Gateway käyttöönottohaasteita

Jumppasinpa tuliterää gatewayta käyttöön, ja lopulta siinä onnistuinkin, vaikka vähän haastetta meinasi ollakin. Tässä pitkähkö kertomus, joka toivottavasti auttaa myös muita jos on alkuvaikeutta.

Aluksi kytkin gatewayn mukana tulleella ethernet-kaapelilla Asuksen gigabitin ethernet-porteilla varustettuun reitittimeen. Laite sytytti ethernet-liittimeen vain keltaisen valon, ja statusvalo vilkutti punaista 2sek välein. Gatewayn bootti ei auttanut tilanteeseen.

Otin ethernet-piuhan irti, tökkäsin laitteen konfiguraatiomoodiin ja pääsin jopa sisään wifin kautta. Klikkailin asetuksia niin että käytetään ethernetiä, sitten laite ilmoitti että piuhaa jos ei ole kytketty, niin kytke se nyt. No, tein työtä käskettyä, jolloin ruudulle pomppasi punainen laatikko kertomaan että yhteys menetetty. Kikkailin vähän aikaa, en keksinyt miten enää olisin päässyt uudelleen asetussivulle, vaikka irroitin piuhan ja tökkäsin konffisnappia uudelleen. Hotspotti näkyi kyllä ja valon vilkutus viittasi siihen että yhteyttä voisi ottaa, mutta selain ei suvainnut mitään ladata automaattisesti eikä 10.10.10.1 -osoitetta tarjoamalla.

Laitteen boottiakin yritin, samoin tehdasasetusten palautusta, jolle muuten on ristiriitaiset ohjeet (jossain 5sek ja jossain 10sek painallus), eikä selkeää selitystä, että toimiiko tuo painallus missä tahansa tilanteessa, tai pitäisikö sen statusvalon reagoida jotenkin tuohon resetointiin.

Viimeisenä oljenkortena minua hämäsi, miksi se ethernetin vihreä valo syty, joten kaivoin kaapista vanhan cat5-kaapelin missä on vain 4 pinniä kytketty. Ja kappas, vihreä valo syttyi ethernetiin, ja myös laite itse alkoi jutella kiltisti pilveen. Vaikuttaa siis siltä, että gigabittiportti ja kaikilta pinneiltään kytketty verkkokaapeli aiheutti jonkinlaisen limbon verkkoliitäntään, mutta osin kytketyllä kaapelilla autonego menee läpi, koska maksimi rajoittuu sataan megabittiin.

Mutta olisiko vinkkejä miten päästä tuohon weppiliittymään kunnialla kiinni ipadilla, vai ratkaiseeko läppäri kuvatut haasteet? Ainakin firmispäivitysasetukseen olisi kiva päästä käsiksi. Kaikki alkuun tarvittava toimii nyt, että sikäli ollaan ehdottomasti positiivisen äärellä.

Hei,

Kiitos palautteesta ja pahoittelut hämmennyksestä.
Oletuksena Gateway yhdistää Ruuvin pilvipalveluun heti käynnistyessään jos Ethernet-kaapeli on kytketty, tutkimme mistä kaapeliongelma johtuu. Kun yhteys on kunnossa, oletuksena Gateway päivittää itsensä automaattisesti kahden viikon kuluttua ohjelmistopäivityksen julkaisemisesta.

Gatewayn konfigurointiliittymään pääsee käsiksi Gatewayn oman WiFi-hotspotin avulla, hotspotin saa päälle painamalla lyhyesti Gatewayn nappia. Ensimmäisen konfiguroinnin yhteydessä on mahdollista asettaa salasana jonka avulla hotspotiin pääsee kiinni myös LANin kautta.

Tulevassa ohjelmistopäivityksessä LAN-käyttäjätunnus on oletuksena “Admin” ja salasana QR-kooditarrassa oleva laite-ID jolloin Gatewayhyn pääsee kiinni lähiverkosta heti ensimmäisellä käynnistyksellä. Korjaamme myös bugin jossa lähiverkkoyhteys laitteeseen katkeaa verkon konfiguroinnin yhteydessä.

1 Like

Hei,

Kiitos vastauksesta. Outo ilmiö oli tosiaan tuon kaapelin kanssa, koska laite ei se kytkettynä myöskään osannut statusvalollaan ilmaista, että ongelmana olisi nimenomaan internet-yhteys. Jos piuhan otti kokonaan irti, niin silloin statusvalo kyllä vilkutti ongelmaa internet-yhteydessä. Jos tarvitsette tarkempia teknisiä tietoja tai haluatte minun testaavan jotain asiaa, tai esimerkiksi seuraavaa softaversiota, niin saa ottaa yhteyttä (teen tietoliikennehommia ihan työkseni).

