernet-kaapelin toiseen päähän ilmestyi wlan-purkki, joka jakoi PC:ssä kiinni ollutta mokkulaa myös sisäverkkoon. Wlan-purkin ilmestyttyä järjestelmään lisättiin myös IP-kamera hoitamaan videovalvontaa (joskin pääasiallinen käyttö on tainnut olla vieläkin veneen pinnalla pysymisen tarkistusta :wink: ).

[size=150]Kolmas, “lopullinen” versio[/size]
Uusimman version kehityksen aloitin keväällä 2012. Juhannuksen tienoilla uusin versio oli valmis käyttöönotettavaksi lopullisessa käyttöympäristössään. Tällä hetkellä ollaan päästy tilanteeseen, jossa ohjelmointi on tehty täysin Pythonilla, Django frameworkia käyttäen. Djangoa ei hyödynnetä vain webbipuolella vaan myös palvelinohjelmiston tietokantakomennot on toteutettu Djangon “helpotusfunktioilla”. Tällä ratkaisulla palvelimella riittää yksi konfiguraatiotiedosto ja esimerkiksi jos halutaan vaihtaa tietokantaohjelmistoa, koodiin ei tarvitse koskea. Tietokannaksi valikoitui PostgreSQL sen paremman suorituskyvyn vuoksi. Kieliä tulee kokonaisuudessaan siis Python, HTML ja Javascript.

Nykyjärjestelmä sisältää ominaisuuksia sen verran, mitä on tullut mieleen lisäillä. OneWire-väylä mahdollistaa mitä erilaisimmat käytöt, kiitos siihen löytyvien anturien, AD-muuntimien, releohjausten ja muiden kikkareiden. AD-muuntimien avulla tulikin lisättyä järjestelmään myös hälyttimiä.

[]Lämpötilojen mittaus[/]
[]Lämpötiloihin reagointi, esim. lämmityksen kytkeminen[/]
[*]Releohjaukset

  • OneWire ja 433 MHz langaton (myös himmentimet)[/]
    [
    ]Hälyttimet[/]
    [
    ]Videovalvonta[/]
    [
    ]Paikalla / poissa -toiminto
  • Kytkee hälyttimet päälle/pois
  • Kytkee releet haluttuun asentoon
  • Asettaa lämpötilarajat
  • Kytkee videovalvonnan päälle/pois[/]
    [
    ]Ajastimet
  • Ohjaavat mm. releitä, paikalla/poissa -toimintoa
  • Käytössä esimerkiksi auton lämmitykseen[/]
    [
    ]Ilmoitusten lähettäminen sähköpostitse ja Google Talkin kautta
  • Google Talkin kautta reaaliaikaiset ilmoitukset puhelimeen[/]
    [
    ]Useat käyttäjätilit eri käyttöoikeuksin
    Esimerkiksi valojen kytkeminen mahdollista, muttei lämpötilarajojen muokkaus jne[/]
    [
    ]Restful API
  • Javascriptillä tiedonhaku palvelimelta, ei tarvitse päivittää koko sivua
  • Mahdollistaa myös ulkopuolisten ohjelmien kehityksen
  • Omassa käytössäni mm. kaukosäätimellä valojen ohjaus ja irc-botin lämpötilojen haku (Ruuvipenkin IRC-kanavalla “.sksaa” :wink: )[/*]

Aikaisemmin mainittu mokkulan kytkeminen tätä pyörittävään rautaan on poistettu ja siirrytty käyttämään Dovadon wlan-purkkia sen tarjoaman luotettavuuden vuoksi. Jos tarvitaan luotettavaa mokkula-nettiä, voin suositella tuota purkkia varauksettomasti.

Tietokoneena järjestelmässä olen käyttänyt joko BeagleBoard XM:ää (isän luona), Raspberry Pi:tä (kämpillä kehitysympäristö) tai ihan normaalia PC-rautaa.

Lisäksi isäni luona ohjaukseen on ostettu kiinalainen halpis-tabletti resistiivisellä näytöllä, jolloin ohjaus toimii myös hansikkaat kädessä. Tämä mahdollistaa esimerkiksi tabletin sijoittamiseen eteiseen, jolloin ovesta liikkuessa voi kytkeä toimintoja tarpeen mukaan.

