Kauko-ohjattava Lumikola/Lumiaura Projekti

Tervehdys kaikille!

Meikäläistä on pitkään kinnostanut kaikenlaiset robotit ja elektroniikka mutta omia projekteja en ole vielä juurikaan toteuttanut. Nyt olisi sitten tarkoitus aloittaa ensimmäinen.

Idea kauko-ohjattavaan lumiauraan syntyi aikalailla itsestään viimetalven lumia lykkiessä ja netistä etsiessä youtubesta löytyi muutama hieno projekti mistä ottaa mallia. Linkit:
Ulkomainen radio-ohjattava lumiaura - youtube.com/watch?v=tPg1ZMiC9pA
Kotimainen radio-ohjattava ‚Äúm√∂nkij√§‚ÄĚ - youtube.com/watch?v=omUEp4k4LSo
Yllä olevan RC mönkijän projektitopic - robosota.fi/foorumi/viewtopic.ph … at&start=0

Itse olen omaan projektiini ideoinut seuraavaa:

Vedon toteutan samalla tavalla kuin yllä RC mönkijässä. Mahdollisesti kahdella pyörätuolin 12V tai 24v noin 550w moottorilla. Pyöriin telat samalla tavalla.

Auraan toteutan nostotoiminnon jotta lumet saa kunnon kinoksille. nostotoiminnon toteutan hydraulisesti. En koska se olisi välttämättä paras vaihtoehto vaan siksi kun en ole hydrauliikan kanssa harrastanut ja nyt olisi täydelinen tilaisuus kokeilla ja oppia :slight_smile:

Hydrauliikkaan käytän ehkä pientä 24V sähkömoottoria pyörittämään pientä hydraulipumppua. Nopeus ei ole tärkeää vaan voima ja kävin jo hydrauli myymälässä noita värkkejä katselemassa. Pienimmistäkin myynnissä olevista irtoaa varmasti tarpeeksi tehoa/painetta. En kumminkaan tule ostamaan uusia moottoreita/pumppuja vaan etsin halpoja käytettyjä sillä opintotuesta ei valtavasti jää rahaa harrastaa.

Ohjaus: Tämän alueen kanssa tulen tarvitsemaan sitten apua. Tai ainakin hyviä vinkkejä. Ohjauksen haluan toteuttaa seuraavanlaisesti: 1. Ohjausmetodi olisi radio-ohjain. Joko ostettuna tai itse tehtynä? 2. Ohjausmetodi olisi netin kautta ohjaamalla… Eli kirjautumalla nettisivulle pääsee näkemään koneessa olevasta kamerasta lähetettyä kuvaa ja ohjamaan konetta. No tuon kameran osaan itsekkin säätää toimimaan vaikka jonkin vanhan läppärin ja mokkulan tai wlanin kautta. Ideana tässä se että kuka tahansa taloyhtiössä lumityövuorossa oleva voisi vuorollaan tehdä lumityöt menemättä pakkaseen! :smiley:
Ohjauspuolesta netin kautta ei sitten olekkaan mitään käryä. Olisko tässä kohtaa fiksua ottaa vaikka joku Arduino hässäkkä mukaan niin ei mene liian helpoksi? Ja minkämoinen käyttöliittymä olisi fiksu / toimisi nopella vaste-ajalla? Java, Flash, jokumuu, mikä? :slight_smile:
Koitan itsekkin toki opiskella tätä osa-aluetta netin välityksellä, jotta saan homman sitten kunnolla pelaaman.

Runkoa alan suunnitelemaan sitten kun muut osat on valittu. Runko tulee olemaan ehkä rautaa koska sitä saa todella halvalla romiksilta ja yhden kaverini hallilla on todella hyvät työkalut raudan ja teräksen kanssa säätämiseen (kuulemma ainaki sata rälläkkää, mig-hitsit, plasmaleikkurit. rauta vannessahat ym.) Sorvi kuulemma puuttuu mutta sellainen löytyy taas toiselta kaverilta :slight_smile:
Runkoon ajattelin että jos kehikko on esim. n. 3-4cm halkaisijaltaan olevasta rautapalkista tehty niin ulkokuoren taakse mahtuisi n. 3-4cm uretaanieristys kovilla pakkasilla lämittämistä ajatellen (lohkolämmittimen vastuksella tai vaikka defalla :slight_smile:.

Latausasema: Akkujen varauksen vähentyessä olisi niin mukavaa vain kurvata kone seinässä/maassa olevaan telakkaan ja akut lähtisivät sitten latautumaan. Lämmitin voisi myös kytkeytyä päälle mikäli kellonaika ja lämpötila olisivat sopivat.