Täytyy testata tuota hotspotin kautta konfigurointia uudelleen ajatuksella ja paremmalla aikaa. Eilen en tosiaan mielestäni sen yhteys katkesi -virheen jälkeen päässyt mitenkään konffiliittymään kiinni enää, vaikka irroitin ethernetin, boottasin laitteen, tökin konffausnappulaa jne… Mutta voi olla että siinä kohtaa oli jo oma ajatus ristissä tai konffaukseen käytettävä laite boottia vailla.

Laittelen viestiä tähän ketjuun kun saan testattua.

1 Like

Pahoittelut että tässä on vähän kestänyt.

Pääsin lopulta hallintaliittymään uudelleen wifi-hotspotin yli windowsilla, mutta jotain jännää siinäkin on. Firefoxiin (oletusselain) aukeaa suorilta kaksi uutta tabia, toinen msftconnecttest.comiin ja toinen johonkin detectportal.firefox.comiin tms… Kerran toiseen noista tuli enkunkielinen gatewayn asetussivu ja toiseen suomenkielinen, toisella yrittämällä jompikumpi antoi sivua ei voi näyttää ja toinen gatewayn konffisivun.

iPadilla asetussivulle pääsy ei sen ensimmäisen yrityskerran jälkeen ole onnistunut millään selaimella, vaikka olen unohduttanut verkon ja tehnyt kaikki keksimäni konstit. Valo vilkuttaa että valmius asetuksiin olisi, mutta sivu ei vaan halua latautua.

Gigabittiseen Asuksen reitittimeen linkki ei lan-asetusten uudelleenlaittamisen jälkeenkään onnistu kuin cat5-kaapelilla missä vain 4 napaa kytketty. Gatewayn mukana tullut kaapeli toimii kyllä esim hue bridgeen ja läppäriin.

Huomasin, että ensimmäisessä viestissä kerroit yrittäneesi ladata sivua osoitteesta 10.10.10.1. Oikea osoite on 10.10.0.1. Olisikohan tässä ratkaisu ongelmaan?

Tätä ongelmaa emme ole pystyneet toistamaan eivätkä muut asiakkaat ole raportoineet samaa asiaa. Joko kytkimessäsi, Gatewayssa tai verkkokaapelissa on siis jokin ongelma. Mikäli voit koittaa toisella kytkimellä ja kaapelilla, se selventäisi asiaa. Mikäli epäilet, että Gateway on rikki, voit ottaa yhteyttä sales@ruuvi.com (suomi/englanti) ja etsitään ratkaisu.

Gatewayn firmikseen on myös tehty syyskuun aikana useita pieniä parannuksia, jotka tulevat automaattipäivityksenä saataville lokakuun aikana.

@lauri Kiitos tarkkaavaisuudesta. Tuo iPad-ongelma on varmaankin juuri noin yksinkertainen, että ip-osoitteessa on todellakin kirjoitusvirhe. Safarin autocomplete välillä tarjoilee osoitteeseen Sirin ehdotuksia, jotka eivät perustu mihinkään mitä käyttäjä on itse aiemmin tehnyt, niin hutiin on helppo mennä.

Ristiintestaan tuon gigabittilinkin toisella kaapelilla ja toisen valmistajan gigakytkimellä ja palaan asiaan. Sinänsä ei olisi ensimmäinen kerta historiassa, että tietty kytkinchippi ja tietty asiakaslaite eivät vaan kertakaikkiaan onnistu autonegotiatessa, varsinkaan jos molemmat tukevat gigabittiä ja auto-mdix:ää. Kyseessä voi toki olla laitevikakin, koska olin havaitsevinani, että linkkivalo käyttäytyi eri tavoin kun kaapelia irroitti ja kiinnitti muutaman kerran. Toki sekin voi olla merkki myös tuosta autonego-ongelmasta.

@lauri ongelma on näköjään reitittimessä oleva yksi vikaantunut portti, josta ei saa onnistuneesti gigabittistä linkkiä pystyyn millään laite/kaapeliyhdistelmällä. Kolmessa muussa portissa oli laitteet kytkettynä, ja epäonnisesti satuin alunperin testaamaan kaapelin päikseen vaihtoa juuri sen laitteen kanssa, joka tukee vain satasen yhteyttä, jolloin porttivika ei paljastunut. Kaikista muista porteista yhteys toimii gigaisena gatewayn mukana tulleella kaapelilla.

Kaikki kunnossa nyt, kiitokset ja pahoittelut teille aiheutuneesta vaivasta.

1 Like

Kiitos tätä tietoa olen metsästänyt, eikä suoraan ohjeessa sanota mistä tämä salasana muodostuu. Ruuvin sivuilta ei suoraan löytynyt, joten jouduin aika pitkään selaamaan foorumia että löysin tämän tiedon.