[size=150]Järjestelmän esittely kuvin[/size]
Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, tässä niitä on. Kuvat on otettu omassa kämpässäni käytössä olevasta järjestelmästä, jota käytän päivittäin.

[size=125]Järjestelmän perusnäkymä[/size]

perusnäkymä.png

Perusnäkymässä näkyykin kaikki oleellinen. Vasemmassa yläkulmassa paikalla / poissaoloa kontrolloiva nappi. Yläreunassa näkyy hälyttimet. Tässä kuvassa ei hälytyksiä ole. Hälyttimien alapuolella tämänhetkiset lämpötilat ja lämpötilojen alapuolella releohjaukset. “Punainen vilkku” on kotonani, kehityskäytössä lämmityskattilaa simuloiva ledi. Omron ja Valkoinen taas muita testihässäköitä. Päivittäisessä käytössä on “näyttö” ja “jalkalamppu”, joista ensimmäinen ohjaa tietokoneen näyttöä ja työpöydän valoja, toinen taas on 300W, himmennin ohjattu jalkalamppu, jota käytän kämppäni pääasiallisena valonlähteenä. Himmentimen toiminta selviää paremmin seuraavasta näkymästä. Kuvassa numerot ovat prosenttiarvoja kirkkaudesta.

himmennin.png

[size=125]Hälyttimet[/size]
Hälyttimillä voi olla kolme arvoa; “ok”, “nollaamaton hälytys” tai “hälytys aktiivinen”. Tämä kuvataan väreillä vihreä, oranssi ja punainen. Lisäksi valikkoon ilmestyy hälytyksen tilaa kuvaava nappi, jonka käyttötarkoitus on ilmoittaa hälytyksestä, jos ollaan muilla alasivuilla, joilla hälytykset ei muuten näy. Kuvassa etuovi on auki. Kun etuovi suljetaan, muuttuu napin väri oranssiksi. Hälytys nollataan painamalla hälytyksen ilmoittavaa nappia.

häly_aktiivinen.png

[size=125]Kuvaajat[/size]
“Näytä kuvaajat” -nappia painamalla päädytään seuraavan näköiseen näkymään, jossa näkyy viimeisen vuorokauden lämpötilakuvaaja. Kuvaajan oletusarvona on keskiarvoistettu näkymä, jolloin esimerkiksi anturiin paistaneen auringon vaikutus pienenee. Kuvaajan päällä hiirtä liikuttelemalla kuvaajan vasemmassa reunassa näkyvät lämpötilat muuttuvat vastaamaan hiiren kohdalla olevia lämpötiloja. “Näytä kaikki kuvaajat” tarjoaa kuvaajat viikon, kuukauden ja vuoden lämpötiloista.

lämpötilagraafi.png

[size=125]Kamerat[/size]
Perusnäkymän “näytä kamerat” -nappia painamalla saadaan näkyviin kameroiden nykyiset tilat ja viimeisin otettu kuva. Nappia painamalla kameran voi asettaa päälle taikka pois.

kamerat.png

[size=125]Loki[/size]
Lokiin kirjataan käytännössä kaikki, mitä järjestelmässä tehdään. Lokimerkinnöillä on neljä eri “vakavuusarvoa”, 0 (info), 1 (huomautus), 2 (virhe), 3 (kriittinen virhe), 4 (vaatii resetoinnin). Lokinäkymään tultaessa vakavuuden raja-arvona on oletuksena 1.

[]Vakavuustasoista “0” on käytössä lähinnä releiden naksutteluilla.[/]
[]Taso “1” sisältää esimerkiksi hälyttimien, ajastimien ja muiden hieman tärkeämpien toimien aiheuttamat merkinnät.[/]
[]Taso “2” on varattu virheille, jotka kuitenkaan eivät aiheuta toimenpiteitä. Näitä on esimerkiksi lämpötila-anturien ja releohjausten (joita ei käytetä lämmityksen ohjaukseen) virheet.[/]
[]Kriittisiin virheisiin, tasolle “3” taas menee kaikki virheet, jotka vaativat reagointia, eli pääasiassa lämmitykseen vaikuttavat virheet. Jos näitä virheitä tulee riittävän monta, järjestelmä resetoidaan.[/]
[]Taso “4” on varattu virheille, jotka vaativat järjestelmän resetoinnin. Tällaisia virheitä ovat mm. OneWire-väylään liittyvät virheet (joita onneks ei ole tullut kertaakaan) ja ohjelmiston käsittelemättömät virheet (näitäkään ei ole tullut moneen kuukauteen :wink: ).[/]

loki.png

[size=125]Tilastot[/size]
Tilastot-sivulle kasaillaan erilaisia tietoja järjestelmästä, lähinnä lämmitykseen ja lämpötiloihin liittyvää tietoa. Tulossa on myös mahdollisesti muita tilastoja, jos jotain järkevää tilastoitavaa keksin.