Kaikenlaisia Ideoita ja neuvoja otetaan vastaan etenkin tuohon ohjaus ja elektroniikkapuoleen liittyen. :slight_smile: Koitan seurailla tätä palstaa säännollisesti ja päivitellä sitä mukaa kun ideat kehittyy ja saan osia haalittua. Oujee! :smiley:

-Janne

Mottorinohjaimia tässä tutkiskelin ja huutonetissä tuli tällainen paketti vastaan
huuto.net/kohteet/dc-moottor … /171332223
Saisko noilla ohjattua näppärästi niitä kahta sähkömoottoria jotka liikuttavat pyöriä/teloja?

Hieno rakenteluprojekti-idea! Toivottavasti saat rakennelman joskus valmiiksi ja nähdään se toiminnassa asti :sunglasses:

Käytännössä voisi kuvitella, että mikäli taloyhtiön muillekin asukkaille antaisi robotin käyttöoikeuden, niin vahingoilta tuskin voi välttyä. Naapurin lapsi jää alle tai vähintäänkin robo menee rikki kun se ajetaan seinään/ympäri. Omaan käyttöön tuo on varmasti mitä mainioin kuitenkin. Viimeistään sitten jos asuu omakotitalossa ja suuri piha pitäisi kolailla 50 kertaa talvessa :smiley:

Tuosta moottoriohjaimesta sen verran, että ei tuo neljä ampeeria riitä alkuunkaan, mikäli ajattelit käyttää jotain 0,5 kilowatin DC-moottoreita. En ole itse noihin pahemmin tutustunut, mutta kannattaa ehkä tutkiskella millaisia ohjaimia muissa laitteissa on käytetty. PWM:ää saat helposti mikrokontrollerista, joten nopeussäädön saa tehtyä sitä tukevalla moottoriohjaimella varmaankin helpoiten.

heh :smiley: Ajattelin että tuosta voisi tehdä sen verran hitaan/vääntävän ettei olisi pelkoa että joku alle jää tai kone kaatuu ympäri. Ja hyvä kun sanoit ettei tuo 4A riitä kun meinasin juuri laittaa huutoa noista moottorinohjaimista :slight_smile: Taidanpa alkaa selailemaan foorumeja oikeen urakalla ja selvittää tuonkin asian ensin vähän paremmin. On vaan niin kova hinku jo päästä osia haalimaan ettei kerkeä opiskella käyttämään niitä sitä mukaa :smiley:

Riittäähän 4A jos käyttöjänis on 125V. Moottori on vain niin kelju eläin, että se tykkää napata tehoansa enemmän virtaa toisinaan, että 3x400V oikosulkumoottorit arvottuna puolelle kilovatille niin riittänee. Ja hupsista nyt meni laittomiin jännitteihin :slight_smile:

Mutta… Teho puoli kilovattia akku 12V 60Ah, laskennallinen käyttöaika vajaa puoltoista tuntia. Käytännössä puolet siitä. Biriggstrattoni voisi olla paljon parempi renki. Jos se vaikka pyörittäisi generaattoria ja hydrauliikkapumppua.

24v hydraulikoneikon voisi saada uutta halvemmalla haalittua kuorma-auton takalaitanostimesta… Taitaa kyllä olla tehoiltaan vähän turhankin järee :stuck_out_tongue:

Toki, jos hydraulipumppua pyörittäisi vaikka sillä bensakoneella, voisi myös pyörien vedon hoitaa hydraulisesti.

Tuota akkukapasiteettia olen sen verran miettinyt että sitä saisi olla sitten riittävästi joten 2 x 24v akut tulen todennäköisesti laittamaan pakettiin :slight_smile: Pieni korkeus / painolisä ei koneessa haittaa. Tuleepahan lisää pitoa :slight_smile:

Painoa tulee ja kaikkea sellaista. Jos illalla pyryn alkaessa sanot härvelille, että siisti piha, se siivoaa puoltoista tuntia, lataa neljä ja siivoaa toiset puoltoista tuntia. Aamulla otat kolan ja kaivat autotallin esiin kinoksesta. Työaika kun ei ole ikinä ollut akkulaitteiden rajoittava ominaisuus vaan latausaika. Varsinkin ruuvinvääntimissä.

Lisää tästä aiheesta löytyy, kun kaivaa miksi sähköauto on huono idea. Millaiset virrat, tarvitsisi tarjota, jotta tankkaus olisi mukava. Kannullinen bensaa kun on monta ämpäriä ja useampi voltti.

