Komponenttien juottaminen

Olisikohan kellään hyviä ideoita miten piirilevy kannattaisi suunnitella, jotta exposed-pad -komponenttien juottaminen menisi mahdollisimman mutkattomasti? Luin jostain, että yksi konsti on tehdä heatpadin alle isohko plated hole ja sen kautta kolvilla avustaen syöttää tinaa sisään. Onko tästä kokemuksia? Onko helppoa? Pienempiä vioja kannattaa tietysti myös olla lämmön siirtämisen takia.

Muita konsteja taitaa olla lämpölevy ja ehkä jollain tasolla myös puhallin. Itsellä on kuitenkin isohkoja TQFP144 ja TQFP100 palikoita, joten puhaltelu ei taida tulla kyseeseen. SO8:n olenkin joskus föönillä laittanut kiinni :unamused:

Tässä vielä esimerkkinä yksi jossa exposed pad: http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/AD9461.pdf

EDIT: niin ja exposed padiin täytyy tietty laittaa JEP-avaus. Muuten on juottelu hankalaa tavalla tai toisella :mrgreen:

EDIT2: Tällainen löytyi: http://www.eevblog.com/forum/projects/when-hand-soldering-prototypes-how-do-you-deal-with-thermal-pads/. Eli taitaa olla ihan toimiva ratkaisu laittaa tarpeeksi isoja vioja palikan alle.

meikäläisellä kokemusta tälläsen juottelusta:
http://www.torex.co.jp/english/products/dcdc_converters/data/XCL205~207.pdf

käytin juottamisessa helkatin isoa jäähdytyssiiliä (25cm x 25cm x 3cm) joka oli jyrsitty tasaiseksi ja se oli sähköliedellä. tein myös pellistä kotelon jonka päälle laitoin vanhan mikron lasin jottain näin varmasti mitä “uunissa” tapahtuu. piirilevyn pinnalla oli myös yleismittariin liitettävä lämpöanturi joka perustuu thermoelukkaan eli kestää lämpöä melko paljon… lämmitin 200 asteeseen ja sammutin leyvn… kipusi vielä sinne 240’c ja sitten nostin siilin pois levyltä… hyvin juottui pastan kanssa…

Tattis! Taidan kuitenkin koittaa tuota via-kikkaa. Nyt pitäisi vain keksiä miten Kicadilla tehdään pad, johon voi laittaa vioja. Tästä kysymys Kicad-threadissa :slight_smile:

Vian saa laitettua mihin haluaa kun otta sen virheentarkistus (tai mikä ikinä lieneekin oisko ollu design rule check) pois päältä, kuitenkin oikean reunan ylin nappula ja kursoriin tulee kysymysmerkki kun toiminto on pois.

Ei tarvitse laittaa virheentarkistusta pois kunhan aloittaa viojen tekemisen samasta netistä (GND todennäköisesti) kuin pad.

Löysin tällaisen videon QFN-palikoiden juottamisesta puhaltimella: http://www.youtube.com/watch?v=c_Qt5CtUlqY

Näin siinä nyt sit kävi:


Ja work flow meni näin:

  • Juotetaan hieman tinaa tasaisesti fluxin kanssa top-puolen padiin
  • Juotetaan komponentti jaloistaan kiinni
  • Käännetään levy ympäri ja laitetaan lämpölevyn (puhallin) päälle. Tämä tekee sopivan esilämmityksen levylle. Lämpötilan mittaus yleismittarin termoparilla ~200°C
  • Kolvi täysille ja juotetaan tinaa reistä sisään ja toivotaan, että homma toimii.

Minkäänlaista muuta varmistusta juotoksen onnistumiselle en tehnyt muuten kuin että piiri näytti toimivan. Vaikutti siis ihan toimivalta metodilta.

Uskoisin. Tekevät tuolla vian läpi juotosta niskaan tekniikalla BGA asennuksia.

schmartboard.com/index.asp?p … bga&id=109
schmartboard.com/schmartboar … ctions.pdf

Tuo on mielenkiintoinen konsepti, mutta thermal padeista en pongannut mitään.

ite näin tuon BGA testilevyn juotosta youtubevidoen.

toinen näppärä oli QFN paketin juottaminen kolvilla. siinä oli tollanen 4 tai 9 läppärin rykelmä siinä lämpöpädillä, josta se juotti.

Ite käytin tuollaseen 10 pin LFCSP koteloon 2 läppäriä GND/lämpöpädille. hyvä olla kuumailmalla juotettaessaki, jos tinaa kaikki padit ekana.

limba.kuvat.fi/kuvat/Elektroniik … module.jpg
limba.kuvat.fi/kuvat/Elektroniik … dule_2.jpg