tilastot.png

[size=125]Muuta[/size]
Kamerat-välilehden alta löytyy erillinen kamera-näkymä ja linkit valvontakameran videoihin.
Asetussivut jätän tässä esittelemättä.

[size=125]Mobiili[/size]
Ja mitäpä nykyaikainen etävalvonta ja -ohjaus olisi ilman mobiilia käyttömahdollisuutta! Tämän vuoksi koko käyttöliittymä on suunniteltu myös puhelimet ja tabletit silmällä pitäen. Erillistä mobiilikäyttöliittymää ei ole, vaan alla olevissa kuvissa näkyy sama etusivu puhelimen näytöltä katseltaessa. Myös kuvaajat ja kameran kuvat sovittavat itsensä puhelimen näyttöön. Kuvat on otettu omaa puhelintani emuloivalla resoluutiolla.

mobile_landscape.png

[size=150]Loppusanat[/size]
Tämän esittelyn tarkoituksena oli lähinnä luoda uskoa Ruuvipenkin käyttäjien pariin, että myös laajemmat kokonaisuudet voivat joskus tulla “valmiiksi”. Tämäkin projekti alkoi vuosia sitten pienin tavoittein, mutta ajan kanssa tästä on kasvanut varsin käyttökelpoinen ja elämää (ehkä) helpottava kokonaisuus.
Varsinaista teknistä kuvausta tästä en jaksa kirjoittaa, mutta kysymyksiä saa toki esittää ja pyrin niihin parhaani mukaan vastaamaan. Tekninen kuvaus saattaa tulla siinä vaiheessa, jos teen tästä jotain kouluun liittyvää. Jos näin tapahtuu, ilmoittelen siitä myös tänne.

//Edit: Lopuksi vielä pieni video järjestelmän käytöstä: Video

//Edit:
[size=125]Kertakäyttöajastimet[/size]
Tänään koodailin vanhojen toistettavien ajastimien rinnalle uuden ominaisuuden, kertakäyttöajastimet. Eli nykyään pystyy näppärästi etusivulta lisäämään kerran pyöräytettävän ajastimen. Näillä voidaan suorittaa helposti esimerkiksi auton lämmitys, valolla herätys tms. seuraavaksi aamuksi tai vaikka asettaa järjestelmän tila poissaoloon seuraavana aamuna ajastimen kautta.

2012-12-02-211545_1440x898_scrot.png

Viestin loppuun lisätty lyhyt video järjestelmän käytöstä.

Hieno systeemi! Itse näpräilin viime kesänä vähän samanlaista. Tosin melko paljon vaatimattomampi rakennelma. Tavoitteena oli tehdä automaattinen peruslämmön säätö siten, että sisälämpötila seuraa ulkolämpötilaa ja pitää sisätilat aina noin neljä astetta ulkolämpötilaa korkeampana. Samalla tulee mitattua ja tilastoitua sähköenergian kulutusta ja mahdollistaahan tuo myös etälämmittämisen. Tässä yhteenveto tuosta meikäläisen viritelmästä: mulkkeri.net/mokkiohjaus/

Kiitoksia :slight_smile:

Näppärän näköinen myös itselläsi. Tuota käytetyn energian mittausta olen itsekin pohtinut ja tuo Current Cost EnviR näyttää varsin näppärältä. Siinä taitaa olla ihan oikea sarjaportti eikä USB-emulointia? Huonoja kokemuksia noista USB-emuloinneista :wink: Lisäksi kiinnostaisi, että kuinka suuri mittausalue on?

Voisi melkein parikin tuollaista hommata, yksi mittaamaan lämmityskattilan käyttöä ja yksi kokonaisenergian kulutusta. Näyttävät olevan varsin edullisia, ellei jaksa omaa ruveta värkkäämään (… eli todennäköisesti oma syntyy kuitenkin :stuck_out_tongue:)

//Edit: Ai niin, tuohon kameran still-kuva ja liikkeentunnistusongelmiin suosittelen “motion” nimistä softaa. Osaa hakea IP-kameroista kuvat, tunnistaa liikkeen ja kasaa niistä videon. Kameroiden oma tunnistus yleensä on varsin heikkoa, tuon taas saa säädettyä hyvinkin tarkaksi.

