Jesus 2.1 matkalaturi

Artikkelissa rakennetaan Jesus 2.1 matkalaturi ebaystä ostetuista valmiista komponenteista ja jeesusteipistä. Artikkeli on kirjoitettu hieman kieliposkella. Li-ion akkuja käsiteltäessä tulee tuntea niihin liittyvät vaarat ja pitää riittäviä suojavarusteita koko rakennusurakan ja laturia käytettäessä koko ajan päällä. Laturi ei ole erityisen turvallinen vaikka onkin vain noin 10euron hintainen. Ohje on tarkoitettu vain kokeneille elektroniikkaharrastajille.

pommi6.jpg

[size=150]Matkalaturi Jesus 2.1 rakentaminen[/size]

Kun kirjoitan tätä artikkelia on kesä juuri saapunut Suomeen. Kesä tarkoittaa suomalaisille kesälomien ja muiden asioiden lisäksi myös matkailua ja ulkona oleilua. Nyky-ihminen ei kuitenkaan lähde kotoaan ilman älypuhelinta, tuota elintärkeää elintä joka yllä pitää yhteyttämme tietoyhteiskuntaan. Kuitenkin matkan päällä älykännyköiden akut eivät välttämättä jaksa kolmen, kahden tai edes yhden päivän reissuja jos reissulla joutuu käyttämään datayhteyttä paljon.

Ratkaisuna tähän on ostaa hätä-/matkalaturi. Hätälaturilla voidaan puhelin tai tabletti ladata kätevästi matkan päällä. Nämä laturi toimivat siten että niissä on sisällä jokin akku jonka jännite sitten nostetaan step-up hakkurilla viiteenvolttiin.

Hätälatureita on saatavilla marketeista, huoltamoilta ja ties mistä. Kuitenkin näitä latureita yhdistää julmetunkova hinta ja se että niillä ei puhelinta ladattua täyteen. Syy on siinä että hätälatureissa on äärettömän pieni sisäinenakku joka valehdellaan 2-4 kertaiseksi pakkauksessa.

Ratkaisuna tähän ongelmaan on rakentaa oma Jesus 2.1 matkalaturi.

Laturi rakkennetaan jo valmiin elektroniikan ympärille. Mitään pikkukomponentteja ei tarvitse juottaa, joten rakentaminen onnistuu vaikka juuri ennen matkalle lähtöä kun jo ensimmäinen olut on jo avattu. Tämä tietenkin sillä oletuksella että komponenti ovat jo hankittu ennen oluen avaamista.

[size=150]Lataus-/laturipiirin ja akkujen hankinta[/size]

Ensimmäiseksi kannattaa paria viikkoa ennen matkalle lähtöä suunnata internetkauppapaikka EBayhin ja tilata itselleen hätälaturi jossa on niin puhelimen- kuin itselaturin latauspistokkeet. Yleensä näille halvoille latureille valehdellaan ilmoituksissa yli 2500mAh kapasiteetit. Laturi perustuvat yleensä yhteen 18650 akkuun ja hakkuri-/latauspiiriin.

Joitain hätälatureita.

Itse päädyin $4.98 maksaneeseen sylinterimäiseen matkalaturiin jolle luvattiin 2600mAh kapasiteetti Suosittelen näitä sylinterin muotoisa latureita koska ne on todella helppo purkaa, ruuvaamalla laturin pääty vain auki.

Lisäksi tilasin 18650 li-ion akkuja 6kpl Ebaystä hintaan $8.20. Valintani oli UltraFire merkkiset akut joille luvataan päätähuimaavat 4200mAh kapasiteetti per akku. Akkujen todellinen kapasiteetti on varmaan 1500-2000mAh luokkaa.

ebay.png

Jotain 18650 akkuja.

Lisäksi kannattaa hankkia Li-Po latauspussi. Niitä saa ebaystä hintaan $3,5.

Kahden viikon päästä posti toi kotiin itämaan ihmeet.

pommi2.jpg
pommi3.jpg
pommi4.jpg
ebay.png

Näiden lisäksi tarvitaan reilusti jeesusteippiä ja hieman kaapelia.

[size=150]Itse rakentaminen[/size]

Projekti alkoi avaamalla olut ja laittamalla suojalasit päähän. Tämän jälkeen kannattaa rukoilla uskomaansa jumalaa, suojelemaan rakentajaa rakennustyön ajan.

Seuraavaksi työ jatkuu varmistamalla että 18650 akut olivat kaikki 0,1voltin päässä toisistaan. Jos akut eivät ole lähes samassa jännitetasossa, ne saattavat alkaa lataamaan toisiaan josta voi seurata kaikkea pahaa. Esimerksi matkakohteen muuttuminen läheiseksi sairaalaksi, kun akut räjähtävät rakentaessa.

Jos akut eivät ole samassa varaustasossa kannattaa ne purkaa lähelle samaa tasoa.
Koska oma matkalaturini tulee reppuun hieman kaarevaan tilaan päätin rakentaa laturinikin hieman kaarevaksi. Akut teippaillaan jeesusteippiä säästelemättä sopivaan muotoon siten että akut voidaan myöhemmin helposti kytkeä rinnan. Jätä akkujen kontakti pinnat vapaiksi.

Seuraavaksi akkut pitää yhdistää yhdeksi isoksi akuksi. Tällöin saadaan akkupaketin kapasiteetti yhdistettyä. Tässä tapauksessa arvelisin kapasiteetin olevan vähintään noin 1500 x 6=9000mAh (@ 3,7volttia).

Puhdista akkujen navat käyttämällä jotain liotinta ja puhdasta kovaa kangasta. Tämän jälkeen leikkaa riittävän pitkä pätkä johdinta että saat yhdistettyä akkujen navat johtimella ja varaa sen jälkeen vielä extra 10cm johdinta. Kuori johdinta riittävältä pituudelta että saat kolvattua johtimella yhden napa-kimpun yhteen.

VARO JATKUVASTI ETTET VAIN OIKOSULJE AKKUPAKETIN NAPOJA! AKUT VOIVAT TÄLLÖIN RÄJÄHTÄÄ!

Juotos.JPG

Levitä akkunavoille hieman juoksutetta ja reilustijuotostahdaa. Normaalia tina ei akkunavoille tartu. Käyttämällä isoa kolvin päätä ja noin 300-350C asteen lämpötilaa kolvaa johtimella akku-navat toisiinsa kiinni. Pyri siihen saisit kolvaukset tehtyä yhdellä jämäkällä kolvauskerralla. Kuumentaminen vaurioittaa li-ion akkuja. Jätä yksittäisten akkujen väliin johdinta siten että akut pääsevät liikkumaan hieman toisiinsa nähden.

pommi5.jpg
pommi6.jpg
ainoatoimivaosa.jpg
ainoatoimivaosa2.jpg

Puhdista juotokset lopuksi esimerkiksi matkalle tarkoitetulla hammasharjallasi.

Älä välitä vaikka juotoksista ei tulisi kauniita, jos johdin on kuitenkin kiinnittynyt varman oloisesti yksittäisiin akkuihin. Ei Jesus 2.1 ole suunniteltu kestämään käyttöä pitkällä aikavälillä. Sen mikä juotoksissa menetetään voidaan jeesusteipillä korjata.

Juotos.JPG

Puhdista juotos lopuksi ylimäärisestä juosteesta ja juotostahnasta. Yhdistä akkupakan toiset navat samalla tavalla omalla johtimellaan.

ÄLÄ ANNA JOHTIMEN OIKOSULKEA AKKUPAKKAA! AKUT VOIVAT RÄJÄHTÄÄ!

Tämän jälkeen vahvista akkupakanrakenne riittävällä määrällä jeesusteippiä.

Seuraavaksi avaa ja leikkaa-irti ebäystä ostetusta hätälaturistasi sen latauspiiri. Muista irroittaa aina ensin miinusjohdin kun irroitat piiriä akusta. Älä käytä hätälaturissa olevaa 18650 akkua omassa Jesus laturissasi.

ainoatoimivaosa.jpg
ainoatoimivaosa2.jpg

Juota seuraavaksi aikaisemmin juottamasi akkupaketti laturiin kiinni. Varo oikosulkuja ja pidä huoli että kytket pakan oikein päin latauspiiriin. Eristä kytkentä lopuksi riittävällä määrällä jeesuteippiä.
Tässä vaiheessa voi akkupaketin lataamista testata. Kannattaa tehdä tämä siten että olet mahdollisimman suojassa mahdollisesti räjähtävältä akkupaketilta kun kytket USB johdon seinämuuntajaan. Muista suojalasit! Tarkkaile että mikään akuista ei lähde savuamaan tai lämpeämään. Älä kuitenkaan lataa pakettia vielä tässä vaiheessa täyteen.

pommi1.jpg
pommi2.jpg

Viimeistele akkupaketti siistiksi jeesusteippiä käyttäen.

pommi5.jpg
pommi4.jpg
pommi3.jpg

Ensimmäinen akkupakan latauskerta kannattaa suorittaa Li-Po latauspussissa. Nämä pussit rajaavat mahdolliset kemikaalipalot pussin sisään.

Kun huomaat että et ole kuollut laturia rakentaessa tai käyttäessä, muista kiittää jumalaa johon uskot.

Sitten eikun matkalle paitsi jos olet matkalla autolla ja olet juonut laturia rakentaessa olutta.
Omissa testeissä olen saanut Motorola Defy+ puhelimeni ladattua noin 2-3 kertaa täyteen käyttämällä kyseistä kuuden 18650 akunpakkaa.
tahna1.jpg
akut.jpg
akut 5.jpg
akut 4.jpg
akut 3.jpg
akut 2.jpg
laturi3.jpg
laturi 2.jpg
laturi 1.jpg

Jollain perverssillä tavalla nautin lukiessani vaikkei sisältö mitään itselleni ihmeellistä tarjonnutkaan :smiley: Koittakaahan pitää itsenne hengissä ja muistakaa että sähkö (ja halvat kiinalaiset akut ilman suojapiiriä) on vaarallista väärin nautittuna!

Lähinnä halusin jakaa mielestäni halvan tavan hankkia valtavalla kapasiteetilla varustettu matkalaturi ja tavan jolla noita 18650 akkuja voi kolvailla. Kiva kuulla että nautit artikkelista, halusin kokeilla hieman erillaista otetta tällä kertaa. :nerd:

Kuvassa vielä Jesus 1.0 jossa on vain neljä aivan loppuun käytettyä 18650 akkua. Lisäksi juotoksia tehdessä ei ollut vielä tekniikka hallussa. Tälläkin saa kyllä ihan kivasti kännykän ladattua.

Jesus 1.JPG

Itsellä sama luuri. Täysin susi latauspiiri laitteessa tuohon käyttöön. Imee viimeisen 10% aikana olematonta hituvirtaa, lataus kestää, kiusaa laturin hakkuria jne.

HTC:ssä on saman kokoinen akku ja samoista lähtöjännitteistä lähdettäessä lataus valmistuu vartti tai puoli tuntia aiemmin. Defyn akkumittari kun on lähinnä tyhjä/täysi tieto 10% resoluutiollaan.

Niin ja lopetusjännitteet ovat molemmissa samat Muuten loistava kapine.

Mutta hätälatureista… Itse ratkaisin ongelman akkuporakoneen raadolla. Porakoneen kahvan pohjassa on tupakansytytin (oikeasti kai nykyisin pitäisi sanoa surkein tuntemani DC-liitin) pistoke ja akkukoneen akusta saadaan sitten ladattua mikä tahansa 12V syövä laite. Sen lisäksi minulla on johdon pätkä, joka ottaa autosta sähköä ja syöttää normitöpselille. Toimii juurikin tuolla Hitachin hakkurilaturilla, jolle näköjään kelpaa auton 14 volttiakin.

Tuokin on hyvä idea Vuokko. Toisaalta akkuporakoneen akkua ei voi ladata usb johdolla :slight_smile: