Tulipahan tälläistäkin kokeiltua TÄYSIN kuolleella 15 vuotta vanhan ibm:än akulla. Akku ei siis pitänyt varausta ollenkaan ja se otettiin kokonaan pois koneesta n.5-10 vuotta sitten ja on lojunut siitä asti käyttämättömänä. Kokeilin ja se ei pitänyt varausta.
Laitoin sen 18 tunniksi ja 45 minuutiksi pakastimeen (-18C) ja annoin lämmetä huoneen lämpöiseksi.
Lataukseen n.4 tunniksi. Ja kuin ihmeen kaupalla ibm ilmoittaa akun kestoksi 3.30-4.00 tuntia!!
Kukaan täältä kokeillut tätä myyttiä?
Ja akun tyyppihän oli Li-ion
Voisin kokeilla vanhan läppärinkin akkuun, joka kestää muutaman minuutin täyteen ladattuna, mutta joku aika sitten kun konetta viimeksi käyttelin virtalähteen päässä, alkoi kiinni koneessa ollut akku kuumenemaan Mittasin infrapunalämpömittarilla akun muovipinnan lämpötilaksi vaatimattomat 110 astetta. Onneksi ei räjähtänyt reisille tai palanut talo.
MacBook Pro:n akkukin vetelee viimeisiään, vaikka lataussyklejä vasta n. 250. Kestää enää tunnin (Li-ion, ei LiPo).
Li-ion akut pitäisi ladata johonkin 90-100 % tienoille ja sen jälkeen ottaa laturi pois ja antaa purkautua johonki 20% prosenttiin ja kytkeä taas laturiin.
Menettävät muutamassa kuukaudessa kapasiteettinsä puoleen jos pidetään koko ajan laturissa kiinni.
Ei ihan näinkään, koska sekä akuissa että kannettavissa itsessään on läjät latauksesta huolehtivaa elektroniikkaa. Akkua ei siis ladata, mikäli se on täysi. Esim. vaimon MacBookin akku kesti vielä 800 lataussyksin jälkeenkin yhtä kauan kuin uutena. Ja tottakai oli suurimman osan ajasta verkkovirrassa kiinni.
Meillä kun pidetään kaikki kannettavat latauksessa koko ajan niin jokaisen akun kesto on noin 30 min.
Viime viikolla tuli uusi MacBook pro hankittua ja vielä liikkessä sanoivat että ei saa pitää laturissa kiinni vaan pitää antaa purkautua. Eli ei se tekniikka niin vallankuomousellista vielä oo. Sellasta oon lukenu että se elektroniikka akussa huolehtii siitä että akku ei tyhjenny kokonaan koska täysin tyhjentyessään li-ion akut kuolevat.
Jostain luin myös että ibm on parempi tekniikka. Sen huomaa yhdestä meidän koneesta joka on uuempi ibm. Se ei lataudu yli 97% koskaan.
Joku ohjelmisto olis koneessa hyvä joka lopettais lataamisen jossain 90% kohalla. Ubuntuun ei ainakaan tahdo löytyä.
Ei se täyteen lataaminen niinkään akkua, vaan siellä ylläpito. Tämän takia useimmat uudet läppärit tekee niin, että akkua ei ladata, jos varaus on välillä 95-100% tms. Tällä vältetään akun jatkuva lataaminen ja saadaan se kestämään pidempään.
Tällainen löytyy ainakin omasta MBP:stä. Tai no taitaa se ladata täyteen, jos akku on tyhjä, mutta jos laittaa verkkojohdon kiinni kun akussa on virtaa 97%, niin ei lataa sitä turhaan.
Ei voittoa, ei latausta, ei harmita. Antaa nyt kuitenkin olla koneessa kiinni ja katsotaan sitten joskus jos sinne olisi energiaa valunut. 85 ja puolen tunnin kylmäkäsittely ei tehnyt ihmeitä. Voipi tietenkin olla, että tuossa on joku eeprom joka sanoo, että tämä akku on kuollut ja sinun ei tule sekaantumaan ruumiisiin.
Onko akku täysin kuollut, ettei edes ilmoita että sitä ladattaisiin? (Ehkä poislukien joku latausyritys jos akkupaketin kuitenkin tunnistaa)
Itsellä eräässä vanhemmassa pda-puhelimessa oli akku mennyt niin tyhjäksi, ettei omalla laturilla telakassa tai puhelimessa paikallaan ladannut, eikä edes suoraan akun pinneihin 4 V syöttämällä. Suojalektroniikka oli purkanut kennon jännitteen niin vähäksi, että se oli kytkenyt itsensä sitten niin irti kuin voi.
Piti sitten purkaa kotelostaan se ja ladata kennoa suoraan jokunen minuutti (jos näin teette, niin mittailkaa/varmistakaa samalla ettei latausvirta ylitä kennon kapasiteettia eikä latausjännite nouse yli 4 V (litium-kennolla, lopun voi ladata sitten akun oman suojaelektroniikan kauttakin). Sitten kun kennon jännitteen sai sille tasolle että akun oma elektroniikka saa siitä riittävästi jännitettä, niin kotelo kiinni ja taas pystyi lataamaan telakassa ja pda:ssa kiinni ollessa.
Ei siinä kovn pitkä toiminta-aika ollut ennestäänkään, mutta kyllä noin tyhjäksi purkautuminen on pilannut lopunkin kapasiteetin kennosta. Mutta nyt kärsii hetkeksi ottaa pda pois telakasta ja saa pdan ylipäätään päälle ilman virityksiä, kun ei normaalisti toimi ilman akkua. (Tai valmistajan bootloaderi, testiohjelma ja päivityskin kai toimisi jos uskaltaisi koettaa, mutta Windows Mobile huomaa käynnistyessään akun puuttumisen tai ottaa tehopiikin, ja pda sammuu tai resetoi, jompi kumpi.)
Laitoin paikalleen ja johdon takaisin kiini. Salama (se latausvalo) välähi, että kai se yritti alkaa lataamaan. XP:n piuhan kuvasta kun napsauttaa, tulee akun kuva esille ja kapasiteetti tuntematon. 0% ja raksi päällä. Huonolta siis näyttää. Taitaa olla nuotioon menossa seuraavaksi tuo otus.
Hyvä kone muuten. Yksi lisessi kun on sen verkkokortissa kiinni ja näytöstäkin on jo taustavalo särki… Etäkäytöllä kone siis.
Kokeilin kanssa eikä onnistunut - harmi… Olin jo ihan tohkeissani tuosta asiasta - mutta jotkut akut on sitten totaalisesti tullut tiensä päähän - mutta pitää pitää muistissa ja kokeilla seuraavalla akulla joka zippaa…
Vielä senverran mietin tätä asiaa itekseni että pitäsköhän tätä kysyä jostain it palvelu talosta vaikka rubic.fi että onko tämä nyt oikeasti näin tai mahdollista? Kun ny meni kaverin koneesta akku ja mietittiin että lähetäänkö sitäkin ny pakastaan ja testaan viälä…
Homma joko toimii tai ei, eihän siinä muuta kuin testaamaan. Ei siinä oletettavasti mitään menetäkään jos seuraa ketjussa annettuja ohjeita.
Itse pakastin vähän aikaa sitten vanhan HPn kannettavani (compaq nc4000 taisi olla) akun ja sain täysin kuolleesta akusta toimivan, joskin akkukesto vain muutaman minuutin käytössä ja vähän pidempään tyhjäkäynnillä. Kikka siis tuntui toimivan, mutta hyöty ei ollut merkittävä.