Lisätty uusi ominaisuus, kertakäyttöiset ajastimet. Tästä kuvaus aloitusviestin lopussa.

Juu tuo CC EnviR on ihan kiva kampe. Tuli eräässä hankkeessa (octesnpp.eu) tarvetta mittailla noin 70 kotitaloutta Suomessa, Skotlannissa ja Islannissa halvalla ja nopeasti. Tuo CC soveltui siihen mainiosti.

Hyviä puolia:

  • Halpa ja helppo asentaa (esim. amazon.co.uk tai ebay.co.uk myy melko halvalla)
  • Noin 6 sekunnin välein XML-datana wattimäärät ulos (peruskitin mukana tulee sarja->usb adapterikaapeli missä varmaankin ftdi:llä muunnos, on toiminut ainakin uudemmissa i386 ja arm linux kerneleissä suoraan)
  • Yhdellä vastaanottimella voidaan vastaanottaa muistaakseni max 9 lähettimen tiedot
  • Muutaman euron hintaisia analogisia ja digitaalisia devboardeja (lähettimiä) saatavilla, voi kyhätä niihin omia antureita. Vaatii tosin askartelua.
  • Netissä aika paljo kaikenlaisia virityksiä tuohon pohjautuen valmiiksi
  • Saatavilla myös led pulsseja laskeva lähetin uudempien sähkömittarien lukuun

Huonoja puolia:

  • Ei mittaa jännitettä. Se pitää itse määritellä 10V harppauksin
  • Led impulssilaskurilähettimen paristot ei kestä kuin 7-10kk
  • Tehokertoimesta ei tietoakaan, loistehotkin tulee mitattua
  • Yksittäisten sähkölaitteiden mittaamisen tarkoitettujen CC IAR-lähettimien kantama on vakioantennilla surkea (joitakin metrejä)

Tuosta mittausalueesta en osaa sanoa. Nuo lähettimet on joko datamoodissa jolloin laskee vaan lähettimiltä tulevia pulsseja, tai sitten wattimoodissa jolloin jonkinlainen keskiarvoistusalgoritmi antaa ulos suoraan watteja. Nuo meidän käyttämät virtakelat taitaa olla 100A keloja.

Kiitoksia tiedoista… Pitää varmaan tässä talven aikana katsella, mitenkä lähtee toteuttamaan. Toinen vaihtoehto olisi tehdä virtakeloilla oma kikkare mikrokontrollerin varaan. Tällä pääsee varmasti halvemmalla ja ei tuo mittauksen teko ole kuitenkaan mitään mahdottoman vaikeaa. Liitäntä taas onnistuu esim. Raspberryyn UARTilla varsin helpolla, muutama karva vaan kiinni. Yksi vaihtoehto taas on laittaa virtakelat kiinni OneWire-AD-muuntimeen, joille olisi koodikin jo valmiina :wink:

Langattomuus toisaalta olisi etu, varsinkin jos halutaan koko talon tehoja mittailla (jos ottaisi pulssilaskennasta), kun mittari on sähkökeskuksen tolpassa kiinni, jonne piuhojen veto on yhtä helvettiä. Mutta taas keloilla mittaamalla voi pistää talon sähkökaappiin vermeet, jonne OneWire-piuhat menee kuitenkin jo valmiiksi.

Tänään tulikin taas “Ahaa!”-elämyksiä, kun mietittiin isukin kanssa ilmastoinnin säätöä. Taas oli jäänyt ilmastointi puhaltamaan tarpeettoman kovalle, kun se sattui unohtumaan lähtiessä. Vaikka lämmöntalteenotto onkin, hukkaa tämä turhaan lämpöä harakoille.

Tunnin pohdiskelun jälkeen aloin etsiä jotain osasia hyllystäni, laittaen samalla valoja hieman kirkkaammalle. Ja tässä vaiheessa se lamppu vasta syttyikin! Valon ohjauksessa on tälläinen palikka. Ja sehän on tietenkin tyristorilla/triakilla ohjattu säädin. 1+1 = 3, laitetaan siis vastaava, mutta uppoasennettava malli tästä himmentimestä ilmastoinnin moottoria ohjaamaan.

