Garmin GMT25

Minulla on ollut pitkään jo vihasuhde navigaattoreita kohtaan. Ne ovat noin suurin piirtein pöljiä, mutta ovat hyviä nopeusmittareita. Navigaattoreiden tulisi toimia aivan toisella tavalla, kuin ne nyt toimivat. Itsellä ainakin menee moisen neuvonnan kanssa aina hermot. Oli kyse sitten ihmisestä tai ATK:sta.

Jaloissa on pyörinyt tuollainen Nuvi 500 ja sen RDS-TMC laturi GMT25. Tänään otin sen auki. Laitehan oli suunniteltu selkeästi huoltovapaaksi. Garmin on myös siitä kiittämätön laite, että siinä ei voi ajaa omaa softaa, mutta käytettävyydeltään pieksee tomppelitomppelin jos menee navigaattori taskussa P-paikan reunaan laskemaan vettä.

Ensin Olfalla (mikä katkoteräpuukko lieneekään suomeksi. Olfa on vain niistä paras merkki) kumitus pois ja alta paljastuu muovikuori. Muovikuori aukesi Olfan nirkolla napsauttaen.

Kuoren alta paljastui ihan peruskauraa. Hoitopuolella ATMega32L, ei erillistä radiota kaiketi. RF: oli sitten käyttöpuolella. (Termit lainattu paperikoneesta.) Ja koska on tuollaisesta laitteesta kyse, niin tuskin puhuu edes USB:tä. Sinänsä kummallista, että latteessa on viisi pinniä miniusbissa. Näistä pinni X pitäisi vetää 17.3k:n tai kenties jonkin muun vastuksen lävitse, joka kertoo laitteelle kuina tulee käyttäytyä kun on tuollainen laturi käytössä.
http://pinouts.ru/GPS/garmin_nuvi_power_pinout.shtml

Seuraavaksi tarvitsisi kertoilla miten tuon jatkotutkiminen edistyy. Jonkinnäköistä snifferiä tarvitsisi miettiä tuolle. Mahtaisiko se puhua oikeaa USB:tä. Omaa kontrolleria tuohon ei voi laittaa, vaikka keksisi kuinka tuota radiota ohjattaisiin, koska kotelo ei ole vaihtoystävällinen. On siis päästävä dataliikenteeseen väliin ja löydettävä TMC data sieltä ja radion ohjaus.

Itse TMC datahan on Yle Suomen stereokaistan yläpuolella kulkevan RDS dataan koodattu mukaan. Datasta on vain paikkatieto sotkettu, mutta kyseisen virheen korjaaminen voidaan tehdä hyvin helposti. TI-85 laski sen auki sekunnissa. Kirjoittelen lisää kun keksin miten etenen tuon kanssa.