Ja onhan tässä vielä sitten naapuribonus. Kiukkuinen Rotax lähes suoralla putkella yötä myöten on erittäin naapuriystävällinen. Naapurille ystävällisesti kerrotaan lumien lähtevän pihalta.

Itse mietein tätä samaa asiaa ruohonleikkurin kanssa joskus.

Koitin ideoida kätevää nostosysteemiä että lumet saisi kunnon kinoksille. (huom. kuvissa mittasuhteet päin prinkkalaa) --> baloo.nettigalleria.fi/main.php?g2_itemId=47
Kommentteja ja parannusehdotuksia otetaan vastaan. Ainakin sylinterin täytyisi auran noustessa olla samassa kulmassa ohjauskiskon kanssa… Mikäli kuvista ei saa selvää niin tuon pitäisi toimia siten että kun sylinteri lähtee liikkeelle läähtee aura kallistumaan alaosa ylös/etenpäin liikkuen kunnes auran ylälaita saavuttaa ylemmän ohjauskiskon. tämän jälkeen sylinterin työntävä voima alkaa työntää auraa sekä kiskoa yläviistoon. Aura nousee alareunasta n. 90cm korkeuteen ja lumi menee komeasti kasalle. avot. :slight_smile:

Ei ollenkaan huono rakenne mielestäni. Toivoavasti ajattelit laittaa kahdet varret. Keskikiinnityksellä koko homma on kierossa kun ensimmäisen kerran kolahtaa kiveen tai ladonseinään.

Oletko ajatellut auran kääntöä? Se voisi olla hyvä pienillä määrillä lunta. Ajaa ensin karheelle ja sitten tuuppaa läjään.

Mietin tässä ajatusta, että puskulevyssä olisi päässä levy, joka estäisi toisen puolen roiskimisen vinossa ajettaessa Tähänkin pitää olla jokin järjellinen tapa toteuttaa tuo, mutta juuri nyt en keksi antaa hyvää ehdotusta.

Ehkä jokin varsi levyyn, siitä vipu levyyn, joka työntää pystylevyä eteen, kun auraa käännetään.

Toinen kysymys heräsi kuvien pyöristä. Ajattelitko laittaa pyörät leveämmälle kuin auran? kinoksessa pyörät kantavat . Toisaalta leveämpi raideväli tuo vakautta.

Joo. Kahdet varret ajattelin kyllä laittaa niin on vakaa rakenne. Auran kääntö kävi mielessä, mutta se vaatisi ehkä yhden sylinterin lisää joten koitan suunnitella ensin kohtuullisen yksinkertaisen rakenteen. Ja pyörät tai oikeastaan runko tulis juuri tuon sylinterin halkaisijan verran leveämmälle siitä sylinterin kiinnityskohdan alapuolelta, siten että sinne levennetyn osan sisälle mahtuisi pyörien laakerit ja rattaat… :slight_smile: Voisi kyllä tuota kääntöhommaa miettiä vielä lisää jos siihen keksisi jonkin kätevän ratkaisun.

Löysin käteviä laskureita hydrauliikkapumppu.fi/kauppa/index.php (vasen alalaita)
Noitten avulla saa aika kätevästi suunniteltua hydraulipumpun ja sylinterien kokoluokkia.

Tommonen vanha vaihtolavan takalaitanostimen hydraulipumppu, 24v moottori + muuta härpäkettä olis ny tiedos halvalla. Se on aikas pieni kokonen paketti mutta riittäny kuulemma kevyesti kumminkin tuohon takalaitanostin käyttöön eli pitäis meikäläisen käyttöön piisata kevyesti. :slight_smile:
Nyt puuttuu sitten hydraulipuolelta enään sylinterit, säiliö, sähköventtiili ja pohjalaatta. Ja tietysti letkut. :slight_smile: Kävin paikallisessa romukaupassa etsimässä 24v mottoreita vetoa varten, mutta aika hiljaista oli. yksittäisiä löytyy kyllä mutta kahta samanlaista vaihteellista ja tietysti edullista ei tahdo löytyä mistään…

robotmarketplace.com/product … CE225.html

Olisko pari tuollaista relettä kätevin tapa saada moottorien eteen/taakse liike aikaiseksi? Noita jos käyttäis niin ei varmaan tarvisi sen kummempia mottorinohjaimia kattella? Mielipiteitä? :slight_smile:

Edit. Tollasilla releillä siis ohjais vaikka robotmarketplace.com/products/0-SL1146.html ton tapasia mottoreis olevia solenoideja…