Ilmastoinnin ohjaus noissa wanhan mallisissa (ja vielä nykyäänkin yleisesti myytävissä) värkeissä tapahtuu muuntajan kautta, jossa otetaan tarpeellinen määrä kelan kierroksia käyttöön ja saadaan jännite tiputettua halutulle tasolle. Tämä koko muuntajahässäkkä korvataan tuolla himmentimellä, niin meillä onkin tyristoriohjattu moottori, jossa säätövaihtoehtoja on 256 kappaletta. Ja mikä parasta, tyristori on muuntajaan verrattuna hyötysuhteeltaan parempi.

Ilmastoinnin moottori ei näkynyt olevan kuin 180W, eli tuollaisen 300W himmentimen pitäisi asiansa ajaa keposasti. Paras hommahan tässä on se, että kyseinen himmennin maksaa hieman paikasta riippuen 16-20 euroa. Kestoikä jne nyt on vielä hieman arvoitus, mutta testaamallahan se selviää.

Kovin kiitollinen olisin, jos joku tästä suunnitelmasta virheen löytää, ennen jouluntienoilla tapahtuvia testejä. 75W tuuletinta olen tosin jo vuosikaudet moisella dimmerillä pyöritellyt eikä se ainakaan ole vielä työsopimustaan irtisanonut, joten tuskin kait se ilmastoinnin moottorikaan.

//E: No pöh, löytyyhän sitä vikaa, kun tarpeeksi katselee… Eli siellähän on toki kaksi moottoria, yksi tuloilmalle ja yksi poistolle. Eli yhteensä 360W. Tässä tosin saattaa pelastaa, ettei koneen mallia täysin varmaksi muistettu, eli saattaapi olla 2x 105W koneet… Ja jos näin ei ole, voidaan toki laittaa kaksi säädintä (kieltäydyn vastaisuudessa käyttämästä sanaa “himmennin” :wink: ). Tällä saavutettaisiin myös se etu, että uunia sytyttäessä saadaan laitettua tuloilma suuremmalle kuin poisto -> pakotettu ylipaine -> uunin veto paranee -> ei savuja sisälle.

Tähän liittyen niin kannattaa tutustua myös: youtube.com/watch?v=GnR5eGPoflQ

jonka sorsat löytyy: github.com/Lare/HomeAI

Kyllä jotkut jaksaa panostaa … itellä on vaan nappulat “wepissä” ja sit jostai toisaalta saa jotai kuvaajia. Ei tietty kovasti vaatis ryhtiliikettä, että sais noin hienoksi, mutta toisaalta kun ite käyttää niin ei sen tartte niin hienoa olla, lähinnä toimivaa.

Edellä esitelty idea tuuletuskoneen ohjauksesta todettu toimivaksi joulun pyhien aikana…

kokki: Sehän siinä nimenomaan on, kun omaan käyttöön tulee, niin pitää olla toimivaa :wink: Ja kun toimivaa saa helpoiten käyttämällä valmiita kikkareita, niin myös ulkonäkö siistiytyy samalla.

Oon tehny ikäni weppiä niin itelle helpoimmalla syntyy melkeinpä niin, että ite tekee :slight_smile:

Ja kun oon tämmöinen heikkonäköinen niin käyrät ja luvut/tekstit ei voi olla mitää mikroskooppisia että niistä saa jotai selvää. Ja sitten viel ne eri päätelaittet kun pitää näkyä vaikka missä vimpaimissa niin… ite ku tekee niin saa just semmosta kokoa kuin haluaa :slight_smile:

Mulla on ny kaks himmennintä kahessa kanavapuhaltimessa ollu reilun viikon pyörimäs ja kivasti toimii. Kun kattelee telkkua niin potkurit pyörii kovempaa ja kun on sit täs työhuoneessa niin potkurit pyörii vähä rauhallisemmi kun se meteli ottaa muuten “korviin”. Ja sit on viel säädöt että jos menee jonneki kauemmas ja lämpötilaa on riittävästi olkkarissa niin pitäs puhaltaa oikein kunnolla mutta siitä en tiedä, pitäs kai joku skype jättää auki ja kuunnella pörinää jostai sieltä kauempaa.

Ja kaks tosiaan kun pistin yhellä niin himmennin “paloi”. Tosin tästä tuli se boonus kun pisti kaks että pystyy ohjaamaa molempia erikseen. Yhen hijakseen pyörivän potkurin ääni onki reilusti alhaisempi kuin kahen hiljakseen pyörivän. Ehkä nää on jotai luuloja, pitäs varmaa joku äänentasomittari ostaa jossai vaiheessa kun epäilyttää välistä että onkoha korvat iha oikeessa.

Nimenomaan tuossa toit esille ne pointit, minkä takia käytän valmista :wink: Suunniteltu alusta lähtien skaalautumaan paremmin useammille resoluutioille kuin itse jaksaisin vaivaa nähdä ja ei tarvitse useampaa UI:ta ylläpitää (aikaisemmin oli mobiili-versio erikseen, nyt sama menee nätisti niin luuriin, tablettiin, miniläppäriin kuin pöytäkoneellekin).

Hmm, eli kyrvähti ihan kokonaan ja lopetteli toimintansa? Paljon oli tehoa yhteensä puhaltimissa?

Meillä meinaan mentiin 50 watilla ylikuorman puolellekin, eikä himmennin sanonut vielä mitään…

Eihä noi puhaltimet pitäs olla kuin 19 wattia. En tiä miten se niin kovasti lämpes. Laitoin ny molempiin 1wire-lämpötila-anturit kii nin voi hieman monitoroida kuinka lämpöisenä himmentimet käy. Ja kun kolvaamaan alettii niin laitoin molempiin ilmakanaviin kanssa anturit nin näkee miten lämpöstä ilmaa virtaa. Testasin tuossa muutamaa erilaista himmennintä, eikä jonku kanssa potkurit liikahtaneet olleskaa. Veti silleen oikariin, että potkurit pyöri täysteholla eli varmaa jotkut kontakti “suli yhteen” tai jotain vastaavaa.

Joo, yks UI mullaki on käytössä mutta stylen kanssa määrittelen fonttikokoa ja laatikoiden kokoa jostai otetaa näpäytyksenä joku vehe päälle tai pois päältä. Kun digiboxin (VP1710) on jotai PAL-resoa (704x572?) ja sit mobiilissa jotai muuta, padissa jotai muuta ja tietokoneella jotain. Ei tuossa kovasti oo säätämistä ja saa tarpeeksi isoa.

Olikos minkälaisia himmentimiä testissä, noita pistorasiaan kytkettäviä? Niiden kanssa kantsii huomata, ettei ikinä oikein tiedä kummalta puolelta sitä sähköä ollaan katkomassa, joka voi aiheuttaa hassuuksia. Eli dimmerin kääntelyks menee, jotta katkotaan vaiheen puolelta, muuten voi juurikin tulla tuollaisia, että pyörii täysteholla vaikkei ole lainkaan päällä tms.

Tosin kannattaa myös huomata, että yleensä nuo dimmerit ovat 40-200W, 40-300W tms tehoille tarkoitettuja, eli tuon alle mennessä saattaa hassuuksia tapahtua…

Nää versiot tulee pelkästään vaihejohdon keskelle kiinni.

Ja rasiaaan asennettavia… Nexa ECMR-250

http://www.clasohlson.com/fi/Uppoasennettava-vastaanotin-Nexa-ECMR-250/Pr364609000

Hei!

Kiinnostaisi kovasti tehdä vastaavanlaista systeemiä ja tuotta mietin että mitä 433Mhz lähetin/vastaanotinta olet käyttänyt?

Moro,

lähetin/vastaanotin on Tellstick Duo. Tuolle on nyt alkanut saamaan entistä paremmin kytkimiä, antureita jne, kiitos Prooven.

Juuri suunnittelin korvaavani kohta 20v ikäiset iv-koneen puhaltimet uudemmalla tekniikalla, tyyliin:
http://www.ebmpapst.fi/fi/tuotteet/Keskipakopuhaltimet/Kaavulliset-keskipakopuhaltimet.-yhdelt%C3%A4-puolelta-imev%C3%A4t/G3G140PV0302

Puhaltimien pyörintään siis 0-10V ohjaus, toteutus alustavasti Raspin ja jonkun lisäkortin avulla. Mutta pitää vielä katsoa jos käyttäisikin tuommoista edullisempaa ratkaisua… :neutral_face: