[size=150]Nykyinen kulutselektroniikka[/size]
Nykyinen kulutuselektroniikka tehdään kaikesta säästäen, integraatioastetta nostaen ja laadusta tinkien. Jokainen on varmasti kuullut kauhutarinoita Kiinan ihmeistä.
Omalle kohdalle sattui DVD soitin. Kyseinen laite on jo useamman vuoden vanha ja kerran takuuvaihdettukin. Aikanaan hankinta perusteet olivat kuusi analogista audiota ulos ja laite palveli tämän kriteerin täyttäen.
Noin vuoden verran etsin maalenkkiä kämpästä, koska subwoofer pörisi kovasti. Myös huoneisto vaihtui, joten epäilin sähköjäkin tietenkin. Ongelma kuitenkin paheni ja subwooferin vahvistin alkoi kytkemään suojauksia päälle. Viimein DVD soitin teki ratkaisunsa ja vilkutteli onnettomana power valoaan.
[size=150]Kansi auki[/size]
Ei muuta kuin kansi auki ja tutkimaan mikä voisi olla vialla. Laite oli helppo.
Keskellä pyöritin, oikealla paljon integroitu digitaali kortti ja vasemmalla teholähde. Liittimet olivat paikoillaan ja missään ei näkynyt esimerkiksi ruuvia piirin läpi. Vihjeenä oli tuo pwerin vilkuttelu, joka varmastikin tarkoitti sähkön syötön ongelmaa. Neljä liitintä ja neljä ruuvia irti niin kortti oli pöydällä.Kuvasta näkee, että vastus ison kondensaattorin vieressä on käynyt kuumana ja yksi kondensaattoreista on pullahtanut. Myös muualla oli pieniä tummumisia ja ne olivat aina suojadiodien puolella. Eli jokin suodatus ei toiminut kunnolla. Musta töhkä ei ole mitään elektrolyytin blurpsahdusta vaan jotain halpaa epoksia.
Kondensaattoreista ja vastuksesta arvot ylös. Seuraava vaihe oli uhrata 5 euroa rahaa. Ainoastaan paahtuneen vastuksen vieressä oleva kondensaattori saisi jäädä. Sen irti repiminen olisi hankalaa ja toisaalta ei hyödyttäisi oikein mitään. Eli kunhan joain kapasitanssia olisi, 100Hz:n taajuudella ESR ei nouse aivan mahdottomaksi. Purkutaajuus on tietenkin suurempi, joten tätä ei saa ottaa ohjenuoraksi. Lisäksi pitää jotain myöhemmin korjattavaakin jättää.
[size=150]Korjaus[/size]
Uudet laatukomponentit noukittuani paikallisesta, niitä sitten vaihtamaan yksitellen. Kolvi kuumaksi vain. Pikku Wellerini ei mennyt kuin 450 asteeseen ja siltikin tuntui menevän paistamiseksi. Juotokset irtosivat reilulla juoksutteella ja imusukalla kun sai tarpeeksi lämpöä. Ongelma oli nimenomaan suuret maatasot, jotka johtivat lämmön pois juotoksesta tehokkaasti ennen kuin tina alkoi sulamaan.
Yksitellen hiljalleen ja noituen, kun tuli osa kondensaattoreista otettua suuremmalla kotelolla ja jännitteen kestolla, ne vaihtuivat. Lopputulos oli niin ruma, ettei kamerakaan tarkentanut kunnolla.
Jalat poikki, tinasiltojen katselu ja lauta ympäri.
Levy muuttui ahtaammaksi, koska kaikki komponentit olivat suurempia. Jopa 1W vastus oli suurempi kuin alkuperäinen. Alkuperäisessähän ei ollut oikeasti mitään muuta vikaa kuin tummuminen, mutta onpa nyt sekin vaihdettu niin näkee jos uudelleen alkaa tummumaan.
[size=150]Kansi kiinni[/size]
Ennen sulkemista tietenkin savutesti. Vaikka se kuusi ruuvia ei ole niin iso työ niin silti. Sähköt seinään ja katsomaan kuinka käy.
Hienointa tuossa on, että kaiuttimista kuului vihellys. Laitteen metallikuori on tärkeä osa suojausta ja häiriön poistoa. Kansi kiinni laite toimi moitteetta ainakin toistaiseksi.
[size=150]Lopuksi[/size]
Tämän laitteen korjaaminen oli helppoa, koska itse laite ja vika oli hyvin selkeä. Normaali “Takuulla ei paluuarvoa, jos hylje rikki” tarra tuli korkattua, komponentteja vaihdettua laadukkaampiin ja rikottua varmaankin sääntöjä verkkokäyttöisten laitteiden korjaamisesta.
On siis tärkeää, että itse korjatessa tietää suurinpiirtein mitä on tekemässä ja miksi. Lisäksi tuossakin laitteessa on Teollisuuden voima takaamassa toiminnan ja tämä takaus voi viedä hölmöillessä hengen.
Tämä ei ole ohje verkkokäyttöisten sähkölaitteiden korjaamiseen vaan dokumentointi kuinka helposti joskus asiat onnistuvat. Älä käytä tätä ohjeena korjaamiselle ja ennen kaikkea lukija on itse vastuussa omista sähkötöiden tekemisestä.